Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Szita továbbra is tagadja az ügynökvádat

2005.01.31. 19:23
Annak ellenére, hogy a szombati Népszabadságban megjelent Krakus Péter 6-os kartonja, a kaposvári polgármester továbbra is a leghatározottabban cáfolja, hogy jelentéseket írt volna. Mint közleményében leszögezi, a 6-os karton pontosan tartalmazza személyi adatait, de szerinte azokkal visszaélt valaki. Az MSZP kaposvári szervezete a város hétfői, rendkívüli közgyűlésén akarta felkérni Szitát a helyzet tisztázására, azonban nem kaptak szót.

"2005. január 21-én tartott tájékoztatómon beszámoltam a sajtó jelenlévő képviselőinek, hogy személyemmel összefüggésbe hozható iratok kerültek a Történeti Levéltárhoz"- írja Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében.

Adatok
Az Index korábbi, kaposvári forrásai szerint a 897-es számra végződő M (munka) dossziét, amelynek titkosságát már feloldották, 1980 július 2-án nyitották, és 1989 április elsején zárták le. A gyűjtő tartalmazza a Krakus Péter fedőnevű titkos megbízott jelentéseit, az őt tartó tisztek feljegyzéseit és az iratnyilvántartással kapcsolatos kimutatásokat. Az akta összesen mintegy 150 lapból áll. Az 1989-es kigyűjtés szerint a tmb több mint 40 darab kézírásos jelentést írt Krakus álnéven. A dossziéban található egy olyan kigyűjtés is, amely tartalamazza a jelentésekben szereplő személyek nevét ábécésorrendben. A kilenc éves működés alatt 23 személy neve került az iratgyűjtőbe, a róluk szóló jelentések operatív feldolgozásában pedig részt vett a III/III-as osztály is.

A Népszava múlt pénteken megjelent információi szerint több ponton is egybevágnak Szita Károly, fideszes kaposvári polgármester életrajzával azok az információk, amelyeket a "Krakus Péter" fedőnevű egykori ügynök tevékenységével kapcsolatosak.

Az Index hetek óta hiába próbálja Szitát telefonon elérni. Munkatársai rendre visszahívást ígérnek, a sajtóban megjelent információkkal kapcsolatos kérdéseinket azonban eddig nem tehettük fel a polgármesternek.

A leghatározottabban cáfolja

"Álláspontom az, hogy a Nemzetbiztonsági Hivataltól a Történeti Levéltárhoz került, illetve a sajtó képviselőinél lévő, vagy bármely egyéb helyütt felbukkant iratok azt a hamis látszatot keltik, hogy Szita Károly azonos Krakus Péterrel" .

Mint Szita közli, "a leghatározottabban cáfolom, hogy Krakus Páter, vagy bármely más fedőnéven jelentéseket készítettem volna. Emlékeztetni kívánok mindenkit a sajtótájékoztatón elhangzottakra, amely szerint magamat közszereplőnek tekintem és erről korábban írásban is nyilatkoztam".

Fénymásoló 1989-ben?

Az ellenem indított, valószínűsíthetően politikai ellenfeleim által megtervezett forgatókönyv szerinti lejárató hadjárat újabb állomáshoz érkezett. A lejárató hadjáratot az Index internetes hírportál indította, amelyben "bugyutabela" kitalált személyre hivatkozva jelentettek meg egy Krakus Péter néven írt jelentést, amelyet állítólagosan 1989-ben otthoni fénymásolón másolt le. A sajtó képviselőiben sajnos még az a kétely sem merült fel, hogy 1989-ben valakinek otthon hogyan lehetett fénymásolója".

"Bugyutabela nem másolhatta"

Szita meglátása szerint "a Népszabadság először névtelen informátorra, majd január 29-i számában névtelen feladóra hivatkozással tett közzé információkat, illetve jelentette meg az úgynevezett 6-os kartont. Nyilvánvaló, hogy az újságban megjelent 6-os kartont "bugyutabela" nem másolhatta le és annak forrása a Történeti Levéltár sem lehet.

"Az úgynevezett 6-os karton annyiban felel meg a valóságnak, hogy az én személyi adataimat helyesen tartalmazza. Azt azonban egyértelműen kijelenthetem, hogy személyi adataimmal visszaéltek, hogy kik, azt nem tudom, hogy milyen szándékkal, arról pedig sejtéseim vannak. Mindezek alapján úgy vélem, hogy politikai ellenfeleim célzottan összeválogatott és manipulált iratokat juttatnak el különböző fórumokhoz. Minden további irat megjelenése ezen sejtésemet mind bizonyosabbá teszi" - fogalmaz.

Feljelentést tett?

Szita közleményében felkéri politikai ellenfeleit, "akik e kampány mögött állnak, hogy hozzám hasonlóan álljanak nevüket vállalva a nyilvánosság elé és ne "bugyutabelaként" vagy névtelen informátorként vagy névtelen feladóként rejtőzzenek el a nyilvánosság elől". A polgármester közli továbbá, hogy a szükséges jogi lépéseket megtette, és ezt a politikai játszmát - "ami kizárólag az én személyemet érinti" -, mint Szita Károly kívánja megvívni.

Elhallgattatott ellenzék?
Az MSZP kaposvári frakciója napirend előtti felszólalsában akarta Szitát a helyzet tisztázására kérni, de a város hétfői rendkívüli közgyűlésén ezt a többség nem szavazta meg. Zsoldos Róbert, a helyi szocilaisták vezetője az Indexnek elmondta, a vasárnap délben leadott napirend előtti felszólalásukban arra akarták kérni Szita Károlyt, vagy erősítse meg, hogy soha nem volt ügynök, vagy ismerje be múltját és kérjen bocsánatot a kaposváriaktól.

Zsoldos Róbert elmondása szerint Szita a közgyűlésen – példátlan módon – külön szavaztatott a napreind előtti felszólalásokról és a napirennd elfogadásáról. Mivel a polgármester mögötti többség leszavazta a napirend előtti felszólalások elhangzására vonatkozó indítványt, a kérdéseket nem tudták feltenni Szitának. A szocialista frakció ezután kivonult a tanácskozásról. “Szita Károly a jelek szerint nem akar partner lenni a helyzet tisztázásában” – nyilatkozta Zsoldos Róbert.