Grespik elbukott a Heti Hetes elleni perben

2001.09.17. 14:15
Felmentette a bíróság a Heti Hetes szereplőit a Grespik László által indított becsületsértési perben. A HavariaPress információi szerint az utolsó tárgyalás több komikus jelenetet is felvonultatott, amelyek csúcspontja Grespik nyilatkozatában sűrűsödött össze: "A World Trade Center elleni merénylet enyhébb, mint amelyet a vádlottak követtek el a magyar társadalom ellen".
Grespik László
Mind a három alperest felmentette a bíróság a Grespik László kontra Heti Hetes becsületsértési perben. Grespik magánvádlóként lépett a bíróság színe elé, és a hírügynökség tudósítása szerint többször vágott a bíró szavába. Az inzultusnak az lett a vége, hogy a bíró "Amikor én beszélek, akkor maga hallgasson!" mondattal utasította rendre a hivatalvezetőt. A bíróság tájékoztatta a tárgyaláson résztvevőket, hogy elutasította a Pest Megyei Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal megkeresését, amelyben az adóőrök a vádlottak adóalapot érintő adatairól kértek információkat. Grespik László a tárgyalás során úgy fogalmazott: "A World Trade Center elleni merénylet enyhébb, mint amelyet a vádlottak követtek el a magyar társadalom ellen".

A per

Tavaly októberben jelezte először a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője, hogy felveszi a harcot, és "a kutyák ugatásának megállítása érdekében" beperli a Heti Hetes című tévéműsor néhány szereplőjét. Grespik László a magánindítványában a Heti Hetes szeptember 16-i, 23-i és október 14-i adásában hallottakat, látottakat sérelmezte. Az indítvány szerint a műsorokban Grespikkel kapcsolatban megvető, gyalázkodó, lealacsonyító gesztusok, fejmozdulatok voltak láthatók, illetve Hernádi Judit azt mondta "abnormális", "orvosi vizsgálattal többre mennének". Verebes István pedig azt: "Én voltam az, aki azt mondtam, hogy anyád". Grespik szerint ezek egy tudatos lejáratás részei voltak. A per előtt a Budai Központi Kerületi Bíróságon eredménytelen volt a kibékítési kísérlet, amely után Grespik a sajtónak kifejtette: a történteknek nem csak ő személy szerint a sértettje, hanem a hivatal is. Havas és Hernádi nem tartotta magát bűnösnek, Verebes nem tett vallomást.

Korábbi nyilatkozatok

"A sajtószabadság túlburjánzása már olyan mértékű, hogy az az emberi méltóság sérelmével jár, és ez egyetlen jogrendszerben sem engedhető meg" - mondta a hivatalvezető a békítő show után. "Nem tűröm el a gyalázkodó, becsmérlő kifejezéseket. Egy normális, humánus, emberi hangnemű műsort szeretnék" - tette hozzá Grespik szintén a sikertelen békítési akció után. Erre reagálva Hernádi Judit viszont úgy nyilatkozott, hogy: "mély és emberi szánalmat éreztem, és ezt most nagyon komolyan mondom".