Sortűz Üzbegisztánban

2005.05.13. 16:46
Hatvan, kétezer, esetleg négyezer fogoly szabadult ki Adizsánban, miután a helyi lakosok megrohanták a város börtönét. Az üzbég hatóságok állítása szerint a város az ellenőrzésük alatt áll, bár a terület már évek óta gyakorlatilag autonóm. A városban tüntetők gyülekeznek, akiket már bekerített a hadsereg.
Öntörvényű muszlimok
A Fergana-völgy Közép-Ázsia egyik leghirhedtebb tája, a környék lakói híresek a központi hatalommal szembeni ellenállásukról. A Kirgizisztánba beékelődött, Üzbegisztánhoz tartozó terület az ellenőrizetlenség miatt a drogcsempészek és a szélsőséges iszlámisták bázisának számít, és innen indulhattak az Akajev elnök hatalmát megdöntő kirgiz forradalmárok is.

Tüzet nyitottak az adzsáni tüntetőkre az üzbég katonai alakualtok. A tiltakozók megpróbálták lerohanni azt a börtönt, ahol huszonhárom, iszlám radikalizmussal vádolt üzletembert tartanak fogva. A katonák sotüze az AP tudósítója szerint legalább egy embert megölt, kilencet megsebesített. A tüntetők még két halottról tudnak.

A negyedik legnagyobb üzbég városban, Adizsánban huszonhárom, iszlám radikalizmussal vádolt üzletember pere miatt törtek ki zavargások. A városbó ellentmondó jelentések érkeznek. Egyes jelentések szerint a központi hatalommal elégedetlenkedő tömegek kétezer, a BBC értesülései szerint négyezer foglyot szabadítottak ki a város börtönéből és elfoglalták a kormányzati épületeket. A taskenti hatóságok ez utóbbi értesülést tagadják, a Reutersnek adott nyilatkozatuk szerint az összes kormányzati épület ellenőrzésük alatt áll.

Az üzbég elnöki hivatal közlése szerint a zavargásokban eddig kilencen vesztették életüket. A BBC és Reuters korábbi beszámolóiban három ember - a Reuters két férfi és egy nő, a BBC három orvlövész - haláláról beszélt. A kormányhivatal szerint a várost a rendfenntartók tartják ellenőrzésük alatt.

Ugyanakkor a lázongás egyik vezetője az adizsáni önkormányzat épületében nyilatkozott a hírügynökségnek. A Reuters úgy tudja, hogy mindössze hatvanan szabadultak ki a városi börtönből, köztük a nyilatkozó lázadóvezér. A Guardian ugyanakkor úgy tudja, hogy a városba vezető utakat a rendőrség barikádokkal lezárta.

Adizsán a Fergana-völgy központja. A völgy lakói évszázadok óta öntörvényűek, az elmúlt évtizedben sem igazán fogadták el a totalitárius taskenti kormány hatalmát. A taskenti vezetés éppen ezért iszlám szélsőségesnek bélyegezte a környék lakóit, és tömegesen tartóztatta le a fiatal férfiakat.

A mostani zavargások is huszonhat, szélsőséges iszlámizmussal vádolt üzletember pere miatt robbantak ki.

A huszonhatmilliós Üzbegisztánban a szovjet hatalom bukása után az iszlám államvallás lett. A szovjet időkből az ország élén maradt Iszlam Karimov elnök a vallást is totális hatalma fenntartására használja, így mindazokat, akik nem értenek egyet az állami iszlám irányvonalával, radikálisnak bélyegez. Bár nyugati titkosszolgálatok szerint is valószínű, hogy a Fergana-völgyben szélsőséges csoportok is működnek, a nyugati kormányok elítélték a környék muzulmán lakosságának állami üldözését.

"Ez a határ, elkezdtek eltünedezni a rokonaink" - nyilatkozta a Reutersnek a lázongás egyik vezetője. Mint mondta, "túl sokat szenvedtünk, az embereket a kilátástalanságba taszították. Véget kellett vetni ennek".

A zavaros helyzetben egyelőre annyi biztos, hogy reggel kétezer - más jelentések szerint ötvenezer - tüntető gyűlt össze Adizsán központjában. A BBC értesülései szerint a demonstrálókat körülzárták a hadsereg alakulatai, a városból jelentkező lázadók szerint nincs jele a rendfenntartók akciójának.

A BBC jelentése szerint a fővárosban, Taskentben is agyonlőttek egy férfit az izraeli követség épületénél. A férfi a feltételezések szerint öngyilkos merényletre készült.