Géza
-12 °C
-4 °C

Pakisztánban szervezkedtek a londoni merénylők

2005.07.19. 14:42
Együtt utazott Pakisztánba két londoni robbantó. A csoport vezetőjének gondolt harmincéves tanár Izraelben is robbanthatott.

Pakisztánban találhattak egymásra a londoni terrortámadások elkövetői, írja a Guardian. A pakisztáni hatóságok hétfőn hozták nyilvánosságra azt a karacsi reptéren készült biztonsági kamerás felvételt, ami bizonyítja, hogy a Londonban robbantó leedsi csoport vezetőjének tartott harmincéves tanár, Mohammad Sidique Khan és Shezad Tanweer ugyanazzal a repülőjárattal érkezett Pakisztánba tavaly november 19-én.

A két öngyilkos merénylő február 8-án együtt hagyta el Pakisztánt. A helyi hatóságok most az országon belüli mozgásuk felderítésén dolgoznak. Az eddigi ismereteik alapján nyilvánvaló, hogy mindkét robbantó több szunnita vallási iskolát, medreszt is felkeresett.

Tanweer az eddigi adatok alapján egyik medreszbe sem iratkozott be, de több, a szélsőségesek kiképzőbázisának tartott intézményt is megjárt.

Tanweer és Khan mellett Hasib Hussain, a buszt felrobbantó 19 éves is járt Pakisztánban - igaz, ő két társával nem találkozott az országban. A hármak utazása a hatóságok szerint egyre valószínűbbé teszi, hogy a terroristák Pakisztánból kaptak anyagi és logisztikai támogatást.

Az egyik robbantó, Khan Pakisztán mellett Izraelben is tapasztalatokat gyüjthetett. A Maariv értesülései szerint Khan 2003 február 19-én egy napra Izraelbe érkezett, ahol segíthetett két pakisztáni származású brit állampolgárnak egy Tel Aviv-i kávéház elleni öngyilkos merénylet kivitelezésében. Az április 30-i merénylet három izraelivel végzett.

A pakisztáni szál jelentősen leszűkíti az elkövetők körét. Szakértők szerint Pakisztánban mindössze két szélsőséges csoport elég szervezett ahhoz, hogy egy ilyen akció kivitelezését segíthesse, írja a Guardian. Az egyik csoport a Laskar-e Taiba, a másik a Mohamed Hadserege. Tanween a pakisztáni hatóságok szerint az előbbi szervezet medreszében is járt. A mudrikei iskola tagadja, hogy közük lett volna Tanweerhez.