A kalocsai női börtönbe várják Sas Józsefet

2008.03.10. 10:22
Adócsalás miatt 1 év felfüggesztett börtönt kapott Sas József humorista első fokon. A vád szerint összesen 46,1 millió forinttal rövidítette meg az államot.

Bűnösnek mondta ki első fokon a bíróság Sas József humoristát adócsalásban hétfőn.

Társa, B. Béla elsőrendű vádlott bűnös 9 rendbeli adócsalás (ebből négyet társtettesként követett el), és egy rendbeli magánokirat-hamisítás bűntettében, mindezért két év szabadságvesztésre ítélte a Fejér Megyei Bíróság, büntetését három év próbaidőre felfüggesztve. Az ügy másodrendű vádlottjaként bíróság elé álló Sas Józsefet négy rendbeli adócsalásban találták bűnösnek, ezért egy év szabadságvesztést szabtak ki rá, aminek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették. Emellett 300 000 Ft pénzbüntetést is kirótt rá a bíróság.

Hat rendbeli adócsalás alól bizonyítottság hiányában felmentette a bíróság a Mikroszkóp színpad igazgatóját, három rendbeli okirathamisításban pedig elévülés miatt szüntették meg az eljárást. A két vádlottra az 513 000 forint bűnügyi költség megfizetését is kirótta a bíróság.

A vád: 46,1 millió be nem fizetett adó

A 2004-ben, három hónap alatt lezárt nyomozás alapján az ügyészség azzal vádolta Sast, hogy 1997-ben színlelt megállapodást kötött B. Béla elsőrendű vádlottal az adófizetési kötelezettség kikerülésére. A vád szerint Sas József a művészeti tevékenységéből és az egyéb szponzoroktól szerzett bevételét az egyéni vállalkozó számlájára utalta, B. Béla pedig 90 százalékot készpénzben visszaadott Sasnak, 10 százalékot megtartott magának.

Képek a bíróságról

A vád adatai szerint Sas 1998-ban 7,8 millió, 1999-ben 9,9 millió, 2000-ben 4,6 millió, 2001-ben 12,8 millió forintot nem fizetett be adóként. Emellett hétmillió forint egészségügyi hozzájárulással és 4 millió forint tébéjárulékkal is adós, azaz összesen 46,1 millió forinttal rövidítette meg az államot.

Az önrevízió döntött

A bíró az indoklásában elmondta, hogy az ítélet meghozatalában leginkább az igazságügyi könyvszakértők véleményeire tudtak támaszkodni, mert bár az elsőrendű vádlott a rendőrségen többször és következetesen beismerő vallomást tett a Sas Józseffel folytatott ügyletekről, arról hogy a pénzt neki utalta a humorista és a 10 százalék levonása után adta vissza neki, a bíróság előtt már visszavonta ezt a vallomását.

A bíróság az adócsalást így csupán azon összeg alapján tudta megállapítani, ami után Sas József önrevíziót hajtott végre, mikor tudomására jutott, hogy nyomoznak társa ellen. Így 58,5 millió forint jövedelem adótartalmának elcsalását látta folyamatában bizonyítottnak a bíróság Sas József esetében.

A bíróság nem fogadta el Sas József védekezését, ami szerint ő jóhiszeműen, gondatlanul járt el. Azt az ügyvédi védekezést sem fogadta el a bíróság, hogy az adócsalás már elévült. A bíró érvelése szerint az elévülés időtartama megszakadt, amikor a B. Béla elleni nyomozás során 2003. november 3-án először vetődött fel egy könyvszakértői véleményben Sas József bűnösségének lehetősége - így az öt év elévülési idő 2003. novemberétől kezdett előlről ketyegni.

Nem jogerős

Az ítélet ellen a két vádlott védői fellebbezést nyújtottak be felmentésért, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős. A tárgyalás befejeződése után Zamecsnik Péter, Sas József ügyvédje elmondta, hogy szerinte téves tényállást állapított meg a bíróság, elvégre ha az adó fizetője a szerződés szerint nem Sas József, akkor nem lehet őt bűnösnek kimondani. Ráadásul a vádbeli időszak (1999-től számítva négy év) be nem fizetett adóját az önrevízió során Sas József befizette, így kárról sem lehet beszélni.

Sas József a bíróság folyosóján távozófélben némileg felháborodásának adott hangot, amiért a bíró az ítélet indoklásában húsz percen keresztül sorolta, hogy miben és miért találta vétlennek őt, hogy aztán "folyamatában" mégis bűnösnek mondja ki. A viszonylag jó kedélyállapotban lévő humorista érdeklődésünkre elmondta, hogy figyelemmel kísérik ám sorsát a rajongói, legutóbb kapott egy sms-t amiben az állt, hogy "Sas úr, ha az ügyvéd úrral el tudná intéztetni, hogy hozzánk kerüljön, nem lennénk hálátlanok. A kalocsai női börtön lakói."