Öcsi bácsi forog a sírjában

2009.03.12. 08:57 Módosítva: 2009.03.12. 09:01
Története mélypontjára jutott kedd este a Real Madrid: hogy a fenébe viselheti Puskás fehér mezét egy Heinze vagy egy Pepe? Aki ezt megengedi, örülhet, hogy megúszta négy góllal.

Ízekre szedte a Liverpool kedd este a Real Madridot, a klub előtte sosem kapott ki négy góllal a Bajnokok Ligájában. Sorozatban ötödször zúgott ki a 16 között, ahová még olyan csapat is bekerült, mint a Sporting, ami 12-t kapott a Bayerntől. Az utóbbi 30 év, de talán minden idők leggyengébb Realját láthattuk az Anfield Roadon, és ez még akkor is igaz, ha két bírói hiba is hozzájárult a kicsapásukhoz.

De nagyon elvakultnak - butának - kell ahhoz lenni, hogy De Bleekere játékvezető munkájára fogjuk a kiesést, mivel az első három perc után látszott, csak a zseniális Iker Casillas tartja őket a meccsben (ha akkor egy ziccer bemegy, 6-7 a vége).

Casillas tartja meccsben a madridiakat
Casillas tartja meccsben a madridiakat

A leégés okait máshol kell keresni, de egyáltalán nem eldugott vagy bonyolult helyeken: mint mindig, a pályán és annak szélén. Mert hogyan viselheti Puskás Öcsi, Di Stefano, Zidane meg Ronaldo egykori fehér mezét egy Heinze, Pepe, Fernando Gago, és mondjuk ki nyugodtan, napjaink Fabio Cannavarója.

Heinze eladásának napját minden évben megünneplik a Manchester Unitednél, az egész világ röhögött, amikor Pepéért a Real kifizetett 32 millió eurót a Portónak, Cannavaro 2006-ban a csúcsra ért, azóta szépen gurul lefelé.

A védelem 4 emberéből három alkalmatlan, szerencsétlen Sergio Ramos hiába futja ki a belét, egy idő után hibába kényszeríti őt is a három töketlen, és akkor az igen érthető elkedvtelenedésről még nem is szóltunk.

A középpályán csak gyorsan fussunk át: a második vonalas hollandok – Sneijder, Robben, van der Vaart – jól pörgő kollégák között a Gijón ellen használhatóak, de felhúzni egyetlen csapatot sem képesek, pláne nem a Liverpool ellen. Meg ott van Fernando Gago. De ki az a Fernando Gago?

Ennek a csapatrésznek is van használható embere, Lassana Diarra, ám ő sem Claude Makelele. (Akinek 2003-as eladásakor összeomlott a középpálya.)

A csatársort hagyjuk, Raúl még mindig extrazseni – kedden sem csüggedt - , öt év múlva is az lesz, Higuainról meg a jóég meg nem mondja, milyen, de inkább hajlunk a középszerűre, mint a klasszisra. (A sokszoros gólkirály Klaas-Jan Huntelaart nem nevezték a BL-re.)

Összeszámolva, a Realnak ha 4 klasszisa volt Liverpoolban, és ha ezt nézzük, a 0-4 siker.

A futballisták többsége gyenge, közel sincs a Madrid szintjéhez, de akkor miért rakja be őket az edző? Mert Juande Ramos sem akkora klasszis, mint gondolták kupagyőzelmeikor, ez a munka már magas neki.

Nagyon is, mert ugye a hátsó trió nem először játszotta el azt, amit kedden: múlt ősszel azért veszítették el minden második meccsüket, mert ők hárman ügyetlenkedtek hátul. Ennek ellenére még most márciusban is biztos kezdők.

Nyáron új korszak kezdődik a Realnál, elnök-, edző- és játékosváltás lesz, de ha utóbbi kettő mégsem teljesül, szegény Öcsi bácsi tovább foroghat a sírjában, úgy mint kedd éjszaka.