Elfogytak a magyarok a Dakarról

2009.12.03. 19:27
A magyar színeket csak a cseh Miroslav Zapletal képviseli a Dakar 2010-es futamán, amelyik ezúttal is Argentínában és Chilében lesz. Szalay Balázsnak még segítettek is volna a szervezők, de így is nagyon költséges a futam. Palik László Bamako felé tekint.

Egy hónappal a Buenos Aires-i prológ előtt sajtótájékoztatót tartott Chilében a Dakar 2010 szervezőbizottsága. Elsősorban a gazdasági válság miatt körülbelül negyvennel kevesebb autó indul el, mint tavaly: száznyolcvanról, száznegyvenre esett vissza.

Idén magyar versenyző nem lesz, Szalay Balázsnak még szponzorral is segítettek volna a szervezők, 20 millió forintot kapott volna, de későn jött, és ennyi nem is elég a hiányzó összeg pótlására.

„Ebben a gazdasági helyzetben magyar sportolónak, Talmácsi Gábort leszámítva, lehetetlen előteremteni 300 ezer eurót. Tavaly az egész csapatom nevezési költsége 210 ezer euró volt, ebben még a benzinpénz sem volt benne. Idén nem tudtuk vállalni” – ismerte be a ralin már tizenegyszer startoló pilóta.

Jövőre a Dakar visszatér Afrikába, erre készül már most is Szalay, új autót épít. „Két spanyol, három olasz, három francia, két portugál város mellett Zágráb verseng azért, hogy onnan induljon a száguldás. Február elsején döntik el, melyik lesz az a város, amelyik a legjobb feltételeket kínálja. Azt hiszem, 2011-re visszanyeri a régi fényét ez a verseny.”

Mivel a cseh Miroslav Zapletal magyar licenccel versenyez, a magyar színeket csak ő képviseli Argentínában és Chilében.

Előfordulhat, Palik László a Budapest-Bamakón méreti meg magát. A biztos indulásáról egyelőre nincs hír, de az biztos, hogy a Palik Racing Team kamionos egysége Szaller Zoltánnal, valamint a Honvéd Gepárd Dream Team is a Bamakón indul. Több mint valószínű, hogy Palik László is ott lesz a rajtvonalnál. A Palik Racing Team még nem erősítette meg és nem is cáfolta ezt az információt – írta az Autosforum.

„Nem értem Lacit, eddig fikázta ezt a versenyt, most azonban én is úgy hallom, ő is ott lesz rajta” – összegzett Szalay.

Ez a futam január 16-án indul, amikor a Dakar véget ér.