Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Simicskó nem tudott a lehallgatásokról

2006.11.03. 11:54
Pénteken sajtótájékoztatón a nemzetbiztonsági bizottság kereszténydemokrata elnöke videofelvételekkel igazolta, hogy a rendőrség szorította a randalírozókat a Fidesz megemlékezésébe október 23-án. Simicskó emellett futólag értékelte a lehallgatási ügyet is.

A Fidesz továbbra is azt szeretné elérni, hogy a keddi összevont bizottsági zárt ülésen bemutatott dokumentumok maradék része is kerüljön nyilvánosságra, közölte Simicskó István, a nemzetbiztonsági bizottság kereszténydemokrata elnöke, a Fidesz és a KDNP közös pénteki sajtótájékoztatóján.

Simicskó videofelvételekkel igyekezett cáfolni a rendőrség rádiós adatforgalmazását, amivel azt igazolnák, hogy nem tolták rá a Fidesz megemlékezésére a randalírozókat október 23-án. A Simicskó által bemutatott felvételeken az látszott, hogy a hatóságok nem hagytak más menekülési útvonalat a rendbontóknak csak a Károly körutat, amin csak az Astoriát lehetett megközelíteni. Az állítólagos rendbontók egymás közötti beszélgetéséről annyit mondott Simicskó, hogy azok továbbra sem adnak választ arra, ki a felelős a történtekért.

Arra a felvetésünkre, hogy kérni fogják-e a rendőrség este hat utáni rádióforgalmazását, amik akkor készülhettek, amikor már újra kezdődött az oszlatás, azt mondta, javasolni fogja a rendészeti bizottság elnökének ezek, illetve a térfigyelő kamerák felvételeinek bekérését.

Az Index kérdésére, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal figyelmeztette-e Demeter Ervint és Ékes Ilonát arra, hogy esetleg nem megfelelő - szélsőséges politikai csoportokhoz kötődő - emberekkel tartanak kapcsolatot, Simicskó István úgy reagált, hogy tudomása szerint ilyen tájékoztatás nem tötént, és őt, mint a nemzetbitztonsági bizottság elnökét sem tájékoztatták arról, hogy országgyűlési képviselők beszélgeteseit hallgatták volna le.

Simicskó azt is elmondta, Szilvásy György kancelláriaminiszter tájékoztatást ígért neki mára arról, hogy a pillanatnyilag rendelkezésre álló informácók szerint miféle esetleges rendbontásokra számítanak szombaton.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető helyettese sajtótájékoztatón kommentálta a rendőrségi rádiófelvételek nyilvánosságra hozását, mint mondta, igazolva látja azt, hogy nem a rendőrség tolta rá a Fidesz gyülésére a rendbontókat. Mesterházy bocsánatkérésre szólította fel a szerinte igaztalan vádakat megfogalmazó ellenzéki pártot.