Milliók buliznak majd Obamával

2009.01.17. 12:48
Minden idők legnagyobb beiktatási ünnepségére készül Amerika. 3 millió embert várnak Washingtonba keddre, de már szombaton elkezdődnek az ünnepségek. Minden tele lesz emelkedettséggel és szimbólummal, Obama csak negyedórát beszél majd.

Egész Amerika keddre készül, az USA 44. elnökének beiktatási ünnepségére. Barack Obama már szombaton elkezdi a nagy bevonulását a Fehér Házba. Annyi nézőt várnak, hogy meg kellett emelni az egész rendezvény költségvetését, most már 45 millió dolláros a büdzsé. Várhatóan 3 millió ember megy el a keddi fő eseményre, az elnök parádés vonulására. Már vasárnap is 1 millióan akarják végigfagyoskodni az elnök tiszteletére tartandó koncerteket.

Az egész felhajtás már szombaton elkezdődik. Ekkor Philadelphiában vonatra száll Barack Obama, és Washington felé veszi az irányt. A vonatozással Abraham Lincolnra emlékezik, az USA 1861-ben beiktatott elnökére, aki eltörölte a rabszolgaságot. Abraham Lincoln éppen 200 éve született, ez további ok szellemének felidézésére. Nagy különbség viszont, hogy Lincoln titokban utazott, mert beiktatásakor még tartott a polgárháború, és merénylettől tartott. Obama viszont ünnepi külsőségek között vonatozik és vágánya mentén ezrek üdvözlik majd.

Az elnöki szerelvény kétszer áll meg Washingtonig. Először Wilmongtonban, ahol Obama alelnöke, Jo Biden lakik. Lesz ünnepség és Biden is felszáll. Utána megállnak Baltimoreban, mert Lincoln is megállt a városban.

Vasárnap hatalmas koncertet tartanak a Lincoln Memorial nevű washingtoni emlékműnél. Obama is ott lesz, és legalább egymillió embert várnak rajta kívül a buliba. Fellép Bono, Beyonce, Stevie Wonder és Bruce Springsteen, illetve beszél Tiger Woods, a világ legjobb golfozója, aki fekete és egyébként republikánus. A helyszín azért is fontos, mert ott mondta el "Van egy álmom..." kezdetű legendás beszédét Martin Luther King 1963-ban, elindítva ezzel a feketék egyenlőségéért vívott polgárjogi mozgalmat. Martin Luther King születésnapja hétfőn lesz, és ez nemzeti ünnep az USA legtöbb államában.

Martin Luther King beszél

A beiktatás kedden lesz. Erre legalább 3 millió embert várnak. Rájuk és az új elnökre 40 ezer biztonsági ember, katonák, rendőrök és a nemzeti gárda tagjai vigyáznak majd. Összehasonlításként: Afganisztánban csak 31 ezer nyugati fegyveres szolgál. A rendezvényekre 5 ezer mobilvécét állítanak fel, és 10 ezer busz parkolását kell megoldani. Repülőjegyet és szállást már hetek óta nem lehet foglalni ezekre a napokra. A beiktatás idején várhatóan nulla fok körüli hideg lesz.

A vasárnapi program Obama imájával kezdődik a St. John's templomban, az esemény nem nyilvános. A templom után Obama együtt kávézik George W. Bush távozó elnökkel. Ezután közösen kivonulnak a Capitolium elé, ahol 240 ezer ember előtt (a jegyeket már kiosztották) megkezdődik az eskütétel.

Először Jo Biden alelnök tesz esküt. Utána, pontosan délben, Obama esküszik, jobbját ugyanarra a bibliára helyezve, amire Abraham Lincoln is felesküdött beiktatásakor. Az esküt Obama beszéde követi. Az elnök 15-20 perces szózattal készül.

Obama beszéde után visszatér a Capitoliumba és aláírja új minisztereinek kinevezését. Ezután ünnepi ebéd várja, ahol az USA 200 legfontosabb vezetőjével együtt táplálkozhat.

Az ünnepi ebéd az alábbiakból áll majd: tenger gyümölcsei előételnek, aztán fácán és kacsa következik, a desszert pedig almás-fahéjjas süti lesz.

A leglátványosabb program csak ekkor jön: az elnök új limuzinján átgördül a Fehér Házba. A vonulást katonai parádé, zenekarok és polgárok menete teszik színesebbé.

Este különböző bálok lesznek a városban, Obama ezek közül tízet látogat meg személyesen. Másnap már dolgoznia kell.