Az ügyészség szerint nem izgatott közösség ellen Barangó

2004.02.19. 12:45
Az ügyészség most írásban is megismételte, és elküldte a rendőrségnek korábbi állásfoglalását, mely szerint a Tilos Rádióban karácsonykor elhangzott kijelentés nem valósítja meg a közösség elleni izgatás bűntettét, ezért a nyomozás megszüntetését javasolja.
Február elején szóban egyeztetett az ügyészség és a Budapesti Rendőr-főkapitányság, s az erről készült feljegyzés arról szól, hogy ez a cselekmény nem valósít meg bűncselekményt, ezért a nyomozást meg kell szüntetni - mondta el az MTI érdeklődésére a Fővárosi Főügyészség szóvivője csütörtökön. "Az ügyészség álláspontja szerint az elhangzott mondat nem valósítja meg a közösség elleni izgatás bűntettét" - közölte Dobos Gabriella hozzátéve, hogy ezt az álláspontot rögzítette most írásban az ügyészség a nyomozó hatóság kérésére szerdán.

A BRFK szóvivője február 12-én úgy nyilatkozott, nem szüntette meg a rendőrség a közösség elleni izgatás alapos gyanúja miatt elrendelt nyomozást a Tilos Rádióban karácsonykor elhangzott kijelentés ügyében. Kozák László alezredes akkor elmondta, hogy a rendőrség ügyészségi állásfoglalást kér, amihez a nyomozás anyagait átküldik.

Az ügyészség most írásban is megismételte korábbi álláspontját, miszerint nem állapítható meg bűncselekmény megalapozott gyanúja. Kozák László alezredes az Index érdeklődésére megerősítette: a rendőrség megkapta az ügyészségi állásfoglalást. Az ügyészségi határozat kötelező érvényű, a rendőrség várhatóan megszünteti az ügyben a nyomozást.

"A Tilos Rádió egyelőre nem kívánja kommentálni az ügyet" - mondta Budavári Eszter, az adót működtető alapítvány ügyvezetője az MTI érdeklődésére.

Az Országos Rádió és Televízió Testület január 21-én harminc napra felfüggesztette a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogát, mert az egyik műsorvezető december 24-én este azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt". A Fővárosi Bíróság felfüggesztette az ORTT által kiszabott büntetés végrehajtását.