Ledöntötték Wass Albert szobrát Solymáron

2007.01.17. 12:15
Valószínűleg a városban gyakran randalírozó fiatalok rongálták meg Wass Albert szobrát Solymáron. A rendőrség rongálás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

Szerdára virradóan a földön találták Wass Albert szobrát Solymáron, jelentette a Havariapress. A közadakozásból felállított, közel életnagyságú mellszobrot hajnal fél háromkor döntötte le négy helybéli fiatal, tudtuk meg az egyik közelben lakótól, aki látta a rongálást.

Hanyatt esett

Blaskó József szobrászművész alkotását 2005 nyarán avatták fel, az emlékmű pontos mása a Székelyudvarhelyen felállított szobornak. Azt, hogy a körülbelül kétmillió forintba került bronzszobor megsérült-e, sokáig nem lehetett tudni, mivel az a súlyos márványtalapzattal együtt feküdt a földön. Késő délelőtt elszállították egy pilisszentimrei raktárba, amelynek a tulajdonosa maga is adakozott a szobor felállítására.


Klikk a képre!

Később a rendőrség becslése alapján kiderült, hogya Templom téri alkotásban húszezer forintos kárt okoztak a rongálók. A felborított szobor hanyatt dőlt, a bronzfej tarkóján lévő kisebb karcolások is erről árulkodnak. A márványtömb alja, ahol a talajhoz volt rögzítve az emlékmű, szintén megsérült.

Elítélik a vandalizmust

Az író születésnapját január 9-én ünnepelték, a szobor körül elhelyezett koszorúk és gyertyák szerdán még érintetlenek voltak. A rendőrség rongálás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. A helybéliek többsége elítéli a vandál cselekedetet, főként, hogy a település lakónak összefogásából állították a szobrot.

Helyszíni képeink a pusztításról
Helyszíni képeink a pusztításról (Fotó: Huszti István)

Gulyás Dénes, a Fidesz országgyűlési képviselője, a szoborállítás egyik támogatója azt MTI-hez eljuttatott közleményében az írta: "a szobordöntést annak az antidemokratikus, kultúra-ellenes légkörnek tudom be, amelyet az elmúlt hónapokban a kormányzat a maga erőszakos, minden európaiságot nélkülöző tevékenységével gerjesztett".

Az Indexnek helybéliek elmondták, hogy a négy solymári fiatal már régóta randalírozik a településen, padokat rongálnak meg, sörösüvegeket hajigálnak, sokszor törnek-zúznak, de nem tudnak velük mit kezdeni, nem tudják megfékezni őket. Politikai indítékot a megkérdezettek nem látnak a történtek hátterében, egyszerű, bár sajnálatos vandalizmusról van szó szerintük.

Tavasszal állítják helyre

Valóban helybéli fiatalok randalíroztak a Templom téren szerdán hajnalban, ők döntötték le a fél tonnás posztamenset a mellszoborral együtt, mondta az Indexnek Szente Kálmán, Solymár polgármestere, aki ugyancsak nem lát politikai indítékot a rongálásban. A polgármesteri hivatal már feljelentést is tett az egyelőre ismeretlen tettesek ellen. "Sok munkánk lesz a helyreállítással, feltehetőleg tavasszal tudjuk majd csak rendbetenni az emlékművet" - tette hozzá a község vezetője. A Templom téren vannak még szobrok, az önkormányzat tervei közt szerepel, hogy térfigyelő kamerákat szereljenek fel védelmükben.


Tekintse meg képeinket!

Wass Albert erdélyi magyar költő, író 1908-ban született, ötvennél több könyvet írt, élete nagyobb részét emigrációban, az Egyesült Államokban töltötte, egészen 1998-ban bekövetkezett haláláig. "Wass Albert élete és munkássága kitűnő lehetőséget szolgáltat arra, hogy a mai Magyarországon a politikai hatalomért vetélkedő felek egymás érvrendszerét ismét "megfellebbezhetetlenül" diszkvalifikálják, egymást kényelmesen liberál-bolsevikoknak, illetve hungaro-fasisztáknak bélyegezzék" - írta három évvel ezelőtt a Magyar Narancs elemzője.