Egy hétig még főhetünk a saját levünkben

2006.07.27. 14:52
A jövő hét második feléig marad a mostani tikkasztó hőség, enyhülés csak ezt követően várható. Közben Európa szerte gondokat okoz a kánikula: Olaszországban hárman meghaltak, Horvátországban ivóvízhiány van a szigeteken, Svájcban fagyasztott élelemmel etetik az állatokat.

A következő egy hétben marad a mostani tikkasztó hőség, prognosztizálta az elkövetkezendő napok várható időjárását H. Bóna Márta, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa. A szakember szerint a jövő hét második feléig várhatóan a mostani 30-35 fokos hőmérséklettel kell számolni, amit ugyanakkor hol több, hol kevesebb nyári zápor tehet elviselhetőbbé.

Csapadékosabb időjárás jön

H. Bóna Márta szerint a jövő hét második felében érezhető enyhülés következik majd, ekkortól alapvetően hűvösebb és csapadékosabb lesz az idő. Az utóbbi hetekben elkerülték a frontok Magyarországot, szinte mozdulatlan volt az időjárás, az enyhüléssel a frontokat is visszakapjuk, ami az arra érzékenyeknél fáradékonyságot, gyakori fejfájásokat okozhat.

Fennakadás a vasúti közlekedésben

A nagy hőség miatt elmozdult a sín, ezért nem járnak a vonatok Aszód és Galgamácsa között - közölte Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. szóvivője csütörtökön délután az MTI-vel. A vonatok forgalma az érintett szakaszon szünetel, a tervek szerint eset 7 órától, 5 km/órás sebességkorlátozással indulhat meg a közlekedés. A leállás ideje alatt, nem járnak vonatpótló autóbuszok.

Három halott Olaszországban

Három halálos áldozatot szedett egy nap alatt Olaszországban a hőhullám, amely főként az ország északi részén nehezíti meg az életet - közölte az olasz mentőszolgálat.


Nézzen hűsítő képeket!

A Pó folyó máris rendkívül alacsony szintje szerdán további hét centiméterrel csökkent. A hatóságok 500 millió euróra becsülik az ország északi részében a kárt, amit a szárazság okozott a mezőgazdaságban. A mezőgazdasági miniszter, Paolo de Castro egy lapinterjúban drámainak nevezte a helyzetet.

Vízhiány és járvány Horvátországban

Horvátországban egyre több turistának és helyi lakosnak okoz nehézséget a vízellátás akadozása. Pag szigeten, ahol napok óta nincs ivóvíz, tucatnyi embert vittek kórházba gyomorpanaszokkal - számolt be az egyik horvát tévécsatorna.

A betegek gyomorfájdalmakra, hasmenésre panaszkodtak és belázasodtak. Egy orvos szerint járványos megbetegedésről van szó, amit egy régi kút vizének fogyasztása okozhatott. A szigetre csütörtökön érkezett meg az első szállítmány ivóvíz, de ez az utánpótlás egyelőre nem elegendő.

A tévé beszámolója szerint a mintegy 60 ezer turista többsége már elhagyta a szigetet. A horvát vízművek eközben arra figyelmeztetett, hogy más szigeteken is gond lehet a vízellátással. Név szerint Lastovo, Ciovo, Mljet, Rab, Vis szigeteket nevezte meg és néhány települést Dalmácia középső részén.

Svájcban is rendkívüli a hőség, 1983 óta az idei a legtikkasztóbb július. A zürichi állatkert lakóit fagyasztott élelemmel etetik, hogy ez a "jégkrém" legalább egy időre lehűtse az állatok szervezetét.