Kizárták mind a nyolc csaló tollaslabdázót

2012.08.01. 15:01

Diszkvalifikálták a tollaslabdázók A és C csoportjában versenyző kínai, dél-koreai és indonéz párosokat, mert kedd este megpróbálták befolyásolni a negyeddöntők összeállítását. A vádak szerint a sportolók el akarták kerülni, hogy a döntő előtt összekerüljenek a többi csoportból érkező honfitársaikkal. A Tollaslabda Világszövetség úgy véli, a játékosok nem nyújtották a legjobb formájukat, hogy győzzenek és viselkedésükkel sértették és károsították a sportot. Az angol sajtó szerint a játék bohózatba fulladt.

A kérdéses meccseken először a világbajnok kínai páros, Ju Jang és Wang Hsziaoli csapott össze a dél-koreai duóval. A dél-koreaiak simán nyertek két játszmát, de a játék annyira zavaróan gyenge volt, hogy a játékvezető, Thorsten Berg az egyik szakaszban be is ment a pályára, hogy figyelmeztesse a játékosokat.

A dél-koreai és az indonéz páros mérkőzésén is forrtak az indulatok
A dél-koreai és az indonéz páros mérkőzésén is forrtak az indulatok
Fotó: Michael Regan

Nem sokkal a botrányos játszma után a dél-koreai és az indonéz páros mérkőzésen is hasonló események zajlottak le a C csoportban. A játékvezető itt is felment a pályára. Úgy tűnt, mind a két párt ki fogja zárni a versenyből, de az edzők meggyőzték a játékvezetőt a folytatásról. Végül három játszma után győztek a dél-koreaiak, de a játékvezető feszülten figyelte a játékosok viselkedését.

A negyeddöntőbe a négy problémás páros már korábban bejutott. Az egyik kínai tollaslabdázó szerint a meccs igen kemény volt, az ellenfeleik erősek voltak, ők pedig szerettek volna tartalékolni a kieséses fordulóra, ezért játszottak kisebb erőbedobással. A dél-koreai játékosok nem akartak nyilatkozni, de később az edzőjük elismerte, hogy taktikáztak, ám csak azért, mert a kínaiak is így tettek. A szövetség döntése után az indonéz és a kínai játékosok fellebbeztek.

A kizárások miatt a szerda délutáni negyeddöntőket teljesen át kell majd rendezni, hiszen pont a pályára lépő párosok felét tiltották el a játéktól. A játékok sorsáról a Wembley Arénában eddig semmilyen információt nem adtak ki, az olimpia hivatalos weboldalán sem tüntettek fel semmilyen változást.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge úgy véli, a hasonló esetek jelentik a legnagyobb veszélyt a játékokra, mivel az egész olimpia hírnevének ártanak. Az ügyben a kínai tollaslabda szövetség is vizsgálódott. Nyilatkozatuk szerint a szövetség ellenez minden olyan tevékenységet, „ami sérti a sport szellemét és erkölcseit".

Bírói beavatkozás a Kína - Dél-Korea meccsen
Bírói beavatkozás a Kína - Dél-Korea meccsen
Fotó: Bazuki Muhammad

„Ha valóban szándékosan akartak veszíteni, az nagy szégyen. Ostoba dolog, szégyenteljes a sportra nézve" – nyilatkozta Marc Zwiebler, német tollaslabdázó. Hozzá hasonlóan a sportág többi játékosa is megvetését fejezte ki. Gail Emms, egykori világbajnok szerint „az ilyen csalás egy olimpián elfogadhatatlan, szégyenletes és gyalázatos".