József, Bánk
-7 °C
0 °C

Becsapták a londoni merénylőket?

2005.07.16. 20:31
A londoni öngyilkos merényletek elméletét megkérdőjelező sajtóértesülések láttak napvilágot szombaton. A Scotland Yard és a brit belső elhárítás (MI5) kétli, hogy a négy azonosított elkövető tudatában volt küldetése öngyilkos jellegének.
Közzétették szombat este az első olyan felvételt, amely a múlt heti londoni merénylet elkövetőit együtt mutatja végzetes utazásuk megkezdésének pillanatában. A Scotland Yard közölte, hogy e kép alapján egyértelműen azonosította a merénylőket.

A szombati brit sajtóban megjelent értesülések szerint azonban megkérdőjelezhető, hogy a robbantók tudták-e: megbízóik öngyilkos küldetésre indították őket. Tony Blair kormányfő ugyanakkor azt mondta, hogy a merényletek mögött "a gonosz ideológiája áll".

Együtt mentek

A Scotland Yard, amely nem hivatalos értesülések szerint biztonsági kamerák összesen hatezer órányi felvételét vizsgálta át kockáról kockára, szombat este közzétette azt a kimerevített képkockát, amelyen a négy elkövető, nagy hátizsákokkal a hátán, éppen belép a Londontól északra fekvő Luton vasútállomásának bejáratán.

A kép július 7-én reggel, brit idő szerint 7 óra 21 perc 54 másodperckor készült; a három, egyszerre működésbe lépett pokolgép másfél órával később, 8:50 órakor robbant fel három londoni metrószerelvényen alig 50 másodperc különbséggel.

A negyedik detonáció viszont egy órával később, a 30-as autóbuszon történt; a rendőrség még nem tudja pontosan, hogy a buszt felrobbantó elkövető, Hasib Hussain hol, mikor és miért szállt fel erre a buszra, és miért nem ő is egy metrókocsit robbantott fel. A fő elmélet szerint Hussain már nem tudott feljutni a maga szerelvényére, mert a metróhálózatot az első három robbanás után pillanatok alatt lezárták, ezért választhatta a buszt.


A Scotland Yard képe

A szombat este közzétett állóképen a négy merénylő egymás mögött halad; az alig 18 éves Hasib Hussain éppen belép az állomás épületébe, mögötte a jamaicai születésű, iszlámra áttért Lindsay Jamal halad, és valamivel hátrébb Mohammad Sidique Khan, valamint Shazad Tanweer látható.

A jamaicai kormány szombaton megerősítette, Jamal valóban a Karib-tengeri országban született, egyes források szerint valószínűleg öthónapos korában utazott el Jamaicából édesanyjával Nagy-Britanniába, ahol akkoriban az édesapja élt.

A négy robbantó Lutonból a Thameslink vasúttársaság szerelvényén utazott a londoni King's Cross vasút- és metróállomásra - némelyikük az itt működő biztonsági kamerák felvételein is feltűnt -, és innen szétválva indultak célpontjaik felé.

Átvághatták őket

Szombati lapértesülés szerint ugyanakkor a Scotland Yard és a brit belső elhárítás kétségbe vonja, hogy a négy azonosított elkövető tudatában volt küldetésük öngyilkos jellegének. A Daily Mirror biztonsági forrásai szerint a rendőrség vizsgálja azt a lehetőséget, hogy a merénylőknek al-Kaida-irányítójuk esetleg azt mondta: a bombák élesítése után lesz még idejük elmenekülni. A pokolgépek azonban az élesítés után azonnal robbantak.

A brit lap forrása szerint a merénylet szervezői számolhattak azzal, hogy az elkövetők, ha élve elfogják őket, megtörnek, és ezt "nem engedhették meg".

A Daily Mirror szerint több jel támasztja alá ezt a teóriát. A merénylők menettérti vonatjegyeket vásároltak, a lutoni vasútállomáson hagyott kocsijukra szabályos parkolójegyet vettek, a robbantások előtt egyikük sem kiáltotta, hogy "Allah Akbar" - Isten hatalmas -, pedig az öngyilkos merénylők rendszeresen így tesznek, mielőtt felrobbantanák magukat.

Mindemellett a bombák hátizsákokban voltak, amelyeket könnyen ott lehet hagyni bárhol, ahelyett, hogy az öngyilkos merénylőkre jellemző módon a robbantók testére lettek volna erősítve.

Az elkövetők ráadásul maguknál tartották tárcáikat, bennük jogosítványukkal, bankkártyáikkal és egyéb személyes tárgyaikkal, jóllehet az öngyilkos merénylők általában minden ilyesmitől megszabadulnak, hogy elejét vegyék azonosításuknak - áll a cikkben.

Sir Ian Blair, a Scotland Yard főparancsnoka éppen előző nap, a BBC-nek nyilatkozva azt mondta: a rendőrség sem érti, hogy a merénylők miért tartották maguknál személyi okmányaikat.

A szombati Daily Mirror forrásai felidézték, hogy a tavalyi madridi vonatrobbantások végrehajtói el tudtak menekülni a helyszínekről, és éppen újabb akcióra készültek (amikor a rendőrség a nyomukra akadt).

'A gonosz ideológiája'

Tony Blair kormányfő a Munkáspárt szombati politikai fórumán felszólalva azt mondta: a merényletek mögött álló "gonosz ideológiától" minden civilizált ember, köztük az iszlám hívei is "undorral fordulnak el".

Ez az ideológia nem új: az utóbbi 12 évben az al-Kaida terrorhálózat és csatlósai huszonhat országban hajtottak végre merényleteket, több ezer ember, köztük muszlimok halálát okozva. Ezeknek a szervezeteknek minden nagyobb országban jól kiépített hálózatuk van, emellett több ezer "utazó ügynökük", és pénzzel is bőségesen el vannak látva - mondta a brit kormányfő.

Blair szerint ezeknek a szervezeteknek a követelései között szerepel Izrael felszámolása, tálib rendszerű kormányzatok és az iszlám saria jogrend bevezetése az arab világban, és végül az összes muszlim állam "egyetlen kalifátusba tömörítése".

Ezt az ideológiát csak a "tünetei és az okai elleni frontális támadással" lehet legyőzni, mert "normális ember" ilyen ideológia képviselőivel nem tárgyal - tette hozzá.

Időközben ötvenötre emelkedett a múlt heti londoni merényletsorozat halálos áldozatainak száma - közölte szombaton a Scotland Yard. A londoni rendőrség közleménye szerint a sérültek egyike az éjszaka meghalt a kórházban. Az újabb áldozat kilétét nem közölték. Sir Ian előző napi BBC-nyilatkozatában azt mondta, hogy akkor még kilenc sérült volt válságos állapotban a kórházak intenzív osztályain.

A múlt csütörtöki négy robbantásban összesen hétszázan sérültek meg. A halálos áldozatok száma valószínűleg még mindig nem végleges, mert továbbra is folyik a mentés a legsúlyosabban érintett helyszínen, a King's Cross metróállomás alagútjában. Az itt felrobbantott szerelvényben becslések szerint 26-an haltak meg.