Cseh László: Nagy szar volt az egész

2012.07.30. 22:03
Nem lesz magyar a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében. Biczó Bence a második elődöntőben az ötödik lett, Cseh László hetedik, egyikük ideje sem volt elég a döntőre. Michael Phelps kezdi összeszedni magát, megnyerte a futamát.

Az első elődöntőn a japán Macuda úszott nagy időt, 1:54,24, de még rajta kívül is hárman 1:55-ön belül voltak. Ebből látszott, hogy a két magyarnak nagyot kellett javulnia a döntőért, délelőtt Cseh 1:55,86-ot , Biczó 1:56,51-et tudott.

A két magyar egymás melletti pályát kapott, Biczó az egyesre, Cseh a kettesre került, mellé a hármasra Phelps jutott be. A rajtot Biczó nagyon jól elkapta, nagyon erős ötvenet úszott, elsőként fordult, száznál és még százötvennél is vezetett. Cseh a harmadik hosszra feljött a harmadik helyre.

Az utolsó hosszra azonban Phelps és az osztrák Jukic is nagyon energikusan fordult, és nagyon megnyomták a befejező ötvenet. Phelps az elmúlt napok gyengébb teljesítménye után megnyerte futamát és döntőbe jutott.

A rajtot Biczó nagyon jól elkapta, nagyon erős ötvenet úszott
A rajtot Biczó nagyon jól elkapta, nagyon erős ötvenet úszott
Fotó: Kovács Anikó

Biczó hiába javult nagyot délelőtthöz képest (1:55,36), az utolsó 25 neki és Csehnek sem sikerült, az ötödik és a hetedik helyen érték el a falat. Cseh két századdal elmaradt délelőtti teljesítményétől. Biczó összesítésben a 9., a nyolcadik - hozzá hasonlóan 19 éves - Sztyapanovics 23 századra volt. Cseh a 12. lett, kiesett, nem jutott döntőbe, 1.55.88-at úszott. 

Cseh László: „Nagy szar volt az egész, nem tudok mit mondani. A karom nem működött, életem legrosszabb versenye volt. Lehet, hogy megérdemlem" - mondta, majd elment az újságíróktól.

A májusi debreceni Európa-bajnokságon Cseh megelőzte Biczót, aki a tavalyi vb-n döntős volt, élete első olimpiáján viszont nem jött össze neki. „Botrány, már megint a benyúláson múlott, nem jött ki jól a fal. Az első száz rendben volt, jó volt, örültem Lacinak, hogy mellettem van, jól is mentünk, az utolsó húsz méter viszont pocsék, elmerevedtem. Nem tudom, miért, erre kell választ találnom."

Cseh László és Biczó Bence a 200 méteres pillangóúszás elődöntője után
Cseh László és Biczó Bence a 200 méteres pillangóúszás elődöntője után

Csehnek az olimpia első napján, a 400 méter vegyesen sem ment igazán. Phelps mellett úszott az előfutamában, elhitte, hogy a címvédő tempója elég lesz a döntőhöz, de a futamban elért második helyével is kiesett, végül kilencedik lett. Nemcsak 400 vegyesen, de 200 pillangón is érmet várt magától, ezen a távon Pekingben, 2008-ban ezüstöt nyert, idén pedig Európa-bajnokságot. Még egy lehetősége lesz érmet szerezni, szerdán 200 vegyesen is indul.

Nem óriási meglepetés Cseh szereplése, mert a tavalyi világbajnokságon sem jutott 400 vegyesen illetve 200 pillangón döntőbe. 200 vegyesen ugyanakkor elképesztő hajrával jött be a harmadik helyre, a gyorson négy helyet javított.

A legjobb idővel (1:54.25) a japán Macuda Takesi jutott a fináléba.

Hosszú Katinka visszalép?

Hosszú Katinka az ötödik idővel jutott a 200 vegyes döntőjébe, de mivel nem sikerült 2:10 alá (2:10.74) kerülnie, továbbra is foglalkoztatja a visszalépés. Indulási jogát átadná Verrasztó Evelynnek, aki 9. helyen fejezte be a számot (2:11.53), így lemaradt a fináléról.

Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka a 200 méteres vegyesúszás elődöntője után
Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka a 200 méteres vegyesúszás elődöntője után

Hosszú Katinka: „Elsőre úgy gondoltam, ez a bűvös határ, ami alá be kellene jutnom, csak jó eredményért, éremért éri meg versenyezni, hogy ne vegye el az erőt a 200 pillangótól, amiben nagyon bízom, és aminek kedden lesz az előfutama. Utána viszont úgy gondoltam, hogy döntőt mindenféleképp szeretnék úszni, mert mégiscsak egy olimpián vagyunk. Könnyű futamban úsztam, ezért könnyen nyertem, a másikban voltak a nagyágyúk. Maradt is bennem tartalék, azt hiszem. A helyzet nem könnyű, mert egy órán belül el kell döntenem, tartalékolok-e a 200 pillangóra és visszalépek. Beszélek Dave Salóval, utána leszek okosabb. Könnyebb lenne, ha Evelyn is bejutott volna, mert akkor rá nem gondolnék, így viszont óhatatlanul igen.”

Verrasztó Evelyn így látta: „Mellen rontottam el. Ezért csúsztam ki a nyolcból. Úgy gondoltam, a pekingi nyolcadik helyes szétúszás után engem már semmilyen meglepetés nem érhet. Erre tessék, ezt produkálta a következő olimpia. Egy biztos, nem fogok beszélni Katkával, versenyzők vagyunk. A medencében kell eldőlniük a dolgoknak.”