Pistorius pszichiátriai megfigyelést kap

2014.05.14. 10:37
Oscar Pistoriust pszichiátriai megfigyelés alá kell helyezni, így döntött a gyilkossági pert vezető bíró. A védelem szakértőjének vallomása volt a döntő. Harminc napig szünetelhet a per.

Gerrie Nel államügyész arra kérte a bíróságot, hogy helyezzék 30 napos pszichiátriai megfigyelés alá Oscar Pistoriust. Nel a védelem pszichológusának, Merryll Vorster vallomásának alapján döntött így. Vorster azt mondta, hogy Pistorius szorongásos zavara szerepet játszhatott Reeva Steenkamp meggyilkolásában. Nel szerint, ha ez igaz, szükség van egy független szakértői véleményre is.

A védő Barry Roux szerint nincs szükség Pistorius újabb pszichológiai elemzésére, és újabb tanúkat szeretett volna meghallgatni a tárgyaláson, de erre Thokozile Masipa bírónő döntése miatt nem volt szerdán lehetősége.

Masipa hosszasan elemezte Vorster vallomását, amely őt is arról győzte meg, hogy Pistoriust mentális állapota befolyásolhatta. „Nem lenne bölcs dolog, ha a bíróság nem támaszkodna jelentős szakértőkre a diagnózis megállapítására. Vorster jelentése, bármilyen széleskörű, nem helyettesítheti a megfelelő vizsgálatokat. Egy megfelelő jelentés a vádlott számára is fair tárgyalást biztosítana. Meg vagyok győzödve arról, hogy fennáll a lehetősége annak, hogy vádlottnak mentális betegsége lehetett."

A bíróság úgy döntött, hogy Pistoriust pszichiátriai megfigyelés alá helyezik, de ennek pontos módját és részleteit majd a jövő keddi tárgyaláson határozzák meg. A tárgyalások valószínűleg egy hónapig szünetelni fognak. Masipa szerint nem kétszeresen akarják büntetni Pistoriust, és ha lehetőség van rá, járóbetegként vehet részt a pszichiátriai megfigyelésen.