Paknak nem kell fürdőszobába zárkóznia

2012.07.28. 19:06 Módosítva: 2012.07.28. 19:06

A szombati úszó előfutamoknak a kieső Cseh László és Jakabos Zsuzsanna mellett a dél-koreai Pak Tehvan volt a nagy vesztese. A Kis Gergővel 400 gyorson azonos futamban induló olimpia bajnok megnyerte az előfutamot, de még ki sem jött a medencéből, már kizárták. Aztán visszavették, és a döntőbe juttatták.

„Fogalmam sincs, mi történt, beszélnem kell az edzőmmel, hogy rájöjjünk, mi az oka" - nyilatkozta közvetelen a futam után. A zsűri indoklása szerint a koreai előbb rajtolt, felülnézetből készült videó is bizonyítja, bizonyította, hogy néhány pillanattal korábban bemozdult, aszerint viszont valószínűleg a nyolcason induló szerb Gyorgye Markovics is hibázott, őt mégsem zárták ki.  Az eset kicsit hasonlít a tavalyi tegui atlétikai bajnokságra, ahol a 100-as döntőben Usain Bolt kiugrott, de egyesek szerint azért, mert Yohan Blake mozdulatára reagált.

A BBC szakkomentátoraként dolgozó olimpiai bajnok Ian Thorpe szerint sem hibázott Park, egyszerűen a mai rajtkövek túl érzékenyek. A kizárás azért is lehetett meglepő, mert korai rajtnál nem engedik el a futamokat, Park mégis úszhatott. A FINA-szabályoknak azonban nem mond ellent, hogy nem lőtték vissza egyből a rajtot, mert aszerint: „Ha egy úszó a startjel előtt indul, ki kell zárni. Ha a startjel a kizárás kihirdetése előtt hangzik el, akkor a versenynek folytatódnia kell, és az úszót vagy úszókat a verseny befejezése után kell kizárni."

Thorpe sejtése nem igazolódott be, nem a rajtkő érzékenysége döntött. A Park mögött álló versenybíró állította, az úszó a startjel előtt ugrott el, bár ezt a rajtkövekbe épített időmérő nem mutatta ki.

A koreaiak azonnal óvást nyújtottak be, a versenybíróság nem fogadta el azt, de a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) felebbviteli zsűrije már helyt adott a kérelmüknek, és továbbjuttatta a döntőbe Parkot. A döntést nem indokolták. Park előfutamban úszott 3:46,68-a a negyedik legjobb idő, éppen Kis Gergő elé fért be. Az eddigi nyolcadik kanadai Ryan Cochrane viszont Park miatt nem döntőzhet.

Park egyszer már átélte ugyanezt a helyzetet, 2004-ben, első olimpiáján is kizárták rossz rajtja miatt. Akkor a koreai küldöttség legfiatalabb tagja volt, hibája után órákig nem került elő, bezárkózott a fürdőszobájába.