Gyurcsány: Orbán nem volt férfi

2006.04.06. 14:24
A miniszterelnök már a második menetre készülve nyilatkozott a szerdai vitáról, keményen froclizva ellenfelét. A szocialisták szerint jól választották meg a hangütést, mert kényszerpályára tették Orbánt. Deutsch-Für szerint nem ez történt, és marad stratégia.

Orbán nem volt férfi, állította a szabad demokratákkal közösen tartott Marczibányi téri kampányeseményen Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök keményen kritizálta a Fidesz elnökének vitastílusát. Gyurcsány szerint ellenfele rendszeresen támadja őt, a Kossuth téri beszédében is külön fejezetet szentelt neki, de mindig akkor támadja csak, ha ő nem tud rá reagálni. A kormányfő szerint viszont szerdán, amikor vitahelyzet lett volna, Orbán a szemébe sem nézet, csak rezzenéstelen arccal olvasta fel az előre megírt szövegeit. Aki igazi férfi, akkor is vállalja a véleményét, amikor a riválisa jelen van, hangoztatta Gyurcsány.

Nem akarnak KO-t

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök délben Kóka Jánossal tartott lakossági fórumot, délután a gátakra megy Demszky Gábor budapesti főpolgármesterrel, utána pedig készül az esti szópárbajra, ahova - csakúgy mint szerdán - otthonról megy. "Nem kiütéses győzelemre játszunk, de ez nem azt jelenti, hogy nem akarunk nyerni" - fogalmazott a kormányfő egyik munkatársa.

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője szerint a pártelnök az esti négyes vitában sem változtat majd stílusán. Szerinte ugyanis a szerdai fordulóból egyértelműen Orbán jött ki jobban. Deutsch-Für ezt nem publikálható közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva állította. Deutsch-Für szerint a stratégiaváltás azért sem elképzelhető, mert ez a vita nem színpadi mű, amit minden elemében meg lehet rendezni.

Orbán nehezebb helyzetben lesz a négypárti vitán

Az esti miniszterelnök-jelölti vitán Orbán Viktornak azt kell eldöntenie, hogy marad-e a visszafogott, semleges szerepben, vagy keményebb, harcosabb lesz, mint a szerda esti tévévitán; mindkét verziónak meglehetnek a buktatói, vélte egy politikai elemző az Indexnek. Ha az előbbit választja, azzal megingathatja jelenlegi szavazóinak egy részét, akik kiábrándulhatnak belőle, mert "nem ezt szokták meg" Orbántól. Ráadásul ez hatástalaníthatja a Fidesz eddigi stratégiáját, a mozgósítást, amely például a vasárnapi nagygyűlésen elhangzott beszédének a célja lehetett.

"Ha harcosabb stílust választana, akkor az ellentétben állna a szerdai visszafogottsággal, a választókat összezavarná, ráadásul a bizonytalanokat el is rettentheti" - mondta az elemző.

Just another victim

Az elemző szerint Orbánék valószínűleg felkészülnek arra, hogy a Fidesz-elnöke a három másik párt által támadott áldozatként tűnjön fel a négypárti vitában, ezt a viktimológiai helyzetet azonban nagyon nehéz lesz, lenne előidézni. Elemzőnk szerint ugyanis Dávid Ibolyának elemi érdeke, hogy ne csapódjon a szocialistákhoz, sőt Gyurcsánnyal keményebbnek kell lennie, mint Orbánnal. Az SZDSZ-nek is az az érdeke, hogy ne olvadjanak bele a szocialistákba, ezért Kuncze Gábor biztosan oda fog szólni Gyurcsánynak is.

Ráadásul valószínűleg a szocialisták sem akarják, hogy Orbán áldozatként tűnjön fel, ezért "nem érdekük, hogy Orbánt kiterítsék, és még ugráljanak is rajta". A viktimológiai eset előállítását nehezíti a vita kerete is, ugyanis egy-egy reagálás között több közbeeső megszólaló is lehet.

Kern Tamás, a Századvég politikai elemzője szerint sem változtat Orbán a stratégiáján, továbbra is a bizonytalanokhoz fog szólni. Gyurcsány viszont enyhébb lesz, vissza fog venni az agresszivitásból, mert az elemzések többségében túl keménynek, harciasnak találták.