Szervác, Imola
12 °C
18 °C

Felfüggesztett börtön várhat Sas Józsefre

2008.03.07. 11:13
Hamarosan első fokú ítélet születik a Mikroszkóp Színpad igazgatójának büntetőperében. Sas Józsefet és társát többek között adócsalással vádolják.

Csaknem négy éve, hogy Sas Józsefet gyanúsítottként kihallgatták adócsalás és okirathamisítás miatt, alig három hónappal később már le is zárták a nyomozást, de a vádemelésre csak 2005 augusztusában került sor. Az ügy első fokon a végéhez közeledik, a Fejér megyei bíróságon csütörtökön elhangzottak a perbeszédek és a Mikroszkóp Színpad igazgatója is felszólalt az utolsó szó jogán, ártatlanságát hangoztatva.

A Fővárosi Főügyészség B. Béla egyéni vállalkozó és Sas József ellen emelt vádat, az elsőrendű vádlott B. Béla ellen adócsalás, folytatólagosan elkövetett csalás és magánokirat-hamisítás, a másodrendű vádlott Sas ellen folytatólagosan elkövetett társadalombiztosítási csalás, adócsalás és magánokirat-hamisítás a vád.

Színlelt szerződések

Az ügyészség szerint Sas még 1997-ben színlelt megállapodást kötött B. Béla elsőrendű vádlottal, a megállapodás célja pedig az volt, hogy a másodrendű vádlott, Sas József kikerülje az adófizetési kötelezettségét. A vád szerint Sas József a művészeti tevékenységéből és az egyéb szponzoroktól szerzett bevételét az egyéni vállalkozó számlájára utalta, B. Béla pedig 90 százalékot készpénzben visszaadott Sasnak, 10 százalékot megtartott magának. Sasnak, mint önadózónak bevallást kellett volna készítenie, ő azonban nem fizette meg a személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást ezen összegek után, állt a vádiratban.

A vádlottak szerződést is kötöttek, miszerint B. Béla jogosult Sas József képviseletére, nevében köthet szerződést, és jogosult beszedni a szerződött összegeket. Egy másik szerződést a Mikroszkóp Színpad Kht., illetve a Mikroszkóp Színpad Alapítvány képviselőjeként kötöttek meg a vádlottak. Az ügyészség állítja, hogy Sas József így gyakorlatilag üzletszerzőként alkalmazta B. Bélát, azonban ezek színlelt szerződések voltak, hiszen az elsőrendű vádlott semmilyen munkát nem végzett, a szerződéseket Sas kötötte és teljesítette.

A vád számai szerint Sas 1998-ban 7,8 millió, 1999-ben 9,9 millió, 2000-ben 4,6 millió, 2001-ben 12,8 millió forintot nem fizetett be adóként. Emellett 1999 és 2001 között összesen több mint 7 millió forintot nem fizetett meg egészségügyi hozzájárulásként, valamint 4 millió forint társadalombiztosítási járulékkal is adós. Amikor megtudta, hogy társánál adóellenőrzés folyik, önellenőrzést végzett és utólag közel 20 millió forint személyi jövedelemadót befizetett az APEH-nek, részben megtérítve az adóhiányt.

Sas József büntetőperét egyébként eredendően a Fővárosi bíróságon tárgyalták volna, de mivel a kijelölt bíró elfogultságot jelentett be személyes érintettség miatt, az ügyet áttették a Fejér Megyei Bíróságra - részben ez is hozzájárult ahhoz, hogy idáig húzódott az ügy.

Sas: Ártatlan vagyok!

Az ügyész a csütörtöki tárgyaláson azt kérte, hogy a bíróság állapítsa meg Sas József felelősségét, és ítélje felfüggeszett börtönre, valamint szabjon ki pénzbüntetést is, derült ki a Blikk tudósításából. Az ügyész enyhítő körülményként Sas büntetlen előéletét, idős korát (69 éves a Mikroszkóp Színpad igazgatója) hozta fel, viszont súlyosbító körülményként rótta fel neki, hogy ő kezdeményezte a szerződések kötését.

Zamecsnik Péter véleménye szerint a vád nem állja meg a helyét. Sas József ügyvédje rámutatott, hogy az 1999., 2000., 2001. évi okiratok elévültek, mire a gyanúsítási eljárás elkezdődhetett volna, és mivel Sas bűnösségét ezek alapján nem lehet bizonyítani, felmentését kérte.

"Semmilyen bűnt nem követtem el!" - mondta Sas József az utolsó szó jogán a bíróság előtt. Sas korábban is következetesen kitartott amellett, hogy nincs köze az ellene felhozott vádakhoz, tagadta, hogy adócsalás fűződne a nevéhez, és kikérte magának a gyanúsításokat. "Nem vagyok adócsaló, nincsen semmiféle adótartozásom, kifizettem mindent, hatvanöt éves létemre meg akarnak hurcolni valakik" - nyilatkozta korábban, hangsúlyozva hogy mindehhez a Mikroszkóp Színpadnak semmi köze, ez kizárólag az ő ügye, ami mögött lényegében annyi áll, hogy az őt menedzselő cég vezetője nem fizette be a fellépései után járó jövedelem adóterheit.