Húga esküvőjéről is jelentett Krakus ügynök

2005.02.15. 15:20
Családjáról és a munkatársairól is adott információkat a Krakus Péter fedőnevű titkos megbízott. A kutathatóvá vált jelentések tanúsága szerint a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság III/II-es osztálya Krakustól többek között arról adott politikai értékelést, hogy munkahelyén, a Növényvédő és Agrokémiai Állomás dolgozói miként vélekedtek az 1981-es lengyelországi szükségállapot bevezetéséről. Szita Károly, Kaposvár jelenlegi fideszes polgármestere 1981 és 1988 között az állomás biológiai laboratóriumát vezette.

Nem tudom ki a Krakus Péter, azt tudom, hogy Szita Károly kicsoda - jelentette ki a Fidesz volt képviselője és jelenlegi kaposvári polgármestere azt követően, hogy két hete az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában átadták neki az ügynökmúltját bizonyító iratokat. Szita azt is állította, hogy személyi adataival visszaéltek, amikor valaki elkészítette a 6-os kartont, amely szerint Szita Károlyt 1980 július 2-án szervezte be Fenesi Lajos rendőrfőhadnagy a III/II-es osztályhoz Krakus Péter fedőnéven. A kutathatóvá vált Krakus-aktában azonban nem csupán a főbb adatok egyeznek Szita Károlyéval: a titkos megbízott (tmb) a rokonokról, munkatársakról, szomszédokról adott jelentések mellett rendszeresen beszámolt saját életkörülményeinek változásáról is.

Olasz, jugoszláv, osztrák, NSZK-s

Jogi út, bíróság, tagadás
Krakus tmb és Szita Károly azonosságáról az Indexen január első napjaiban megjelent cikket követően a kaposvári polgármester szűkszavú nyilatkozatban cáfolta a hírt, és bejelentette, hogy jogi úton fog elégtételt venni. Néhány héttel később, Szita kézhez kapta a nevére kiállított beszervezési kartont, és az M-dosszié fedőlapjának másolatát, ám ezekről azt sejttette, hogy hamisítványok, és "bírósági döntést" kért az ügyben. Felvetéséhez csatlakozott többek között Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke is, aki elismerte ugyan, hogy az ügy kellemetlen pártjának, de maga is bírósági utat javasolt az ügy elintézésére, és hitelt adott Szita cáfolatának. Az Index információi szerint Szita, annak ellenére, hogy a kaposvári MSZP is erre buzdította, az elmúlt hetekben semmilyen jogi lépést nem tett a róla megjelent állítások miatt.
A beszervezés dátumával egy időben megnyitott M-dosszié 44 darab kézzel írt, Krakus Péter fedőnévvel szignózott jelentést tartalmaz. A III/II osztály által kijelölt feladatok alapján a feljegyzések többsége a katonai objektumok környékén zajló események, külföldi állampolgárok, diplomaták mozgásáról, kaposvári vendéglátóikról szólt. Krakus rendszeresen jelentett arról, hogy akkori lakóhelyén, a kaposvári Kőszeg utcában és környező utcákban lévő házak előtt olasz, jugoszláv, osztrák és NSZK-s rendszámú gépkocsik parkoltak. A tmb feladata volt a CK és DT rendszámú diplomataautók mozgásának feltérképezése is a város laktanyáinak környékén,

Aggódtak Kádár halála miatt

A katonai objektumvédelem mellett számos jelentés tartalmazott politikai jellegű információkat. A tmb többször foglalkozott azzal, hogy munkahelyén, a Somogy megyei Növényvédő és Agrokémiai Állomáson munkatársai miként kommentálták a lengyelországi szükségállapot bevezetését. Krakus egyes szám harmadik személyben írt feljegyzéseiben többek között azt állította, hogy az intézmény dolgozói elítélték a lengyel nép hozzáállását az 1981-es eseményekhez, és aggódtak, nehogy Magyarországon is következményei legyenek a történteknek. A hangulatjelentésekben többek között egy főmérnök, egy laborvezető, egy műhelyfőnök és néhány dolgozó név szerint is szerepel. Krakus egy NSZK-s rokon látogatása kapcsán a nyugat-németek politikai aggodalmairól is írt. A jelentés szerint az NSZK-ban attól tartottak, hogy Kádár János esetleges halála után rosszabbodhat a magyarországi helyezet, és a lengyel vagy a jugoszláv visszaeséshez hasonló folyamatok indulhatnak be.

Esküvő német rokonsággal

A jelentésekben számos utalás található a tmb személyes környezetére. Krakus feljegyzéseiben név szerint megemlékezett több középiskolai osztálytársáról, évfolyamtársáról. Közülük volt, akire arab és nyugati kapcsolatai miatt, akadt olyan is, akire a lakóhely közelsége, a Kőszeg utcai szomszédság miatt terjesztette ki figyelmét. A dossziéban található kimutatás szerint a megbízók összesen 25 személyt vettek fel a Krakus által megfigyeltek nyilvántartásába, ám volt, akiről nyolc jelentés is közölt információkat. A tmb azonban beszámolt arról is, mikor költözött el szüleitől, mikor készült államvizsgájára, mikor hívták be tartalékos katonai szolgálatra, és mikor született gyermeke. Ezek megegyeznek Szita Károly életrajzi adataival. A jelentésekben olyan privát eseményekről is szerepelnek részletes információk, mint a tmb húgának esküvője, amelyre az NSZK-beli rokonok is Kaposvárra látogatattak.

Szita Károly
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Krakus Péter 1989-ig tartó aktív időszakában a dossziéban fellelhető adatok szerint több mint 100 alkalommal találkozott tartótisztjével. A találkozókra legalább havi egyszer sor került, írásos jelentést pedig csak akkor adott le, ha ezeken a megbeszéléséken született értékelés alapján operatív értékű információkkal rendelkezett.