A világbajnoki címért játszhat a női pólóválogatott

2005.07.28. 11:18
Az aranyéremért küzdhet meg a magyar női vízilabda-válogatott magyar idő szerint péntek 20:30 órától, miután az elődöntőben 9-7-re nyert a vendéglátó Kanada nemzeti együttesével szemben a montreali vizes vb-n.
A magyar együttes a torna eddigi meccsein magabiztosan, eredményesen szerepelt, és ez a tendencia az elődöntőben is folytatódott. A döntőbe jutásért az a házigazda Kanada várt Faragó Tamás együttesére, amely a mieinkhez hasonlóan eddig valamennyi meccsét megnyerte. Zsúfolt nézőtér előtt, hatalmas zsivajban indult a meccs, amelynek elején két kanadai emberelőnyre egy magyar gól volt a válasz: Valkay Ágnes úszott meg, s biztos kézzel lőtt a hálóba. Egy szerencsés távoli kísérlet révén azonban egyenlítettek a hazaiak (1-1).

A második negyedben Valkay második lövése a második magyar találatot is jelentette, majd szoros védekezés ide vagy oda, az ifjú center, Tomaskovics Eszter is bevette a rivális kapuját (3-1). Egy újabb kanadai előnynél azonban, a játékrész legutolsó másodpercében, egy tumultuózus jelenetsor végén valahogy Horváth Patrícia hálójába került a labda (3-2).

A harmadik hét perc elején átmenetileg elcsendesedett a publikum: Drávucz Rita pattintott pompásan a jobb felső sarokba (4-2). Aztán váratlan magyar emberelőny, és Stieber kapufás góllal büntetett (5-2). A következő fór már ismét a vendéglátóké volt, szépítettek is (5-3), hogy a soros emberelőnyös felállásnál Stieber kapitányi bátorságról és kötélidegzetről tévén tanúbizonyságot megint irdatlan nagy gólt lőjön (6-3). És megvolt a hetedik, majd a nyolcadik is: előbb Pelle Anikó zúdított a jobb, aztán Drávucz a bal alsóba, a kettő közé belefért egy kanadai gól is (8-4).

A zárónegyed már nem ronthatta el a magyar örömöt: három hazai találat itt, egy ott - Stieber vízen csúsztatott lövése révén, a vége pedig győzelem, ami azt jelentette Faragó Tamás együttese a világbajnoki címért szállhat vízbe az Egyesült Államok csapata ellen.

A címvédő ameriaiakat a csoportküzdelmek során már megverték Stieberék 9-8-ra. Pedig Rulonék jelentős támogatást kaptak a játékvezetőktől minek következtében Tomaskovicsot nemes egyszerűséggel kiütöték - büntetlenül - majd a reklamáló magyar csapat másodzőjét kiállították.

Női vízilabda, elődöntő:
Magyarország-Kanada 9-7 (1-1, 2-1, 5-2, 1-3)
a magyar góldobók: Stieber 3, Valkay, Drávucz 2-2, Tomaskovics, Pelle 1-1

A vb másik elődöntőjében:
Egyesült Államok-Oroszország 10-8