Faragó Tamás elhagyta a világbajnok női pólóválogatottat

2005.11.09. 15:53
A magyar női vízilabda-válogatott idén júliusban tizenegy év után világbajnoki aranyérmet szerzett. A csapat szakvezetője, Faragó Tamás volt, aki játékosként szintén a kanadai Montrealban nyert. Akkor úgy tűnt, hogy még sokáig Faragó lesz a kapitány, ám ez szerdán megváltozott, a szakember családjára szeretne több időt szentelni, nem pedig a sportágra.
Az athéni olimpiai hatodik helyezés után a női válogatott szövetségi kapitánya, Faragó Tamás a helyén maradhatott, pedig sokan úgy vélték, hogy távozni kényszerül a csapat éléről, mert a várakozások szerint előbb kellett volna végeznie a csapatnak.

Kétszer is legyőzték a címvédőt

Faragó maradt, és a döntés helyesnek bizonyult, hiszen bátran hozzányúlt a fiatalokhoz, a generációváltás pedig tökéletesen sikerült, a magyar csapat néhány rutinos játékosa nélkül világbajnok lett. A montreali siker értékét növeli, hogy kétszer is legyőzték a címvédő Egyesült Államokat, a csoportmeccseken és - hosszabbítás után - a döntőben is.

Faragó szerződése december végén lejárt, és szerdán kiderült, a játékosként olimpiai bajnoki címet szerző szakvezető nem kívánja megújítani a megállapodást.

Rajta a sor a gyereknevelésben

Egyúttal arra kérte a Magyar Vízilabda Szövetség elnökét, dr. Martin Györgyöt, valamint Beck Györgyöt, a női válogatott vezetőjét: fogadják el és értsék meg döntését.

Úgy indokolt, hármas ikreinek nevelése mellett, eddig is csak azért tudta ellátni a szövetségi kapitányi tisztet, mert felesége aránytalanul sok terhet levett a válláról. Most, hogy hitvese visszatér a szakmájába dolgozni, rajta a sor, hogy segítse őt.

A nyári edzőtáborokban nem tudott volna intenzíven dolgozni

Ezért képtelen, különösen a nyári óvodai szünetre eső edzőtáborozásokon, nemzetközi tornákon olyan intenzitással dolgozni, ahogy ez egy szövetségi kapitánytól elvárható.

A Magyar Vízilabda Szövetség vezetése, megköszönve Faragó eddigi kiváló munkáját - 2001-ben Európa-bajnoki aranyat is nyert -, tudomásul vette a döntést.