Tüntetések, tévéfoglalások percről percre

2006.09.19. 21:51
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Kossuth téri demonstráción az egyik felszólaló azt mondta: "köszönjük meg a HírTv-nek". Azt nem mondta, hogy mit, de a tüntetőket ez ne zavarta: a tömeg hosszasan skandálta, hogy "hírtévé, hírtévé" - jelentette tudósítónk.

  • "Az első napon az egyik tüntetőnek kellett könyörögnie a mikrofonba, hogy valaki álljon már a tüntetők élére, de nem nagyon akaródzott senkinek. Most, hogy egyre többen vagyunk, rögtön könnyebben van vezető és egyre szervezettebb az egész" - értékelte az eseményeket egy negyvenes hölgy a Kossuth téren. Tudósítónk is úgy tapasztalta, hogy a demonstráció egyre inkább a szervezettség látszatát kelti, a felszólalások tartalma is változott, többen jogászkodnak a mikrofon előtt, persze ez nem feltétlenül jelent még magas szellemi színvonalat.

  • Gyurcsány: Felmerült a lemondás

    A miniszterelnök elismerte, egy pillanatra felmerült lemondásának lehetõsége, de "a helyes döntés, hogy maradni kell. Gyurcsány szerint az ellenzék nem mondhatja illegitimnek a baloldalt, és a baloldal sem nevezheti fasisztának a jobboldali pártokat.


  • A Kossuth téri demonstráción befejeződött a nemzeti ellenállásra felszólító petíció felolvasása. A készítői szerint 21 ország kormányához eljuttatott petíció úgy fogalmaz: Gyurcsány Ferenc "büntetőjogilag is üldözendő módon, választási csalással, az alkotmányba ütközően tartotta meg, szerezte meg újra a végrehajtó hatalmat.

    A demonstráció résztvevői új, szabad választást szeretnének, ezért időközi választás kiírását követelik Sólyom László államfőtől. Emellett arra kérik a "nemzet testét jelentő parasztságot, az országot fenntartó munkásságot és a nemzethű értelmiséget", hogy "minden lehetséges eszközzel bénítsák meg" ennek az "illegitim, országrabló, országvesztő, hazug és álmagyar kormánynak a további működését". A petíció, amelyet Nagy László ügyvéd, Bedő Árpád programozó matematikus és Fórizs Eszter orvos írt alá, felhívja a közszolgálati alkalamazottak figyelmét, hogy nem tartoznak felelősségel az illegitim, álmagyar végrehajtó hatalomnak, a "Magyarország történetében példátlan hazugsággal hatalomra került koalíciós kormánynak".

    A szerzők szerint követeléseiknek érvényt fognak szerezni az 1222-es Aranybullában garantált alkotmányos joggal, a mindenre kiterjedő nemzeti ellenállással. A kérések teljesítésére 48 órás ultimátumot adnak.

  • A Kossuth téri demonstráció résztvevőihez beszédet intézett ifjabb Hegedűs Lóránt is kedd este, aki azt mondta, "isten papjaként" neki kötelessége volt megszólaltatni a harangokat az MTV székháza elleni támadás idején előző éjjel; a Szabadság téri református templom lelkésze hozzátette, "az emberekért szóltak a harangok".

    Az időközben mintegy 15 ezresre duzzadt tömeg előtt a lelkész, a MIÉP volt országgyűlési képviselője kijelentette: "Isten mázsás súlyokkal fog mérni". A szónoki emelvényről egy ügyvéd azt sürgette, hogy az értelmiség fogjon össze, mert a kormányt - törvényes eszközökkel - le kell váltani; a köztársasági elnöknek pedig új választásokat kellene kiírnia - tette hozzá.

  • Ne tartózkodjon otthon, aki részt vett az ostromban! - figyelmezteti olvasóit a nemzeti radikális kuruc.info.hu portál. A szerkesztőség információi szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói elhurcolták Tomcatet, azaz Polgár Tamást, aki többedmagával részt vett a szovjet emlékmű megrongálásában.

    Mint kiderült: Takács Andrásnál, a Magyar Nemzeti Bizottság tagjánál is rendőrök jelentek meg délután, akik közölték, hogy eljárást indítanak ellene vandalizmus vádjával, mert hétfő éjjel ő is behatolt az MTV székházába az ostromot követően.

  • Az egyik szónok azt kérdezte a Kossuth téren összegyűlt emberektől, hogy megbíznak-e bennük. Miután a tömeg - amely alighanem mindenre igent mondana - igennel felelt, a szónok azt mondta, a magyarok istenére esküszünk, a népképviseletre. Utána felcsendült az István a király rockoperából a "Valakinek holnap meg kell váltani ezt a világot, mondd, te kit választanál" refrénű dal.

  • Felhúzta a nemzetiszínű zászlót a Kossuth téri tüntetők egy csoportja az állami zászló rúdjára kedden éjjel. Spontán akcióról van szó - mondta az MTI tudósítójának az a fiatalember, aki felhúzta a lobogót, hozzáfűzve, hogy zavarta őket az üres zászlórúd, amelyre állami ünnepekkor vonják fel a zászlót.

  • Hasonló számban - mintegy 300-an -, az előző napinál azonban valamivel nyugodtabb hangulatban tüntettek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány lemondását követelő tiltakozó akció résztvevői kedden este Kaposvár főterén. Onnan fél tíz előtt távozva egy nagyobb csoport a város utcáin hangosan azt skandálta: "Ébresztő! Ria, Ria, Hungária, Nem tűrjük! Hazugságot nem tűrünk!"

    A kaposvári demonstrációval egy időben Siófokon mintegy félszázan tüntettek - értesült a távirati iroda tudósítója a helyszínen tartózkodó újságíróktól. A Gyurcsány-kormány távozást követelők néhány, ilyen tartalmú transzparenssel az 56-os emlékműnél gyülekeztek, majd körbejárták a város főterét.

  • A miniszterelnök eltávolítását eredményező demonstrációra szólította fel több mint 1500 fős hallgatóságát Kósa Lajos, Debrecen polgármestere kedden este. A polgármester szerint a demonstráció nem pártrendezvény, hanem a debreceniek tiltakozása "a hazug miniszterelnök ellen".

    Kósa Lajos reményét fejezte ki, hogy most a magyarok elég elszántak lesznek ahhoz, hogy "ezt a harcot végigvigyék", s az ország egységesen áll ki, legyen jobb-, vagy baloldali amellett, hogy nem kell a Magyar Köztársaságnak hazug miniszterelnök. Hozzátette: nem pártpolitikai indulatok feszítik ugyanis szerinte a polgárokat, hanem az derült ki, hogy "Magyarország miniszterelnöke nemkívánatos személy".

    A polgármestert követő szónokok mind kilátásba helyezték, hogy addig fognak tiltakozni mindennap, amíg Gyurcsány Ferenc nem távozik a posztjáról.

  • Orbán: ne húzódjanak meg a házaikban az emberek

    A Fidesz elnöke az MTV-ben kedd este azt mondta: bár elítéli az erőszakot, a miniszterelnök magatartása miatt érthető az utcára kivonult emberek lelkiállapota. Orbán Viktor ugyan konkrétan nem szólította az utcára az embereket, de úgy fogalmazott: ne húzódjanak meg a házaikban, hanem védjék meg az érdekeiket. Az ellenzéki pártelnök szerint az MSZP "felhatalmazás nélkül", diktátumokkal kormányoz, és a kialakult válságért egy személyben Gyurcsány Ferenc a felelős.

  • Miközben a Kossuth téri beszédek többsége cselekvésre buzdít, forradalmat vetít előre, és alkotmányellenesnek minősíti a kormányt, amely ellen szerintük fel lehet lépni, időről időre bemondják, hogy ez egy békés tüntetés, és ezért nyugalomra intik a tömeget. Nemrég konkrétan felszólítottak egy, a parlament előtti fémokordonon áthajoló személyt, hogy lépjen vissza a kordontól, és ugyanerre intettek mindenkit.

  • Minket börtönbe fognak zárni, én innen már nem fogok kijutni, csak a fogdáig, csak ti menthettek meg - mondta a Kossuth téri tüntetőknek Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, a tüntetés egyik vezetője. "Én nem akartam idejönni, a tömeg emelt erre a színpadra" - vallott színt.

    Toroczkai szerint harmincan már fogdában vannak a "forradalmárok" közül, akik tegnap az MTV székházát ostromolták. Kifogásolta, hogy a kereskedelmi tévék szerinte manipulált felvételeket tettek közzé a székház előtt történtekről, s mindenki azt hazudja, hogy a tüntetők köztörvényes bűnözők.

    "Gondoljunk 1956-ra, az után ugyanezt mondták Wittner Máriáról, Tóth Ilonáról és társaikról. Azt hazudják, hogy nincs forradalom, pedig ez a magyar nemzet spontán felkelése" - mondta a vármegyések elnöke.

  • Kecskemét főterén, a Kossuth-szobor mellett kedd este hét óra után kezdett gyülekezni a tiltakozó tömeg, mely egy óra alatt 600-700 főre duzzadt. A demonstrálók elénekelték a magyar és a székely himnuszt, majd egy középkorú férfi javaslatára a város központjában egy félórás sétát tettek, miközben folyamatosan követelték, hogy a Gyurcsány-kormány mondjon le.

    A sétálók mellett időnként feltűnt egy-egy fideszes önkormányzati képviselő, de nem csatlakoztak a demonstráló tömeghez. Az egyik idős nő elmondta, hogy a helyi polgári körök segítenek a szervezésben annyival, hogy SMS-eket küldnek a gyülekezés időpontjáról. A tiltakozók közül sokan elmondták, hogy szombaton felmennek Budapestre a Fidesz nagygyűlésére.

  • Zalaegerszegen és Nagykanizsán kedden este folytatódtak a miniszterelnök, a kormány lemondását követelő, előző nap megkezdett gyűlések. Zalaegerszegen a mintegy 250-280 fős, fegyelmezett csoportnak nem volt ugyan vezető szónoka, de az ott felállított mikrofonnál bárki elmondhatta véleményét.

    Az elmúlt évek politikáját bíráló felszólalók egyike szerint "nem a kisnyugdíjúak és minimálbéren élők költötték el az ország pénzét, hanem gazdagodó milliomosok meg a sokáig elhallgatott pazarló gazdálkodás".

    Nagykanizsán, a városháza előtti Erzsébet téren találkozott, majd a Trianon-emlékműhöz vonult a 350-400 tiltakozó. Megszólalt a gyűlésen magyar és a székely himnusz, s a Gyurcsány-kormány távozását különböző formában követelő transzparensek és felszólalások sorát a "Hazaáruló!", "Vesszen Trianon" és a "Jó reggelt Magyarország!" felkiáltások kísérték, rendbontás nem történt.

  • Ritkul, tudósítónk becslése szerint 5000 fő alá csökkent a Parlament előtti tömeg. A tegnapi tévéostrom vademberei nincsenek jelen, néhány kopasz tarkítja a közönséget. A pódium előtt egy-kétezer ember heveskedik, de ők sem erőszakosak. A többiek vidáman sétálnak a téren, horgászbotra szerelt zászlókat lengetnek, illetve a környező kocsmákban iszogatnak, amitől mostanra egy jelentős részük kissé ittas. A téren spontán retrodiszkó is működik, eddig Republic ment, most pedig valaki egy dobozgitáron játszik. Már öngyújtóznak is, andalogva, lassú számokra.

    - Nagyon szépen kérek mindenkit, mellőzzük a sört! - szólt egy szónok a pódiumról.

    A Szabadság térre nem lehet bemenni, a helyi népszokás az, hogy elsétálnak a kordonig, ott megtekintik a rendőröket, aztán visszajönnek. A rend őrei amúgy lábhoz tett pajzzsal, látványos fegyverzet nélkül várnak.


    Klikk!

  • "Jogos volt-e ami tegnap a Szabadság téren történt" – kérdezi egy szónok a Kossuth téren, majd gyér igen a válasz. A harcias szónok úgy folytatta, hogy az MTV nem a népet, hanem az illegitim államhatalmat szolgálta.

    Azt mondta, hogy a rendőrök élete nemhogy veszélyben nem forgott, hanem a tömeg sokszor a segítségükre sietett, és kimenekítette őket a tömeg közepén rekedt vízágyús autóból. "Nem igaz, senki nem látott olyat, hogy bármelyik tüntető bármit is elvett volna, elvitt volna a székházból, nem igaz, hogy a tömeg bántotta a rendőröket, a sérült, magukat megadó rendőrök sértetlenül távozhattak, a tömeg ugyanakkor sikeresen és fegyelmezetten ellenállt a tömegoszlatási kísérletnek" – mondta a televíziós felvételekkel ellentétesen.

    "Miért kellett ennek megtörtnénnie?" - kérdezte a szónok. Majd válaszolt: Mert Gyurcsány Ferenc beszámolójában előre jelezte, hogy az eddigi és ezutáni tüntetéseket figyelmen kívül hagyja. "Innen üzenjük neki, hogy ezt a tüntetést és az ország többi tüntetését nem lehet figyelmen kívül hagyni" - mondta.

  • A Kossuth téren állítólag elhangzott, hogy ha két órán belül nem engedik ki a tegnapi ostrom miatt őrizetbe vett nyolc tüntetőt, akkor oda kell menni.

    Elindult néhány száz ember az Oktogon és a Blaha Lujza tér felé, de nem tudni, hogy hova mennek, a körúton kormányellenes jelszavakat skandálnak, az autókon átugrálnak, a forgalom megbénult.

    Azt egyelőre nem tudni, hogy hova tartanak.

  • A köztévében nyilatkozó Tölgyessy Péter azt mondta: ha az önkormányzati választáson a megyei városok többségében győz a Fidesz, és nem Demszky Gábor lesz a budapesti főpolgármester, annak nagypolitikai hatása is lehet. Hozzátette ugyanakkor: magasra tette a lécet, nem biztos, hogy át tudja ugrani, de a kormány körüli zűrök növelik az esélyét.

  • Valószínűleg átcsoportosítják a rendőri erőket. Tudósítónk nyolc szirénázó rendőrautót látott elhúzni az Astoria irányába. A Kossuth térről megindult néhány száz fős tömeg a Blaha Lujza tér környékén van, s egyelőre nem tudni, merre veszi az irányt. Riporterünk a Bazilikánál is látott egy negyven fős gyalogos rendőri egységet haladni a Deák tér felé.

  • Gyurcsány szerint az emberek kiállnak mellette

    Gyurcsány Ferenc a Tv2 késő esti híradójában leadott interjúban azt mondta, úgy látja, hogy nem vesztette el az emberek bizalmát.


  • Békésen tüntettek kedden este a zempléni városokban, Sárospatakon és Sátoraljaújhelyen. Minkét városban több százan vettek részt a tiltakozásokon, de mindenhol rendbontás nélkül zajlott a demonstráció.

    Sátoraljaújhelyen beszédet mondott Szűrös Mátyás, volt ideiglenes köztársasági elnök, aki kijelentette: Gyurcsány Ferenc nem méltó az ország vezetésére. Sárospatakon a művelődés ház előtti téren gyülekeztek a tüntetők, majd az MSZP irodához vonultak. A Kossuth utcán felolvasták petíciójukat, rendzavarás sehol sem történt.

  • A hétfői éjszakaz ostrom során "jóval több mint százmillió forintos" kárt okoztak a tüntetők az MTV Szabadság téri székházában a közszolgálati médium kuratóriumának becslése szerint. Czeglédi László, a testület elnöke kedden a köztévében azt mondta: rendkívüli ülést tartottak. A károk rendezéséhez Szili Katalintól, a tévétulajdonos Országgyűlés elnökétől kért segítséget.

    Az elnökség úgy döntött, hogy munkatársainak kárát, amit csak egy hosszabb procedúrával vagy a biztosítóval történő vitatkozás során lehet megtéríteni, ezt átvállaljuk - közölte. Folyik az archív felvételek leltárának elkészítése. Arra kérte azokat, akik kazettákat vittek el a székházból, juttassák vissza a felvételeket, hiszen azok - hangsúlyozta - kereskedelmi forgalomba nem hozhatók, ugyanakkor felbecsülhetetlen értéket képviselnek. A leltár elkészítéséhez még napokra van szükség.

  • Lovasrendőr-kordon zárja el az Erkel Színháznál a Köztársaság teret. Az MSZP-székház előtt fémkordonok vannak.

  • A Kossuth térről elindult többszáz tüntető a Blaha Lujza térről a Köztársaság tér irányába halad a Rákóczi úton, ahol az MSZP székháza áll. Tudósítónk szerint sok tüntető megy abba az irányba a Népszínház utcán és a Kis János utcában is. Többen autókkal mennek és zászlókat lobogtatnak. Riportereink maszkos fiatalembereket is láttak, akik láthatóan összecsapásra készülnek a rendőrökkel.

  • A HírTv szerint a félezer tüntető megállt a szocialista párt székháza előtt. A rendőrök - lovasok és kutyások - még most érkeznek a térre, nagyjából százan lehetnek. A tüntetők csuklyában vannak, sokan sállal takarják el arcukat, de a tömeg csendes. Az Index tudósítói a vonuló tömegben maszkos fiatalokat is láttak.

  • Laposodik a hangulat a Kossuth téren. A hangszórókból zene szól, a tömeg egy része énekel. Legnagyobb sikere az Edda Kör című számának volt. Tudósítónk szerint benne van a levegőben a Nyolc óra munka is.

  • Az MSZP székházánál felsorakozó tüntetők közül néhányan barátkozni próbálnak a rendőrökkel. "Nem fordulhatunk egymás ellen", "Ez a magyar ló nem bánthat minket" - ilyeneket mondanak a tüntetők.

    A székház körül fémkordon van, amelynél rohamrendőrök állnak, tudósítónk tizennégy lovas rendőrt számolt össze, s vannak kutyás rendfenntartók is.

    A székház földszinti ablakai be vannak rácsozva, de az első emeleti ablakok kiváló célpontot nyújtanak - mondta tudósítónk.

  • Bakiparádét közöl a BBC az elmúlt évtizedek legkellemetlenebb kiszivárogtatásairól, elszólásairól. Az összeállítás természetesen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kiszivárgott beszédével kezdődik.

    Dan Quayle amerikai alelnök akkor mondott búcsút elnöki álmainak, amikor egy iskolai helyesírási versenyen kijavította (természetesen helytelenül) az egyik kisgyereket, hogy a potato (krumpli) szó végén még van egy e betű.

    Arnold Arnold Schwarzenegger többször került kellemetlen helyzetbe. A legismertebb talán az, amikor egy kongresszusi képviselőasszonyról azt mondta, hogy forró vére valószínűleg fekete és latinó őseinek köszönhető.

    Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök is híres beszólásairól. Leghírhedtebb mondata talán az volt, amikor egy német EP-képviselőnek mondta azt, hogy szívesen beajánlja a kápó szerepére egy készülő, koncentrációs táborokról szóló filmben, mert szerinte illene hozzá a szerep.

    Ronald Reagan híres rádiós bakija: a volt amerikai elnök elnök nem tudta, hogy már adásban van, és azt mondta, hogy „ezekben a pillanatokban írtam alá azt a törvény, melyben örökre törvényen kívül helyezem a Szovjetuniót. A bombázást öt percen belül megkezdjük”.

    George Bush a G8-ak oroszországi találkozóján „Yo, Blair” felkiáltással üdvözölte Tony Blait brit miniszterelnököt, majd folytatta: „le kéne állítani a Hezbollahot erről a szarságról”. A beszélgetést egy bekapcsolva felejtett mikrofon rögzítette.