2024. június 30. 18:00
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00 ÉLŐ
Spanyolország 0
Georgia 1

Oroszország egy hónapon belül visszahívja csapatait Grúziából

2008.09.08. 21:52
Dmitrij Medvegyev orosz elnök és az Európai Unio Nicholas Sarkozy vezette delegációja a dél-oszét válságról tárgyalt Moszkvában. Sarkozy, aki az augusztus 12-i megállapodásban foglalt orosz vállalásokat akarta megerősíttetni, gyümölcsözőnek ítélte a hétfői megbeszélést. Az orosz csapatok egy hónapon belül elhagyják Grúziát, a válság rendezéséről október közepén nemzetközi tárgyalást tartanak.

Egy hónapon belül visszavonja csapatait a vitatott grúziai területekről Dmitrij Medvegyev, jelentette be hétfőn Nicholas Sarkozy francia elnök. A BBC beszámolója szerint az orosz elnök bizonyos feltételek teljesülése mellett fogadta el a Sarkozy vezette EU-békemisszió ajánlatát.

Medvegyev közölte, október második hetéig kivonulnak az orosz csapatok, amennyiben az EU addig 200 megfigyelőt küld Dél-Oszétiába. A kiürítés azt jelenti, hogy visszavonulnak a konfliktus kirobbanása előtti vonalakig.

„A csapatok visszavonása 10 napon belül megtörténik, amint az Európai Unió megfigyelői megérkeznek, ez azonban nem lehet október elseje előtt” – fogalmazott Medvegyev. Az orosz elnök egyben megvádolta az Egyesült Államokat azzal, hogy katonai támogatást nyújt a grúz hadseregnek.

Azt mondta, az amerikai támogatást humanitárius segélynek álcázzák, a vádat az Egyesült Államok képtelenségnek nevezte. George Bush amerikai elnök közben úgy döntött, a grúziai események miatt elhalasztja az orosz-amerikai nukleáris egyezményt.

Az orosz elnök további feltételül szabta, hogy Grúzia nem vett be többet fegyveres erőt, erről írásos garanciát akart látni. Bejelentette ugyanakkor, hogy az EU delegációja a hétfői megbeszélés után már át is adott neki egy levelet, amit Mihail Szakasvili grúz elnök írt alá.

Medvegyev ígéretet tett arra is, hogy kiüríti az oroszok által fenntartott ellenőrző pontokat Poti kikötőjének környékén. Az orosz elnök ugyanakkor nem tért ki a csapatkivonásra Dél-Oszétiából és Abháziából, hangsúlyozza a BBC. Megvédte továbbá Moszkvának azt a sokat támadott álláspontját, hogy a két terület függetlensége végleges és visszavonhatatlan.

A moszkvai tárgyalások után Medvegyev és Sarkozy közös sajtótájékoztatóján bejelentették azt is, hogy október 15-én Genfben nemzetközi tárgyalásokat tartanak a konfliktus rendezéséről. Sarkozy szeretné, ha az egyik kiemelt téma lenne a grúz menekültek kérdése, a napirendi pontokról azonban még folyik az egyeztetés.

A hétfői, háromórás tárgyaláson az orosz és a francia elnök mellett részt vett Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Sarkozy a tárgyaláson azt próbálta elérni, hogy Oroszország teljesítse az augusztus 12-én vállalt kötelezettségeit. A jelek szerint sikerrel járt, a hétfői megbeszélést ugyanis gyümölcsözőnek ítélte.

Messze még Grúzia NATO-tagsága

Oroszország véget vet mindenfajta együttműködésnek a NATO-val, ha Grúzia csatlakozhat a katonai szervezet tagsági akciótervéhez (MAP), jelentette ki hétfőn Dmitrij Rogozin, a NATO-hoz akkreditált orosz nagykövet.

Dick Cheney amerikai alelnök a múlt héten azt mondta, Washington elkötelezett a NATO-tagság előszobájának tekintett akciótervben való grúz részvétel, illetve a kaukázusi ország teljes jogú tagsága mellett.

Szakértők ugyanakkor úgy vélik, messze még Grúzia NATO-tagsága, az ország a német ellenvetés miatt valószínűleg idén már nem kap meghívást az akciótervbe. A Magyar Külügyi Intézet munkatársa, Romsics Gergely hangsúlyozta, hogy jelentős - egyelőre hallgatólagos - európai koalíció alakult ki amellett, hogy a NATO perspektíva ne nyíljon meg Grúzia számára.

Mivel Ukrajna és Grúzia NATO-közeledését egy csomagként kezeli a szervezet, és a német kancellár egyértelműen nemet mondott az ukrán tagsági akciótervre, így valószínűleg Grúzia sem fogja ezt megkapni, tette hozzá az elemző. A NATO azonban bizonyára szerepet vállal a konfliktus rendezésében, bár az EU közreműködése kevésbé lenne provokatív. (MTI)