Izraeli tankok sorakoznak a Gázai övezet határánál

2008.12.29. 10:41
Izrael harmadik napja támadja folyamatosan a Gázai övezetet, hétfőre tankok sorakoztak a határon, miután az izraeli hadsereg vasárnap 6500 tartalékost mozgósított. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a támadások befejezésére szólította fel Izraelt, Ehud Olmert miniszterelnök azonban azt mondta, akkor állítják le a katonai akciót, ha megszűnik Izrael déli részén a terrorfenyegetettség. 5,6 százalékkal drágult az olaj.

Harmadik napja támadják izraeli vadászgépek a Gázai övezetet, a légi csapásokban 307 palesztin vesztette életét 650 ember megsérült, közölték palesztin kórházi források. A Hamász szerint az áldozatok közül 180-an voltak a szervezet tagjai, 16-an pedig gyerekek és nők.

Hétfőn már izraeli tankok sorakoztak a Gázai övezet határánál, miután vasárnap a hadsereg elkezdett tartalékosokat mozgósítani, 6500 izraelit hívtak be, írja a Reuters.

Sorakoznak a tankok

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa felszólította Izraelt, hogy fejezze be a szombat óta tartó támadásokat. Izrael ugyanakkor azzal érvvel, a katonai akció célja, hogy leállítsák a Gázai övezetet irányító szélsőséges iszlamista Hamász folyamatos rakétatámadásait izraeli célpontok ellen.

Dakari tájékoztatás szerint Abdoulaye Wade szenegáli államfő, az Iszlám Konferencia Szervezetének elnöke vasárnap este telefonon fegyverszüneti javaslatot tett a palesztin iszlamista szervezet vezetőjének, Háled Mesaalnak. Az elképzelés szerint mindkét fél azonnali tűzszünetre, Izrael emellett a Gázai övezet blokádjának teljes feloldására tenne ígéretet. Mesaal azt válaszolta, hogy kész aláírni egy ilyen megállapodást.

Még eltarthat egy ideig

Ehud Olmert miniszterelnök vasárnap azt mondta, a támadások még eltarthatnak egy ideig. „A katonai fellépés addig folytatódik, amíg Izrael déli részén meg nem szűnik a terrorfenyegetettség, amit a mindennapos rakétatámadások jelentenek” – fogalmazott Mark Regev kormányszóvivő.

Egy a Gázai övezetből kilőtt rakéta megölt hétfőn egy polgári személyt, további nyolcat pedig megsebesített Askelón városában - közölték a mentők. Az askelóni polgármester elmondta, hogy a szóban forgó rakéta egy építkezésen csapódott be a város központjában. Az izraeli média szerint az építkezésen arab munkások dolgoznak. A Gázai övezetet uralma alatt tartó Hamász radikális szervezet katonai szárnya közölte, hogy ők lőttek ki három rakétát Askelónra, amely mindössze 13 kilométerre fekszik az övezet határától.

A Hamász megerősítette már a támadások kezdete után közölt álláspontját, hogy nem adják fel, az utolsó csepp vérükig harcolni fognak. A szervezet szóvivője arra szólította fel a palesztinokat, hogy minden lehetséges eszközzel küzdjenek, akár öngyilkos merényleteket is hajtsanak végre Izraelben. Kiemelt célpontként említették Cipi Livni külügyminisztert és Ehud Barak védelmi minisztert, írja a Haarec.

Drágult az olaj

Hétfőre 5,6 százalékkal, 40 dollár közelébe emelkedett az olaj hordónkénti ára, miután elemzők arra emlékeztettek az Izrael és a Hamász közti konfliktus kirobbanása kapcsán, hogy a Közel-Keleten folytatott olajkereskedelem geopolitikai kockázatot rejt magában, írja a Reuters.

Az izraeli támadások miatt számos arab országban tüntetők vonultak utcára, izraeli és amerikai zászlókat égettek, és megpróbáltak nyomást gyakorolni vezetőikre, hogy hatékonyabban lépjenek fel a palesztinok védelmében.

Izraeli források szerint a vártnál kisebb nemzetközi nyomás nehezedik az országra, hogy állítsák le a támadásokat, a kormány részéről azonban nem meglepő, hogy a február 10-re kitűzött parlamenti választások előtt megoldást akar találni a rakétatámadásokra.

Izraelnek nem kell a Gázai övezet

Cipi Livni, akit egyébként esélyesnek tartanak a miniszterelnöki posztra, azt mondta, Izraelnek nem célja, hogy átvegye a hatalmat a Gázai övezetben, miután 2005-ben kiürítették az izraeli telepeket.

A külügyminisztérium figyelmeztetése

A külügyminisztérium azt javasolja, hogy a magyar állampolgárok csak szervezett keretek közt látogassanak a Sínai-félszigetre. Hétfői közleményük szerint elképzelhető, hogy az izraeli offenzíva miatt romlik a biztonsági helyzet Egyiptomnak ezen a részén is. Szintén fontosnak tartják, hogy a szállodákat és közvetlen környéküket ne hagyják el, kerüljék az esetleg kialakuló tüntetéseket, amíg Gázában harci cselekmények zajlanak, és figyeljék a hazai valamint a nemzetközi híradásokat.

Azt tanácsolják továbbá, hogy a magyar állampolgárok ne közelítsék meg a Gázai övezetet, illetve annak 40 kilométeres körzetét. A figyelmeztetés vonatkozik az övezettel határos izraeli városok - Shderot, Askelon és Ashdod - látogatására is.

Magyar egészségügyi csapat készül a térségbe

Miközben folynak az egyeztetések az egyiptomi és palesztin nagykövetséggel egy esetleges orvosi segítségnyújtásról a Gázai övezetben, a Baptista Szeretetszolgálat már készenlétbe helyezte egészségügyi csoportját. Az öt fős csapat három orvosból és két mentőápolóból áll.

A szolgálat mentőcsapata saját orvosi felszerelésein kívül nagy értékű gyógyszereket vinne magával a háborús térségbe. A nemzetközi szabályoknak megfelelően a csapat akkor fog elindulni, ha az érintett felek hivatalosan is megerősítik a felkérést, és biztosítottak lesznek a biztonságos munkavégzés feltételei

Hétfőn az izraeli vadászgépek a belügyminisztérium épületét támadták, arról egyelőre nem érkeztek hírek, hogy a légi csapásban megsérült-e valaki. Palesztin kórházi források közölték, hogy a vasárnapi támadásokban több gyerek is életét vesztette, akik a Hamász egyik vezetőjének rafahi háza közelében tartózkodtak.

A Nemzetközi Vöröskereszt arról számolt be, hogy a Gázai övezet kórházai megteltek sebesültekkel, és nehezen tudják tartani a lépést a sérültek folyamatosan növekvő számával. Az AFP szerint az izraeli hatóságok a Kerem Salom határátkelőnél humanitárius segélyt engedtek be a Gázai övezetbe, 80 kamion vitt élelmiszert és gyógyszereket.

A támadások kezdete óta a Hamász 150 rakétát lőtt ki izraeli célpontokra, a támadásokban szombaton egy izraeli vesztette életét. Izrael 300, a Hamászhoz köthető helyet támadott, közölte a hadsereg.

Éjszaka állítólag rakéta csapódott be Iszmail Hanije, a Hamász egyik vezető politikusa, egykori miniszterelnök házának közelében is, írja a CNN. Éjfél után néhány perccel szintén támadás érte a gázai iszlám egyetemet.

A Gázai övezetből a lakosság egy része megpróbál Egyiptomba menekülni, buldózerekkel és robbanóanyagokkal törik át a falat a két ország között, mások titkos alagutakon próbálnak átjutni. Egy egyiptomi határőr és egy fiatal palesztin férfi meghalt, mikor az egyiptomi oldalon megpróbálták megállítani az illegális határátlépőket.