Bush Camus-t olvas a strandon

2006.08.17. 11:22
Bush talán mégsem olyan sekélyes, mint gondolnánk. Míg a legtöbben Frederick Forsyth-ponyvákat viszünk magunkkal a nyaralásra, az amerikai elnök Albert Camus Közönyével szórakoztatta magát. És tettszett is neki.

Ideje komolyan venni az Egyesült Államok elnökét. Ki gondolta volna, hogy a texasi tájszólásával és a bonyolult szavak gyakori tévesztésével, idegen szavak teljesen értelmetlen használásával kitűnő George W. Bush egyáltalán olvas - bár a Bilbilát minden lefekvés előtt és minden ébredés után lapozgatja. Hát még azt, hogy a XX. századi irodalom egyik zavarbaejtő klasszikusát, Albert Camus-t?

Pedig a Fehér Ház sajtószolgálata által közreadott könyvlista alapján Bush idén Camus egyik klasszikusát, a Közönyt olvasta. Pikáns, főleg mert a Közöny európai főhőse egy meleg napon megöl egy arabot. Mivel tettét nem bánja meg, kivégzik. Ráadásul a mű Bush leghűségesebb szavazói, a Keresztény Koalíció tagjai szerint még vallásgyalázó is.

A skrupulusok ellenére Bush elégedett volt a könyvvel, írja a Guardian. Tony Snow, Bush szóvivője szerint az elnök "érdekes, gyors olvasmánynak" nevezte a könyvet.

"Nem akarok részletekbe menni, de egy kicsit beszéltünk az egzisztencializmus eredetéről is" - villantotta meg műveltségét Snow is, igaz, a Guardian epés megjegyzése szerint Camus műve inkább abszurd.

Bush nyaralására még két monográfiát vitt magával Abraham Lincolnról. Nemrégiben pedig Khaled Hosseini Papírsárkányok című bestsellerét is elolvasta.