2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Phil Taylor legyőzhetetlen, ő a legnagyobb

2013.01.02. 00:07
Az angol vért izzadt az első vb-döntőjét játszó holland van Gerwennel, de kétszettes hátrányból 7-4-re fordított, és minden idők egyik legizgalmasabb meccsén megnyerte tizenhatodik dartsvilágbajnoki címét.

A dartsvilágbajnokság hét nyert szettig tartó döntőjébe Phil „The Power" Taylor és a nála 29 évvel fiatalabb, még csak 23 éves holland Michael van Gerwen jutott be.

A sportág legendája, a tizenötszörös bajnok angol az elmúlt két vébén nem jutott el a döntőig, idén azonban könnyen gázolt át a mezőnyön, az elődöntőig összesen egy szettet veszített (a profi darstban három nyert leg ér egy szettet). A döntőbe jutásért aztán botrányos meccsen, 6-4-re győzte le régi ellenfelét, Raymond van Barneveldet. Taylor tőle szokatlan sportszerűtlenséggel durván ellökte magától a gratuláló hollandot, mert van Barneveld állítólag nagyon megszorította a kezét, mikor gratulált. Végül külön kellett őket kikísérni a londoni Alexandra Palace-ból.

Taylort nagyon megviselte saját viselkedése, bocsánatot kért a hollandtól, de a döntő napján azt nyilatkozta a SkySportsnak, annyira maga alatt van, hogy ez lesz az utolsó meccse, elkeseredésében a visszavonulást fontolgatja.

A másik ágon a nagy tehetség van Gerwen is nagy neveket győzött le. A világranglistán hetedik, Mighty Mike becenevű holland - aki tavaly a 16 között esett ki a vb-n - a négy közé jutásért kiverte a címvédő, és a 2011-ben is világbajnok Adrian Lewist, a döntőbe jutásért pedig egy másik legendás játékost búcsúztatott úgy, hogy James Wade ellen kilencnyilas kiszállót is dobott (a dartsban ez az elérhető legjobb eredmény, ennél kevesebb nyíllal nem lehet elérni az 501-et).

Kettejük mérlege a meccs előtt 16-4 volt Taylor javára, a holland lehetett volna a legfiatalabb világbajnok, ha nyer.

A döntőben az első leget a holland vitte, a másodikra Taylor bemelegedett, és a lehető legmagasabb kiszállóval, 170-ről nyert. Van Gerwen magabiztosan hozta a következőt, Taylor biztos kézzel egyenlített, mire a holland 140-ről szállt ki, és ezzel 3-2-vel vitte az első szettet.

A második szettben az első leg simán Tayloré volt, a másodikat a holland vitte, maximális 180-at is dobott. A harmadikat 11 nyilassal nyerte, nagy formába lendült, a negyedikben is dobott egy 180-at, és ezt a szettet is nyerte, 2-0-ra vezetett a hét nyert játékig tartó meccsen. A holland nem volt megszeppenve, uralta a meccset, mindenáron győzni akart. Taylornak nem ment, a második szett végén már fintorgott, elégedetlenkedett.

A holland a harmadik szett elején megint 11 nyílból szállt ki, megint dobott egy 180-at, de Taylor egyenlített. Erre a holland hátrányból, 123-as kiszállóval nyert leget, Taylor 120-as kiszállóval válaszolt, és a döntő leget is nyerte, ezzel 2-1-re szépítette szettarányt. Az angolnak nem igazán ment, szívósan küzdött, de láthatóan egyre idegesebb lett.

Megint a holland jött, 127-ről szállt ki, a következő leget viszont Taylor simán nyerte. Belejött az öreg, 180-at dobott, úgy nyerte a leget, hogy 151-en tartotta a hollandot, aki ugyanekkora fölénnyel vitte a következőt. Taylor kínlódva, de nyerte a szett utolsó legjét, ezzel egyenlített. 2-2-nél megjósolhatatlan volt, ki lesz a világbajnok, mindketten 102-es háromnyilas átlagnál álltak.

Taylor 180-nal kezdett az ötödikben, de aztán nagyot hibázott, így van Gerwen vitte az első leget, az angol viszont simán a másodikat, és kicsit nehezebben, de a harmadikat is, ezzel összesítésben először vezetett a meccsen. Nem sokáig, a holland kihasználta Taylor hibáját, egy kilencvenes kiszállóval azonnal egyenlített, és megnyerte a szett döntő legjét is, ezzel 3-2-re nála volt az előny.

Van Gerwen 180-at dobott, vitte az első leget, majd nagy előnnyel a másodikat is. A harmadikban két 180-at szórt, mégsem nyert, Taylor szépített. A holland erre 180-nal kezdett, nyerte a leget, a szettet is, és 4-2-re vezetett.

A hetedikben Van Gerwen kezdett leggyőzelemmel, Taylor nehezen, de egyenlített. A következőben a holland demoralizáló kiszállót dobott, mire Taylor csak a fejét csóválta, nem tudott mit kezdeni Van Gerwen elsöprő lendületével. A következő leget az angol kezdte, meg is nyerte, és a holland hibája miatt a szett döntő legjét is behúzta. Összesítésben feljött 4-3-ra, megkönnyebbült örömét mutatta, hogy kétnyilas kiszállója után örömében a harmadik nyilat belevágta a táblába.

A nyolcadik szett első játékát csúnyán bukta el Taylor, 25-ről nem tudott kiszállni, a másodikban viszont 136-ról szállt ki, és egyenlített. Behúzta a következőt is, a döntő dobás után kiabálva spannolta magát, sikeresen: a következő leget is elvette a megremegő hollandtól, ezzel megnyerte a szettet, és összesítésben 4-4-re egyenlített.

A kilencedik szettet a holland kezdte győzelemmel, mert Taylor nem tudott 129-ről kiszállni. A következőben viszont 11 nyilas kiszállót dobott, egyenlített, de a holland elment 2-1-re. Megint jött egy 11-es kiszálló, Taylor egyenlített, a következőt is nyerte, ezzel a szettet is: a 15-szörös világbajnok 2-4-ről fordított 5-2-re, először volt szettelőnyben. Hihetetlenül magas színvonalú és nagyon izgalmas volt a meccs.

Kocsmában fedezték fel

A jobbkezes Taylor a statisztikák alapján minden idők legjobb dartsosa, az első, aki átlépte az egymillió fontos kereseti határt. 16 éves korában egy kocsmában fedezte fel Eric Bristow, a nyolcvanas évek klasszisa, Taylor megverte első vb-döntőjében.
Négy lánya és két unokája van, kedvence a kínai konyha és a borsmentatea, rendszeres szereplője a tévés show-műsoroknak és pókerversenyeknek, írt önéletrajzot, szerepelt videóklipekben és szappanoperában is, többször jelölték az év sportolójának Angliában. Az egyik legnépszerűbb brit sportoló, rajongói a There's only one Phil Taylor dallal szurkolnak neki.

Taylor beindult, van Gerwen összedőlt: az angolé volt a tizedik szett első legje is, aztán 180-nal folytatta, úgy nyert, hogy 186-on tartotta a hollandot. Gerwen esélyt kapott, és élt is vele, 106-ról szállt ki, ezzel lett 2-1 a szetten belül. De Taylor megmutatta, miért ő a sportág történetének legnagyobbja, nem hibázott, a 3-1-gyel 6-4-re alakította a szettarányt. Egyértelműen nála volt a lélektani előny, és a 16. világbajnoki címéért dobhatott.

De a holland sem adta fel, nagy előnnyel nyerte a 11. szett első legjét. Taylor 12 nyilas játékkal egyenlített, a következőben mindketten megremegtek, de Taylor volt az erősebb, 2-1-re vezetett. Az angol az aranyért dobhatott, a holland nem is bírta a feszültséget, Taylor pedig 91-re dobhatott kiszállót, és minden idők egyik legnagyobb meccsének a végén 7-4-es szettaránnyal megnyerte 16. világbajnoki aranyát.

Phil Taylor gratulált van Gerwennek, majd könnyes szemmel összecsókolgatta a játékvezetőt, és szokása szerint levette és eltette a táblát.

Először a csalódott hollandot díjazták, aki egészen biztosan a sportág legnagyobb tehetsége, nem merészség megjósolni, hogy fog még vb-döntőben dobni. Van Gerwen százezer fontot, a győztes pénzének felét kapta az egymillió fontos összdíjazásból.

Ezek után Phil Taylor átvette a PDC trófeáját, az angol vitathatatlanul az egyetemes sport egyik legnagyobb alakja, nagysága csak csak Phelpshez, Schumaherhez, Federerhez fogható.