Bin Ladennel is kapcsolatban állhattak a londoni robbantók

2005.07.21. 12:05
Egy bin Ladent személyesen is ismerő veterán terrorista lehetett a londoni merénylők al-Kaidás összekötője. Egyelőre nincs bizonyíték a robbantók és a férfi kapcsolatára. Az azonban bizonyos, hogy a gyanús férfi veterán terrorista, személyesen ismerhette a szeptember 11-i merénylőket is.

Közvetlenül bin Ladennel is kapcsolatban álló terrorista lehetett a londoni merénylők egyik segítője, véli a Scotland Yard. A New York Times és a CNN értesülései szerint a brit hatóságok az amerikai nyomozók segítségével az indiai származású muzulmán Haroon Rashid Aswatról gyűjtenek adatokat. A férfit csütörtökön Pakisztánabn őrizetbe is vették.

Táborszervező

Aswat ellen eddig egyetlen alkalommal sem emeltek vádat, de már több ügyben is felmerült a neve. Az amerikai hatóságok szerint Aswat volt az egyik szervezője annak a dzsihadista kiképzőtábornak, ami a tervek szerint az orgeoni Bly közelében épült volna fel. Az 1999-es eseményeket a 2001 szeptember 11-i támadás után kezdték kivizsgálni, három éve el is ítélték a tábor fő finanszírozójának és szervezőjének tartott James Ujaamát.

A vádirat szerint Ujaama két segítője, akiket nem helyeztek vád alá, 1999 novemberében tagokat toborzott a dzsihád-táborba, lövészképzésen vett részt és mérgek házi készítéséről szóló videókat is tanulmányozott. A CNN értesülései szerint az egyik említett személy Aswat lehetett.

Terroristák barátja volt

Aswat emellett a szélsőséges londoni muzulmán pap, Abu Hamza al-Maszri segítője is volt. Hamzát az Egyesült Államokban a terroristák támogatásával vádolják. Hamza Finsburry parki mecsetét látogatta a cipőbombás merényló John Reid és a 21-ik szeptember 11-i géprabló, Zacharias Moussaoui is.

A brit hatóságok egyelőre nem akarják a robbantás gyanúsítottjaként megnevezni Aswatot, írja a New York Times. "Ő csak egy férfi, akire koncentrálunk a nyomozás során" - idézte a lap a Scotland Yard egy, a neve elhallgatását kérő munkatársát.

Még nem bizonyított a kapcsolat

Aswat és a merénylők kapcsolatára egyelőre semmilyen bizonyíték sincs. A hatóságok érdeklődését az keltette fel, hogy Aswat is Leeds közelében lakott, mindössze tíz kilométernyire a londoni robbantók városrészétől. Aswat angliai lakcíme előtt most két rendőr állomásozik, bár a férfi szülei állítják, hogy fiúk már vagy tíz éve nem járt otthon.

A londoni Times azonban hírszerzési forrásokból úgy értesült, hogy Aswat néhány órával a merénylet előtt mobiltelefonján beszélt a négy elkövetővel, akiket korábban otthonaikban személyesen fel is keresett, és ő jelölte ki a londoni célpontokat.

A New York Times pakisztáni forrásokból úgy tudja, hogy a brit hatóságok már 1999 óta nyomoznak Aswat után. Akkor már tudták róla, hogy Afganisztánban részt vett az al-Kaida egyik kiképzésén és bin Ladennel is találkozott. A Scotland Yard nem kívánta megerősíteni a Times értesüléseit.