Lékó remizett Kramnyikkal

2004.10.12. 11:42
A sakk vb-döntő kilencedik partiján, Brissagóban remizett a világbajnok orosz Vlagyimir Kramnyuk, és kihívója, Lékó Péter. A magyar sakkozó így tartja egypontnyi előnyét.
Lékó Péter világossal döntetlent játszott a címvédő orosz Vlagyimir Kramnyikkal a klasszikus sakkvilágbajnoki címért zajló, 14 játszmás párharc kilencedik mérkőzésén, a svájci Brissagóban, ezzel 5-4-re vezet.

Már a tizenhatodik lépés után megegyeztek

A magyar nagymester a csata során harmadszor húzott 1.d4-et, riválisa pedig ezúttal a vezérindiai védelmet választotta. Lékó egyre többet gondolkodott, számára az állás sötéttel ugyanis jóval ismertebb. Nehezen talált tervet, és csupán 36 percnyi ideje maradt, amikor a 16. lépés után elfogadta ellenfele "békekötési" ajánlatát.

A játszmát követő sajtótájékoztató csak pár pillanatig tartott, majd a felek gyorsan visszautaztak Asconába, és máris megkezdték a felkészülést a következő mérkőzésre.

Egymillió svájci frank a meccs tétke

Vasárnap, a párharc tizedik partijában a magyar klasszis a sötét bábukat vezeti majd.

Az esemény összdíjazása egymillió svájci frank, amelynek a győztes 60, a vesztes pedig a 40 százalékát kapja. 7-7-es döntetlen esetén Kramnyik marad a világbajnok.