Szita titkos megbízott volt a III/II-nél

2005.02.02. 17:52
A történeti levéltár az Index kérésére kikereste és átadta Szita Károly hálózati múltját igazoló dokumentumokat. A kaposvári polgármester szerint adataival visszaéltek, és kijelentette: nem azonos Krakus ügynökkel. A Nemzetbiztonsági Hivatal szerint az iratok eredetiek, ez a tény pedig a bíróság előtt is megállja a helyét. A Fidesz részéről Pokorni bejelentte, a pártnak egyre kényelmetlenebb az ügy, de amíg a bíróság nem foglal állást, a Fidesznek nincs hivatalos álláspontja.

Átadta az Indexnek az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁSZTL) a Szita Károly ügynökmúltját bizonyító iratokat. A dokumentumok szerint Szitát 1980 július 2-án szervezte be Fenesi Lajos rendőrfőhadnagy a III/II-es osztályhoz, fedőneve Krakus Péter lett. A dokumentum szerint Krakus ügynök 1989. május 9-én szerelt le.

Szita Károly szerint visszaéltek személyes adataival, és kitart amellett, hogy nem azonos a Krakus Péter fedőnevű ügynökkel. Erről szerda délután közleményben tájékoztatta az Országos Sajtószolgálatot (OS) Tóth András szerda este tudatta, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NH) által a levéltárnak kiadott iratok hitelessége megkérdőjelezhetetlen.


Munkadosszié - Nézze meg nagyban

6-os karton

A levéltár kiadta Krakus ügynök munkadossziéjának fedlapját is, az abban szereplő eseteleges jelentéseket viszont tájékoztatásuk szerint kizárólag az érintettek, azaz a megfigyeltek ismerhetik meg, mások a jogszabály szerint csak a 6-os kartonnak, illetve a munkadosszié fedlapjának másolatát kaphatják meg.

Pokorni: egyre kellemetlenebb az ügy
A Fidesz azt szeretné, hogy kiderüljön az igazság Szita Károly ügyében, amely kellemetlen a kaposvári polgármesternek és a pártnak is, jelentette ki Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök szerdán újságíróknak.
"Mindaddig, amíg a bíróság nem dönti el, hogy ki állít igazat ebben az ügyben, (...) ebben én és a Fidesz nem akarunk állást foglalni. Elfogadjuk azt az utat, amit Szita Károly javasol, a bírósági utat" - mondta. (forrás: MTI)
A Fidesz kizárná
a közéletből az ügynököket
A Fidesz tervezete minden olyan személyt kizárna a közhatalomból, aki 1990 előtt magyar állampolgárokkal szemben, szabad akaratából állambiztonsági tevékenységet végzett, közölte még kedden Demeter Ervin fideszes képviselő. "A javaslat a jövőben létrejövő közhatalmi megbízásokra és tisztségekre vonatkozik, hiszen nem lehet visszamenőleges hatállyal ilyen törvényt alkotni" - mondta a fideszes politikus.
Az MSZP színvallásra
szólította fel Szita Károlyt
"Szita Károly valljon színt, vállalja múltját, és kérjen elnézést mindazoktól, akiket félrevezetett, akiknek hazudott a múltját illetően" - mondta Harján Dávid, az MSZP kaposvári önkormányzati képviselője szerdán, Budapesten. Harján előzőleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában betekintett azokba a dokumentumokba, amelyek Szita Károlynak, Kaposvár fideszes polgármesterének a múltjára vonatkoznak. Kijelentette: az iratok alapján azt várja Szita Károlytól, hogy "kövesse meg azt a 23 embert, akikről a 80-as években terhelő jelentéseket tett, és az ő életüket megnehezítette".
A levéltár kísérőlevele a Szita Károly múltjával kapcsolatba hozva idézi az ügynöktörvény módosítását, amely szerint "hálózati személy az a személy, aki az e törvény hatálya alá tartozó iratokat keletkeztető szervezetek számára titokban, fedéssel és fedőnévvel jelentést adott, vagy ilyen jellegű beszervezési nyilatkozatot írt alá, vagy ilyen tevékenységért előnyben részesült".

Lamperth kitüntette a Szitát beszervező rendőrt

A beszervezési dokumentumban beszervezőként szereplő Fenesi Lajos rendőr alezredes, aki tavaly augusztusban a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapta a belügyminisztertől nem kívánt a kérdéseinkre reagálni. Mint mondta, meg akarja kímélni magát a szórakozásoktól és a provokációktól.

Szita: a levéltár nem vizsgálta az iratok valóságtartalmát

A polgármester szerdai közleményében hangsúlyozza: "a levéltárban található iratok azt a hamis látszatot keltik, hogy Szita Károly és Krakus Péter azonosak. Nem tudom ki a Krakus Péter, azt tudom, hogy Szita Károly kicsoda" - áll a kaposvári polgármester közleményében, amit szerda délután juttatott el az Országos Sajtószolgálathoz.

Szita Károly szerint ugyan az ÁSZTL a rendelkezésre álló iratok alapján nyilatkozott, de a történeti levéltár a Nemzetbiztonsági Hivataltól birtokába került iratok valóságtartalmát nem vizsgálta.

Szita: a munkadossziéhoz nincs közöm

"A szóban forgó iratok közt fellelhető 6-os karton és a munkadosszié elkészítéséhez nincs közöm, azok keletkezésében szerepet nem játszottam" - hangsúlyozza a polgármester.

Közlése szerint az úgynevezett 6-os karton annyiban felel meg a valóságnak, "hogy az én személyi adataimat helyesen tartalmazza. Azt azonban egyértelműen kijelenthetem, hogy a személyi adataimmal visszaéltek".

Szita nem adja fel

"Mindvégig hangoztattam, hogy az iratok eredete és kezelése súlyos törvényességi kételyeket ébreszt, ezt igazolják a sajtóban korábban megjelent dokumentumok is, melyek forrása a Történeti Levéltár nem lehetett" - mutat rá Szita Károly.

A polgármester üzent a "politikai ellenfeleinek" is: "a küzdelmet nem adom fel, tudván azt, hogy az ellenem indított hajtóvadászatnak koránt sincs vége".

A Nemzetbiztonsági Hivatal az eredeti iratokat adta át

Az NH által az ÁSZTL számára átadott iratok eredetiek, és bizonyítottan a jelzett személytől származtak, valamint az iraton föltüntetett időpontban készültek, tudatta az Indexszel közleményében Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár.

"Hamisítás, torzítás gyanúja egyetlen esetben sem merült fel. Egyébként a különböző nyilvántartások egymástól függetlenek, és ezekbe egy ugyanazon személynek az adatait becsempészni gyakorlatilag lehetetlen. Nyilvánvaló, hogy az adott esetben az eredeti, kézírásos irat valódiságáról - és ilyen iratokból, az információk szerint, Krakus munkadossziéjában több tucat is lehet - a bíróság a szakértői vélemények alapján megalapozottan dönthet" - áll az államtitkár közleményében.

Korábban az Index számolt be elsőként arról, hogy Szita Károlynak, Kaposvár fideszes polgármesterének fedőneve lehetett Krakus Péter, aki katonai objektumok körüli adatgyűjtést végzett. Krakus lemondó levelét az Index fórumában hozta nyilvánosságra egy fórumozó. Szita az első pillanattól tagadta az ügynökvádat leszögezve, hogy politikai játszma zajlik, amelyben ellenfelei igyekeznek lejáratni őt.

A Krakus-ügy előzményei

A múlt év végén az Index egyik topikjában azt állították, bizonyíték van arra, hogy a rendszerváltás előtt Kaposvár jelenlegi "első emberét" is beszervezték. A Krakus Péter álnéven írt, 1989 márciusára dátumozott feljegyzést az Indexhez is eljuttatták. A Krakus-levél írója több olyan életrajzi elemre tesz utalást, amelyek megegyeznek Szita karrierjének és magánéletének a rendszerváltás előtti állomásaival. Krakus családi ház építésére és új munkahelyére hivatkozva kérte, hogy a jövőben tartalékos társadalmi segítőként szolgálhassa tovább az állambiztonságot. Szita a vádakat végig tagadta, a megkérdezett írásszakértő nem hivatalos véleménye szerint Krakus és Szita írása megegyezik.

Szakértők szerint Krakus Péternek 1989-ben azt ígérhették, hogy aktáját megsemmisítik, és a későbbiekben csak szóban kell jelentést tennie. A körülmények arra utalnak, hogy 1980-ban zsarolással szervezhették be III/II-es titkos megbízottnak. (A beszervezésről előkerült egy dokumentum is.) A beszervezést úgynevezett tippkutatás előzte meg. Amikor állambiztonsági operatív tisztek megfigyeltek egy személyt, legfeljebb egy évük volt, hogy eldöntsék, a kiszemeltet érdemes-e beszervezni.

A Népszava szerint Krakus március 15-ei ünnepségekről is jelentett. Feladatai közé tartozott a laktanyák környezetében megjelenő nyugati állampolgárok tevékenységének figyelemmel kísérése, a katonai objektumok környezetében élő és nyugati állampolgárokat fogadó magyar állampolgárok külföldiekkel fenntartott kapcsolatainak a felderítése. Tevékenysége kiterjedt a laktanyák környezetében megjelenő nyugati diplomaták, állampolgárok mozgásának nyomon követésére, indokolt esetben zavarására is. Az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint hiába a kémelhárítással foglalkozó III/II-es csoportfőnökségbe szervezték be, egyáltalán nem biztos, hogy végig ennek az osztálynak dolgozott. A hálózati parancs szerint az öt csoportfőnökség között mozgathatták az ügynököket, és azt nem kötötték az orrukra, hogy éppen melyiknek teljesítenek parancsot.