Palesztin terrorakció, izraeli bombázás

2001.12.13. 11:07
Szerda estétől az izraeli légierő több hullámban bombázta a palesztinok lakta területeket. Csütörtök hajnalban rakétákkal lőtték Ramálláhot, és szárazföldi egységeik is bevonultak a térségbe. A hadműveletek válasz a szerdai palesztin merényletekre, amelyben tízen meghaltak, és legalább negyvenen megsebesültek. Izrael minden kapcsolatot megszakított Arafattal és a Palesztin Hatósággal.
Izraeli harckocsik 200 méterre megközelítették Jasszer Arafat palesztin elnök rámalláhi irodáit. Az izraeli egységek még az éjjel behatoltak a palesztin autonóm városba a szerda esti három merényletet követően. Nabil Abu Rudeina, Arafat tanácsadója szerint a palesztin vezető a támadás idején Rámalláhban tartózkodott, és próbálta felvenni a kapcsolatot a világ különböző politikusaival, hogy állítsák meg a Gázai övezetbe és Ciszjordániába való izraeli bevonulást. Arafat egyúttal az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte.

Arafat nem célpont

Korábban az izraeli hadsereg szóvivője azt nyilatkozta az izraeli közszolgálati rádiónak, hogy Arafat irodáit nem tekintik célpontnak. "Nincsen szándékunkban kiprovokálni a Palesztin Hatóság összeomlását, nem törekszünk Arafat fizikai megsemmisítésére, sem pedig kiutasítására" - szögezte le a szóvivő.

Csütörtökön több hullámban bombáztak izraeli F-16-os vadászrepülőgépek a Palesztin Hatósághoz köthető célpontokat Gázában és Nábluszban szerda este. Találat érte a nemzetközi repülőteret is. Nyolc hullámban bombázták a város belterületén található célpontokat, köztük a tengeri biztonsági erők központját, a rendőrség székhelyét, illetve a Jasszer Arafat palesztin vezető személyes őrizetével is megbízott Force 17 egyik épületét.

Nábluszban egy rendőrségi hivatal és egy börtön volt a célpont helyszíni beszámolók szerint. Izraeli katonai források szerint a börtön közelében fekvő hadianyag-termelő palesztin üzem ellen irányult a támadás. Az AFP értesülései szerint egy nyolcgyermekes anya meghalt, tizenheten megsebesültek, de egyikük sem a bombázás közvetlen áldozata, hanem a támadás miatt kitört pániké. A hölgy szívroham következtében vesztette életét.

A Palesztin Hatóság a légitámadást követően közölte: bezáratja a Hamász és az Iszlám Dzsihád irodáit és intézményeit.

Válaszcsapás

A bombázásokkal válaszolt Izrael a szerdai palesztin merényletekre. Tízen meghaltak és legalább harmincan megsérültek ugyanis szerda este, amikor a ciszjordániai Emanuel ultraortodox település bejáratánál palesztin merénylők tüzet nyitottak, majd kézigránátokat dobtak egy izraeliekkel teli autóbuszra. Öt sérült állapota válságos. A közeli katonai állásokban őrködő izraeli katonák a támadás után tűzharcba keveredtek a merénylőkkel. A támadást a Fatahhoz közel álló Al-Aksza Mártírjainak Brigádja szervezet vállalta magára.

A busz megtámadásával közel egy időben Gáza-övezetben hajtottak végre két öngyilkos merényletet. Az egyik merénylő egy izraeli autó közelében, míg a másik egy szálloda előtt robbantotta fel magát. Négy izraeli megsebesült. A támadók szerint ez volt a válasz azokra az izraeli gyilkosságokra, amelyeket a közelmúltban követtek el Ciszjordániában és a Gáza-övezetben.

Arafatot okolják

Az izraeli kormány szóvivője szerdán Jasszer Arafat palesztin elnököt okolta a véres merényletért. A szóvivő szerint Arafat "csak színleli a letartóztatásokat, a valóságban azonban nem vesznek őrizetbe senkit. Ariel Saron miniszterelnök szóvivője kifejtette: "Izrael bizonyára megtalálja a módját annak, hogy válaszoljon erre a cselekményre, és folytatjuk harcunkat a terrorizmus szörnyűségei ellen". A szóvivő véleménye szerint a gyilkos támadás arra mutat, hogy a terrorszervezetek összehangolt támadással akarják meghiúsítani a tűzszünetet. A kabinet úgy döntött, hogy minden kapcsolatot megszakít a palesztin elnökkel, és értésre adták: ezentúl nem tekintik partnernek Arafatot és az általa elnökölt Palesztin Hatóságot

Washington szerdán felszólította Arafatot, hogy minden lehetséges intézkedéssel vessen véget az Izrael ellen irányuló terrorizmusnak.