Bekerítik Jeruzsálemet?

2002.01.30. 12:30
Az izraeli legfelsőbb bíróság kedden elutasította a hadsereg célzott gyilkosságai ellen benyújtott keresetet. A bíróság döntését indokolva kifejtette: nincs joga beavatkozni a hadsereg hadműveleti döntéseibe. Eközben Ariel Saron ismertette az izraeli biztonsági kabinet tervét arról, hogy Nagy-Jeruzsálemet biztonsági gyűrűvel vennék körbe.
Hosszú és durva vita után elutasította egy arab képviselő az izraeli hadsereg célzott gyilkosságainak ügyében beadott keresetét az izraeli legfelsőbb bíróság kedden. A meghallgatást rosszmájú megjegyzések és heves szócsaták jellemezték - írja beszámolójában a Jerusalem Post. A meghallgatás egy pontján, amikor a beadványt beterjesztő Muhammad Barakeh parlamenti képviselő ügyvédje, Naima Attia kijelentette: az izraeli hadsereg a terroristák elleni célzott gyilkosságok helyett akár a letartóztatások eszközével is élhetne, Misael Chesin bíró egyszerűen üvöltéssel utasította el a felvetést - írja a Jerusalem Post.

A hadsereg a vád, a védelem és a bíró - egyben

Attia érvelésében hangsúlyozta: a hadsereg egymaga gyanúsít, tárgyal, ítél, majd végrehajt, pedig ez valójában a bíróságok feladata lenne. A bíróság véleménye szerint azonban nem az ő feladatuk annak meghatározása, ki a terrorista. A palesztinok háborúban állnak Izraellel - érvelt Izrael állam képviselője.

Hárommillió palesztin él a megszállt területeken, míg kevesebb, mint ezer ügyben folyik eljárás. Ez nem egy napi háború - érvelt ez ellen Attia. Csak sétáljon végig Jeruzsálem elhagyott utcáin - válaszolta erre a bíróság elnöke Elijahu Mazza. Ezután vetették el a keresetet.

Körbefalazzák Jeruzsálemet

Eközben Ariel Saron miniszterelnök jóváhagyta azt a tervet, mely biztonsági gyűrűvel vonná körbe Jeruzsálem egészét, beleértve a megszállt Kelet-Jeruzsálemet is, jelezvén, hogy Izrael nem mond le az egységes városról - jelentette a BBC. A "Jeruzsálem beborítása" terv biztonsági kamerák, kerítések és útblokádok gyűrűjével venné körbe a várost.

Akik robbantani akarnak 'utat találnak a városba'

A terv az egy idős polgár halálát követelő vasárnapi öngyilkos merénylet után merült fel. Palesztin tisztviselők szerint a terv működésképtelen, mert a probléma politikai, és akik támadásokat akarnak végrehajtani, azok Ziad Abu Zajjad palesztin Jeruzsálem-ügyi miniszter szerint "mindig utat találnak majd a városba".

Robbantottak is

Nem sokkal Saron bejelentése után egy öngyilkos merénylő Észak-Izraelben felrobbantott egy járművet, melyben minden bizonnyal az izraeli titkosszolgálat, a Sin Bét két ügynöke és egy palesztin informátoruk utazott. A merényletben, melyért az Arafat irányítása alatt álló Fatah vállalta a felelőséget, az elkövető életét vesztette. Az autó három utasa súlyos sérüléseket szenvedett.