Vadállat lett a diszkosz olimpiai bajnokából

2012.08.08. 13:43
Robert Hartingból már megint kijött az állat, a németek diszkoszvetője a szokásos módon ünnepelte győzelmét, kamerák százai és 80 ezer stadionban lévő szurkoló előtt kettétépte a mezét.

Harting a 29. versenyén maradt veretlen, de hiába volt favorit, és vezeti 70 méter feletti dobásával a világranglistát, nehéz perceket kellett átélnie. Az iráni Eszan Haddadi az első sorozatban 68,18-at dobott, és ezzel az élre állt a döntőben. Harting 67,79-cel nyitott, még a címvédő észt Gerd Kanter is előtte állt 68,03-mal, de az ötödik körig nem tudott 68 fölé kerülni, Akkor azonban túldobta az iránit kilenc centiméterrel, 68,27-tel átvette a vezetést. Úgy tűnt, Haddadi tud válaszolni, összeszedetten dobott, a diszkosz a Harting dobását jelölő vonal mögött esett le, de nem mérték le a kísérletét. Az iráni forgása közben rálépett a dobókör peremére, ezért érvénytelenítették a dobást.

A hatodik sorozatban már a technikája sem volt a helyén, valahol 65 méter körül esett le a diszkosza, de le sem mérette. Harting pedig ebben a pillanatban megkezdte az örömünnepét, a lelátóhoz rohant ölelkezni, majd vadállatként szétszakította magán a mezét. Nem először pályafutása során. Ez sem volt elég, vidám szökellésbe kezdett, és a női 100 gát döntőjéhez bekészített akadályokat ugrálta át eufóriájában 126 kilójával.

000 DV1273718
Fotó: Johannes Eisele

A 27 éves Harting nemcsak a kisebb versenyeken maradt veretlen, de egy év alatt megnyerte a három legnagyobb világversenyt, júniusban az Európa-bajnokságon győzött, tavaly szeptemberben pedig a tegui világbajnokságon végzett az élen. Akkor nagy térdfájdalmai voltak, és mivel a gyógyszerek sem hatottak, úgy tervezte, hogy győzelme után hideg sörzuhannyal mulasztja majd el. A mókázásai miatt is rendkívül népszerű atléta az olimpia előtt pedig arról panaszkodott, hogy rengeteg ajánlatot kap levélben férfiaktól is, hiába hirdette ki, hogy heteroszexuális.

Az arany ellenére sem volt tökéletes estéje, a londoni gyorsvasúton kellett aludnia. Twitterén azt írta, hogy kedd éjjel, az aranyérem megnyerése után kirabolták, miközben a rajongóival ünnepelt, és elvitték az akkreditációs kártyáját is, enélkül viszont nem jutott vissza az olimpiai faluba. Az éjszakai ünneplés után egy gyorsvasút ülésén aludt egy órát.

A diszkoszvetésben az Európa-bajnok Kővágó Zoltán is indult volna, de az éremesélyes atlétát közvetlenül az olimpia előtt a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) doppingvétség miatt két évre eltiltotta.