Phil Taylor a világ egyik legjobb sportolója

2009.01.05. 15:23 Módosítva: 2009.01.06. 10:57
Az angol tizennegyedszer nyert dartsvébét, a döntőben tönkreverte a világranglistán második holland Barneveldet. Taylor sportolói nagysága csak Phelpshez, Schumaherhez, Federerhez fogható.

A világranglistát vezető Phil Taylor szinte kivégezte Raymond van Barneveldet a dartsvilágbajnokság londoni döntőjében, az angol a 7-1-gyel tizennegyedik vébécímét nyerte. Taylor (a nagy tornák döntőit figyelembe véve) minden idők legmagasabb átlagát produkálta, 110,94-et dobott a háromnyilas körökben.

A tornán összesen négy szettet veszített, a vébécímmel 125 ezer fontot (bő 35 millió forint) keresett. A meccs utáni nyilatkozatában első dolga volt beszólni kritikusainak, akik tavalyi, gyengébben sikerült éve után kijelentették, már túl van a csúcson: "Mindent meg akarok nyerni, még ennél is jobb leszek!".

phil tylor2

Az angol bombaformában volt egész évben, a nagy tornák közül csak a UK Opent nem tudta megnyerni, a másik nyolcat igen. Úgy érzi, tökéletesen játszott van Barneveld ellen, a hollandot "100 feletti átlaggal folyamatosan nyomás alatt kell tartani, 95-tel simán kikapnék tőle. Szétlőttem, rosszul dobta a kiszállókat, bár néha az idegeimen táncolt. Még többet fog edzeni, nem csodálkoznék, ha jövőre úgy játszana, mint én most."

Van Barneveld is így látta, 101,18-as átlagot hozott, de hiába, "Taylor briliánsan játszott, gratulálok. Napi tíz órát edzek, nem elég. Nem tudom, mit kéne még tennem, hogy legyőzzem."

Bezzeg nem látta a döntőt

A PDC-világbajnokságon első magyarként induló, az első fordulóban kieső Bezzeg Nándor nem látta a sportág csúcseseményét, mert nem ért haza az országos bajnokság vasárnap rendezett harmadik fordulójáról. Vereczkey Lajos, a Magyar Darts Szövetség elnöke az Indexnek elmondta, annyira zsúfolt a versenynaptár, hogy erre a hétvégére is versenyt kellett szervezni. Az esemény reggel kezdődött, az egyesnek hatra lett vége (Bezzeg nyert), a páros utána kezdődött, nagyjából kilencig tartott, Bezzeg itt is indult.

A 48 éves, jobbkezes Taylor a statisztikák alapján minden idők legjobb dartsosa, az első, aki átlépte az egymillió fontos kereseti határt. 16 éves korában egy kocsmában fedezte fel Eric Bristow, a nyolcvanas évek klasszisa, Taylor megverte első vb-döntőjében. Nyolc éven át (1995-2002) volt veretlen az évente rendezett vébén, eddig hat tévében közvetített kilencnyilas kiszállót dobott.

phil tylor1

Négy lánya és két unokája van, kedvence a kínai konyha és a borsmentatea, rendszeres szereplője a tévés show-műsoroknak és pókerversenyeknek, írt önéletrajzot, szerepelt videóklipekben és szappanoperában is, többször jelölték az év sportolójának Angliában, de a címet még nem nyerte el. Az egyik legnépszerűbb brit sportoló, rajongói a There's only one Phil Taylor dallal szurkolnak neki.