Ennyire nem ronthattam el Kovács Emesét

2008.09.19. 14:35 Módosítva: 2008.09.19. 15:55
Az olimpiára titkos esélyesként utazó Kovács Emese kudarca után alig váltott szót edzőjével. Hogy elhagyja Fehérvári Balázst, azt sem ő közölte a másik féllel. Fehérvári hat éve edzette a tehetséget. Nagyon kellemetlen nekem ez az ügy, mert megkérdőjelezik a hozzáértésemet, pedig nem lettem hülyébb, mint márciusban, mondta.

A márciusi úszó Európa-bajnokságon 200 pillangón ezüstérmet szerzett Kovács Emese lehetett volna a pekingi olimpia nagy felfedezettje, de önmaga legjobb idejétől jelentősen elmaradva huszonhetedik lett. A 17 éves úszó hat másodperccel úszott rosszabbat, mint szeretett volna, pedig előzetesen még a világcsúcsot - és egyúttal az érmes helyezést - is elérhetőnek tartotta.

Kovács nem a Jövő SC-vel kezdte felkészülését kedden, mert időközben klubot váltott. Kőbányán folytatja, a Cseh Lászlót is felkészítő Turi György vezetésével.

D KOS20071213050

Eddigi edzője, Fehérvári Balázs, aki tizenegy éves kora foglalkozott vele, megdöbbent a hír hallatán, különösen, mert a Komjádi uszodában Darnyi Tamástól tudta meg együttműködésük végét. Kovács édesanyja másnap hívta, tanítványával nem is beszélt azóta.

„Nagyon kellemetlen és fájó nekem ez az ügy, mert megkérdőjelezik a hozzáértésemet, pedig nem lettem hülyébb, mint márciusban. Keményebbnek kellett volna lennem, de az olimpia mindent átírt. Nem értem, miért nem bízott bennem Emese, ha az Eb előtt bízott bennem, és akkor együtt sikeresek voltunk. Azt azonban kikérem magamnak, hogy rosszul bántam volna vele” – kezdte Fehérvári.

Hozzátette, először nem is értette, mi történhetett, mert a két klub megállapodott egymással, hogy nem veszik át egymás versenyzőit.

Az alkut a szintén pillangózó, szintén olimpikon Dara Eszter távozása után kötötte az egyesület két vezetője, Turi György és Verrasztó Zoltán.

„Tudom, hogy Gyuri azt mondja, Emese önmagától távozott, de azt is tudom, hogy befolyásolták. Amikor hazajöttünk az eindhoveni Eb-ről, a parlamenti fogadáson kicserélték a névtáblákat, elültették mellőlem, így Turi mellett ültem. Emese a kőbányaikkal vett részt rajta. Furcsának találtam, nem véletlennek, azt hiszem, ez volt az első konkrét jel.”

Kovács felkészülését nagyon sok minden megzavarta, ezekről Kiss László kapitány már a helyszínen, Pekingben beszélt. Akkor úgy nyilatkozott, a versenyző kontárok kezébe került. Hogy edzőjétől is eltávolodott, azért sokan tettek sok mindent.

A kapitány elmondta, Kovács Emese fülgyulladását félrekezelték, nem járult hozzá a gyógyszerszedéshez, más módszerekkel beszélték tele a fejét. Egy alapítvány a felkészülésének segítésére pénzt gyűjtött, és amikor a főtitkár 100 ezer forintot ajánlott erre a célra, visszaigazolást nem tudtak volna adni neki. Volt egy olaszországi versenymeghívása is, amire el akart menni, a szövetség ellenben nem örült neki.

Fehérvári megerősítette, hogy voltak ilyen nehézségek, nem titkolta, sok üggyel kellett foglalkoznia, ami háttérbe szorította a munkát. „Későn kapta meg a cáparuhát, de nem emiatt úszott hat másodperccel rosszabbat. Ennyire én sem ronthattam el őt. Volt rajta túlsúly is, de ez is általános probléma, megint csak nem fogta vissza jelentősen.”

Fehérvári úgy gondolja, ha rossz edző lenne, akkor másik hét tanítványa nem úszott volna egyéni rekordot. „Könnyű azt mondani, hogy nem tudtam felkészíteni, de Emesével nem könnyű bánni.”

Kiss László: A levegőváltozás jót tehet

„El kell ismerni, ez a hat másodperc mindenkit szíven ütött, ez volt az úszók legnagyobb csalódása. Különösen, mert úgy tájékoztattak, napról napra jobb, erősebb, nem gondoltam volna, hogy rossz a légkör körülötte. Márciusi idejével Kovács Emese még mindig hetedik a világranglistán” – mondta az Indexnek Kiss László szövetségi kapitány.

„A klubváltásról nem szeretnék bővebben nyilatkozni, mert a részleteket nem ismerem. Ha a versenyző távolodik edzőjétől, ez szükséges velejárója az életnek. Annyi biztos, rossz helyre nem ment. A komoly bizalomvesztés után a levegőváltozás jót tehet. Dara Eszterrel, a másik pillangózóval jó csapatot alkothatnak, húzhatják egymást, ez majd a nemzetközi eredményekben is megmutatkozhat. Emesében biztosan törést okozott az olimpia, mélyről fog indulni, de Turi Györggyel felzárkózhat. Feltétlenül szükség van rá, meg kell oldani, hogy képességeihez mérten szerepeljen, ilyen szintű tehetség ritkán tűnik fel Magyarországon.”