Ismeretlen ellen égett Szávay

2008.02.12. 20:53
Az antwerpeni 600 ezer dollár összdíjazású női tenisztorna a hatodik kiemelt Szávay Ágnesnek mindjárt az első fordulóban befejeződött, mert egy ismeretlen, eredetileg nem is főtáblás orosz ellen simán, öt gémet nyerve kikapott. (2:6, 3:6) Klejbanova 181 centi és 80 kiló volt, nagyokat ütött, de ha Szávay kicsivel koncentráltabb, esélyt sem hagyott volna neki. A kötelező feladatot nem tudta megoldani.

A múlt héten a Párizsban vírusos gyomorfertőzése miatt visszalépő görög Eleni Daniilidu ugyan benevezett a belgiumi Antwerpenbe sorra kerülő tornára, kiderült, nem képes vállalni a Szávay Ágnes elleni meccset, így a világranglista százhatodik helyén álló Alisza Klejbanova várt a magyarra. Az orosz eredetileg nem lett volna főtáblás, csak a visszalépés után kapta meg a lehetőséget a játékra.

Első látásra könnyű feladatnak látszott a kiverése, még akkor is, ha a Moszkvában született játékos a fiatal Davenportra emlékeztetett, annál is inkább, mert száznyolcvanegy centi magas, és kissé duci, legalább nyolcvan kiló.

Az orosz kezdte az adogatást, és meglehetősen magabiztos volt, mert az első két gémben pontot sem engedélyezett a magyarnak. Szávay is jól játszott, gyorsan egyenlített, 3:2 után ellenben nem tudta saját adogatását hozni, és ugyan azonnali lehetősége volt - kétszer is - a korrigálásra, nem tudott egyenlíteni.

A szettben maradás sem sikerült neki, mert ugyan előnyben volt, a szervái pontatlanok maradtak, egy kettős hibával pedig be is fejeződött a játszma.

A másodikban megintcsak az orosz kezdett, Szávaynak két tökéletes ütése volt, majd egy széles, de azt is bent látták a bírók. Elvette riválisa adogatását, utána hozta a sajátját, a háromgémes előnyt viszont nem tudta megalapozni, mert két bréklabdánál nem figyelt eléggé, Klejbanova pedig ászt ütött.

A világranglista 18. Szávayt feldühítette a sikertelenség, jóllehet úgy látszott, kilábal a hullámvölgyből. Rosszul szervált, újra kettős hibával veszítette el adogatását, és az előnye máris elolvadt.

Mi több, semmire hozta saját szerváit Klejbanova, fordított, és újra vezetett. Szávay nem kapta el a fonalat, érthetetlen ütéseket választott, a saját adogatását megint elbukta.

Klejbanova ugyan jól pörgetett a tenyeres oldalról, jól mozgatta a magyart, inkább Szávay kapkodásnak köszönhette, hogy sikeres lehetett. A magyar helyenként flegmán játszott, mintha megsértődött volna, hogy a háló túloldalán lévő kissé molett orosz nem adja meg magát, hanem küzd, és izzad. (A túlsúlyból adódóan minden labdamenet után törölközött.)

Szávaynak még így is lett volna esélye a felzárkózásra, mert az orosz továbbra is sokat rontott, de a meglévő esélyeknél kapkodott, olyan furcsákat ütött, amire a helyszínen is csak dörzsölték a szemüket. A végén még egyszer rákapcsolt, amikor a meccsért szervált az orosz, de akkor cserben hagyták fonákjai, és ugyan volt fogadóesélye, egyenlőnél - a T-vonalról - egyszerű labdát vágott a hálóba, pedig bárhová helyezhette volna, mert már kiszorult az orosz.

Egy kötelező győzelem megint elmaradt - mint az Ausztrál Openen -, így az álom sem teljesülhet, nem játszhat a világranglistát vezető belga Justine Heninnel.