Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Kitört a botrány a tollaslabdázóknál

2012.08.01. 11:18 Módosítva: 2015.05.16. 03:01
Vizsgálat indult a tollaslabdázók A és C csoportjában versenyző kínai, dél-koreai és indonéz párosok ellen, mert kedd este megpróbálták befolyásolni a negyeddöntők összeállítását. Szerda délután mind a négy párost diszkvalifikálták, annak ellenére, hogy korábban bejutottak a negyeddöntőkbe. A vádak szerint a sportolók el akarták kerülni, hogy a döntő előtt összekerüljenek a többi csoportból érkező honfitársaikkal. Az angol sajtó szerint a játék bohózatba fulladt.

A kérdéses meccsen a világbajnok kínai páros, Ju Jang és Wang Hsziaoli csapott össze a dél-koreai duóval. A dél-koreaiak simán nyertek két játszmát, de a játék annyira zavaróan gyenge volt, hogy a játékvezető, Thorsten Berg az egyik szakaszban be is ment a pályára, hogy figyelmeztesse a játékosokat. A Telegraph élő blogja szerint a két párt kizárták az olimpiáról.

Bírói beavatkozás a Kína - Dél-Korea meccsen
Bírói beavatkozás a Kína - Dél-Korea meccsen
Fotó: Bazuki Muhammad / Reuters

Nem sokkal a botrányos játszma után a dél-koreai és az indonéz páros mérkőzésen is hasonló események zajlottak le a C csoportban. A játékvezető itt is felment a pályára. Úgy tűnt, mind a két párt ki fogja zárni a versenyből, de az edzők meggyőzték a játékvezetőt a folytatásról. Végül három játszma után győztek a dél-koreaiak, de a játékvezető feszülten figyelte a játékosok viselkedését.

A negyeddöntőbe végül mind a négy balhés páros bejutott. Az egyik kínai tollaslabdázó szerint a meccs igen kemény volt, az ellenfeleik erősek voltak, ők pedig szerettek volna energiát tartalékolni a kieséses fordulóra, ezért játszottak kisebb erőbedobással.

A dél-koreai és az indonéz páros mérkőzésén is forrtak az indulatok
A dél-koreai és az indonéz páros mérkőzésén is forrtak az indulatok
Fotó: Michael Regan / Europress / Getty

Az ügyben már a kínai tollaslabda szövetség is vizsgálódik. Nyilatkozatuk szerint a szövetség ellenez minden olyan tevékenységet, „ami sérti a sport szellemét és erkölcseit".

„Ha valóban szándékosan akartak veszíteni, az nagy szégyen. Ostoba dolog, szégyenteljes a sportra nézve" – nyilatkozta Marc Zwiebler, német tollaslabdázó. Hozzá hasonlóan a sportág többi játékosa is megvetését fejezte ki.