Az ecstasynál négyszer erősebb drog gyártására készültek

2007.02.12. 12:36
Az ecstasyhoz hasonló, annál négyszer erősebb hatóanyagú kábítószer gyártásához szükséges alapanyagokat és eszközöket foglalt re a rendőrség múlt héten egy fóti házban 90 millió forint értékben. Elfogtak három büntetett előéletű férfit is, közülük kettő előzetes letartóztatásban van, a harmadik egy korábbi, szintén kábítószerhez kapcsolódó bűncselekmény miatt megkezdte börtönbüntetésének letöltését.

Az eddigi legnagyobb hazai droglabort számolta fel a rendőrség múlt héten kedden hajnalban egy fóti házban, tájékoztatott hétfői sajtótájékoztatóján Sovák Csaba alezredes, Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. Az épületben 200 ezer nexus nevű, az ecstasynál négyszer erősebb tabletta előállításához szükséges alapanyagot és eszközöket foglaltak le, a kábítószer feketepiaci ára megközelítőleg 90 millió forint.


Házi labor

Három embert elfogtak, de lehetett egy negyedik is

A hajnali rajtaütésen elfogták a három gyártót is, a 36 éves fóti L. Zsoltot, a 32 éves fóti B. Lászlót, valamint a 21 éves, dunakeszi Sz. Lászlót, mindhárman büntetett előéletűek. Tettükért 5-10 év szabadságvesztésre ítélhetik őket. Elképzelhető az is, hogy volt egy negyedik társuk is, mondta Blitz Miklós őrnagy, a szervezett bűnözés elleni alosztály vezetője.


Gépeket is találtak

Az ügy felderítése a nyomozóknak hat hónapig tartott, így tudták bizonyosan, hogy valóban nagybani kábítószergyártásról van szó, valamint így lehetett megelőzni a tabletták piacra kerülését. A három elkapott férfi közül kettő előzetes letartóztatásban van, L. Zsolt pedig megkezdte egy korábbi, szintén kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatti börtönbüntetésének letöltését.

Tablettázógép, marófej, rázógép

A rajtaütéskor a fóti házban, ahol egyébként két gyártó édesanyja is lakott, tablettázógépet, mérőedényeket, marófejet, elektromos rázógépet, keverőgépet, és számos vegyi anyagot találtak, ezek felhasználásával készültek volna el a szív és az s betű mintázattal ellátott tabletták. A helyszínen a terrorelhárítók mellett vegyész szakértők is megjelentek, akik a vegyi anyagok felmérésére műszeres vizsgálatokat végeztek, felkészültek továbbá a környék evakuálására is.


A tabletták a rendőri rajtaütés pillanatában még nem készültek el, csak nagyobb mennyiségű túrószerű anyagot foglaltak le, ami további szárítás után ment volna a nyomásonként 12 tabletta előállítására képes marógépbe. A nexus nevű kábítószer pszichotrop anyagnak számít, eddig mindössze hét alkalommal került Magyarországon a rendőrség látókörébe, korábban összesen 41 tablettát foglaltak le.