Külföld

Tizenkétmillió lépfenefertőzött ellátására készülnek

Összefoglalónk a szerdai eseményekről

2001. 10. 24., 15:59 | Frissítve: 2001. október 24., szerda 18:18

Tiltakoznak a washingtoni postások az antraxfertőzések késedelmes kivizsgálása miatt. Putyin elnök nehéz helyzetbe hozta amerikai szövetségesét az ellenzéki Északi Szövetség hivatalos elismerésével. A tálibok lakóövezetekbe menekítik erőiket - folytatódnak a heves bombázások.

Továbbra is hevesen bombázza az afgán fővárost az Egyesült Államok, amely elemzők szerint a közelgő ramadán ellenére sem hagy fel a támadásokkal. A bombázások során találat érte Herat város egyik civil intézményét, a helyi öregek otthonát. Az amerikaiak ugyancsak támadják a tálibok és az Északi Szövetség közti frontvonalat is.

Amerika nem lesz tekintettel a ramadánra

A tálibok védelmi szempontok miatt lakott területekre telepítik csapataikat, ez azonban inkább vezethet a polgári áldozatok számának növekedéséhez, mint a fegyveresek megóvásához. Az Irak és Jugoszlávia által is alkalmazott emberpajzs nem akadályozza meg az amerikaiakat a bombázások folytatásában.

Lakóövezetekbe menekítik erőiket a tálibok

Vlagyimir Putyin és George Bush hétfőn még teljes egyetértésben és baráti hangnemben tárgyalt egymással Sanghajban, az orosz elnök azonban Kínából hazafelé a tádzsik fővárosban már az Északi Szövetséget biztosította támogatásáról, kijelentvén, őket tekinti Afganisztán legitim kormányának.

Kellemetlen helyezetbe hozta ezzel Washingtont, hiszen az amerikaiak elképzelése szerint a tálib rezsimet egy etnikailag széles alapon nyugvó kormány váltja majd, melyben a mérsékelt tálibok is helyet kapnak. Az elképzelés - megfigyelők szerint - az Amerika-barát Pervez Musarraf pakisztáni elnök posztjának megszilárdítását is szolgálja, ugyanis Pakisztánban jelentős a tálibok támogatottsága.

Putyin kínos helyzetbe hozta Washingtont

Több száz postai dolgozó vár kivizsgálásra Washingtonban, miután kiderült, az antrax a fertőzött borítékok felbontása nélkül is veszélyes. A postások tiltakozásukat fejezték ki kivizsgálásuk - hivatalosan is beismert - késedelme miatt. A gyilkos porból a Fehér Ház postabontójába is jutott, két washingtoni postás életét vesztette a szervezetükben kialakult tüdőantrax fertőzésben.

Az Index bemutatja az antrax-leveleket

Mindeközben árháború alakult ki a lépfene ellenszerét gyártó Bayer gyógyszergyár és az amerikai, illetve a kanadai kormány között. A kanadai kormány kijelentette, tiszteletben tarják a Bayer szabadalmát, és csak a német gyógyszergyártól vásárolnak gyógyszert 1,3 dolláros tablettánkénti áron, annak ellenére, hogy a német cég kanadai rivális egy dollárért kínálta saját ellenszerét. Az amerikaiaknak sikerült egy dollár alá szorítania a Cipro nevű antibiotikum árát, a kormányzat célja 12 millió ember hatvannapi ellátására elegendő készlet felhalmozása.

Árháború a lépfenegyógyszer piacán

hirdetés

N; N;
hirdetés