Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Taylor mindenkit letarolt, 15. vb-címét nyerte

2010.01.04. 00:25
Phil Taylor tizenötödik dartsvilágbajnoki címét nyerte vasárnap este a londoni Alexandra Palace-ban, a PDC-torna (Professional Darts Corporation) döntőjében 7-3-ra verte az ausztrál Simon Whitlockot. Az angolnak az egész tornán nem volt ellenfele, összesen négy szettet vesztett.

A szombati elődöntőkből Taylor simán jutott tovább, 6-0-ra győzte le Mark Webstert, a másik ágon azonban óriási meglepetésre a kiemelés nélküli Whitlock 6-5-re verte a második kiemelt - és a selejtezőkben egy kilencnyilas kiszállót is dobó - holland van Barneveldet.

A döntő első legje a szakállas, hátközépig copfos ausztrálé volt, aztán a sokkal esélyesebb Taylor 3-1-re hozta a szettet (három leget kell nyerni egy szetthez, a döntőt hét nyert szettig játszották).

A második szett első legjében Whitlock 170-ről szállt ki (két tripla hússzal és egy dupla bullal), 2-1-re is vezetett, mivel Taylor elrontotta az 5. legben a kiszállót, az ausztrál 3-2-re nyert és egyenlített.

A harmadik szett első játékát is Whitlock nyerte (sokkal), Taylor csak egyenlíteni tudott kétszer, az ausztrál nyert, és 2-1-re vezetett.

A negyediket 180-nal kezdte, mégis Taylor ment el 2-0-ra (a kiszállónál utolsóra, 3. nyillal dobta meg a dupla 16-ost, ami kellett), meg is nyerte a szettet, 2-2.

Simon Whitlock
Simon Whitlock

Az ötödikben Taylor 167-ről és 161-ről is dobott kiszállót, sima 3-0-val ment el 3-2-re. A hatodikban 1-1 és 2-2 után az ötödik legben Taylor hibázott kevesebbet, 4-2-re vezetett már.

A hetediket is nagyon megnyerte az angol, magas kiszállót és 180-at is dobott, 3-0-val húzott el 5-2-re. A nyolcadikat az ausztrál kezdte jobban, de Taylor az egész torna legmagasabb kiszállójával, 170-ről egyenlített. Cserébe Whitlock 147-en hagyta Taylort (2-2), de a döntő leget az angol vitte és már 6-2-re vezetett.

A kilencedik szettben csúnya hibákat vétettek, nagy volt a nyomás, az ausztrál szedte össze magát előbb, a 3-1-gyel 6-3-ra szépített.

Az utolsó játékban megint Taylor dominált, egyszer 130-on hagyta Whitlockot, végül egy 131-es kiszállóval nyerte a szettet 3-1-re, és ezzel a meccset 7-3-ra.

000T TRPar2970196

A döntőben összesen húsz 180-ast dobtak (Whitlock 11-et), inkább az döntött, hogy Taylor tízzel többször dobott 140 felett, kiegyensúlyozottan, koncentráltan játszott. Az angol győzelmével 200 ezer fontot, nagyjából hatvanmillió forintot keresett. Az idén 50 éves Taylor 1990 óta tizenötszörös világbajnok, az egyik legnépszerűbb angol és nem kétséges, hogy minden idők egyik legnagyobb sportolója.

A harmadik helyért Webster és van Barneveld rájátszását a kiemelés nélküli walesi nyerte 10-8-ra, hatvanezer fontot nyert vele.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?