Belaruszban leáll az élet, ha ő a pályán van

2014.02.20. 14:17
Darja Domracseva már eddig is ott volt a biatlon élmezőnyében, de most sokkolta igazán a világot. Sporttörténelmet írt, ő lett az első női biatlonista, aki egy olimpián szerzett három aranyat. A félelelmetesen jó sífutó a fehérorosz elnök kedvence, és első nőként már a nemzet hőse is.

Bár van világranglistát vezető teniszezőjük (Viktoria Azarenka) is, Fehéroroszországban mégis akkor áll le az élet, ha Darja Domrecsava versenyét közvetíti a tévé.

A biatlonos Domracseva három aranyérmével vitathatatlanul Szocsi egyik legnagyobb egyéniségévé vált. Nem véletlen, hogy a fehérorosz sportolót a tömegrajtosban szerzett győzelme után – ez volt a harmadik – az ország elnöke, Alekszandr Lukasenko a Nemzet Hőse kitüntetésben részesítette.

A belaruszok első számú exportcikkének számító Domracseva persze ennél is többet nyert, a címmel az is jár, hogy ingyenesen használhatja a tömegközlekedést, az orvosi ellátást, és adókedvezményt is kap, ezzel is jól jár, de alighanem többre értékeli azt a 450 ezer dollárt, amit három olimpiai bajnoki címéért tehet el.

Állami kitüntetései eddig is voltak, Lukasenko is figyelemmel kíséri a pályafutását, ő is tudja, hogy Fehéroroszországról az embereknek vagy semmi, vagy a kommunista hagyományokat követő diktatúra jut az eszébe. Az első arany utáni gratuláló levelében sem véletlenül állt az, hogy egy aranyérem minden diplomáciánál többet ér.

Lukasenko a sportdiplomáciában is otthonosan mozog. Oroszországban a téli sportokban is nagy a vetélkedés a válogatottságért, a kimaradók akár más ország színeiben is elindulnak a világversenyeken. Belarusz így igazolt jó néhány sportolót. Domracseva helyzete sem volt egyszerű, Szibériában töltötte gyermekkorát, és míg Lukasenko nem annyira favorizálta az orosz–fehérorosz kettős állampolgárságot, ha az ország érdekei úgy kívánták, szívesen félretette ilyen aggályait.

Domracseva négyévesen költözött családjával Szibériába, ahol a téli sportokhoz ideálisak voltak a körülmények, hatévesen már kipróbálta a sífutást, majd biatlonozni kezdett. Nagyon korán megmutatkozott a tehetsége, a vele egykorú lányokat simán verte, ezért is döntött úgy az edzője, hogy a fiúkkal is versenyezteti. Domracseva őket is sokszor legyőzte, így egyre többen láttak benne fantáziát.

2004-ig, 18 éves koráig orosz színekben versenyzett, junior Európa-bajnok is lett, de a fehérorosz kapitány meggyőzte, hogy náluk folytassa. Egy év múlva már mindkét fél elégedett lehetett, Domracseva két junior világbajnoki címet szerzett, pedig a vb pocsékul indult neki, az első számban csak negyedik lett. Elromlott a puskáján távcső, így az egyik lövészetnél öt büntetőkört kellett futnia, csak 40. lett.

2006. december elsején a világkupában is bemutatkozott, és debütánsként hatszor is sikerült a legjobb tízbe kerülni egyéni számban. A következő szezonban nem tudta megismételni ezeket az eredményeket, de a 2008/09-es szezonban már jött az áttörés, három világkupafutamon is dobogóra tudott állni.

De hogy még nem volt igazán érett versenyző, aki elbír a teherrel, azt a sokszor felidézett oberhofi bakija is megmutatta. A második lövészetet az első helyről kezdte meg a tömegrajtosban. Állva végiglőtte a sorozatot, mindet elhibázta, majd amikor végzett, akkor jött rá, hogy rajta kívül mindenki fekve lőtt, ahogy a szabályok előírják. Domracseva a következő évben is elszúrta. Akkor ugyan nem keverte össze az állót a fekvővel, de nem a saját táblájára célzott. Erre csak a harmadik lövés után jött rá, de már hiába kapott a fejéhez.

Állva végiglőtte, rajta kivűl mindenki fekve lőtt

Még a 2010-es vancouveri olimpia sem róla szólt, a női biatlonnak még a német Magdalena Neuner volt a sztárja, aki legalább olyan kemény sífutó volt, mint most Domracseva, és a fehérorosznak a csúcsévei egyikébe lépő norvég Tora Bergerrel és a Anasztaszja Kuzminával is meg kellett küzdenie. Egy bronzérmet azonban így is összeszedett a 15 kilométeres egyéni indításos számban.

Az olimpia után két világkupafutamon is győzni tudott, de ekkor még lehetett mondani, a Vancouver után leeresztő biatlonosok között könnyű volt nyerni. A következő szezonban is még a nagyok, Neuner, Ekholm, Kuzmina árnyékában volt, de már egyre többször tudott dobogóra állni, kilenc világkupafutamon volt az első háromban, és már vb-bronza is lett.

A 2011-12-es szezon aztán már álomszerűre sikerült, nyert az első futamon, majd még négy győzelmet, köztük a világbajnokság üldözéses számát könyvelhette el. Összesen már 18-szor állt dobogón, és akkor már tényleg sztárstátuszba emelkedett.

A következő évben sikereit nem tudta megismételni, Berger mindent letarolt, de a tömegrajtos világbajnokságot azért sikerült behúznia. A fehérorosz a mezőny legjobb sífutója, még akkor is aranyesélyes, ha eggyel több büntetőkört kell megtennie az ellenfeleknél. Fizikailag szinte mindig topformában van, nála a lövészet kérdéses, olykor nagyon rossz szériába kerül, és akkor tehetetlen. Az olimpiára azonban nagyon koncentráltan érkezett, még a nagy futására sem volt mindig szükség, a riválisai voltak azok, akik ellőtték magukat.

Domracseva állítása szerint csak úgy 2012-ben érzett rá a lövészetre, aminek az is volt az oka, hogy gyerekként Szibériában nem volt túl sok edzése, mert a fegyvereket és töltényeket nem volt könnyű engedélyeztetni és beszerezni a posztszovjet időszakban. Később sem mindig tudott gyakorolni, két éve Belaruszt EU-embargó alá helyezték, így hiába rendelt meg Domracseva Németországból 7500 darab töltényt, nem kaphatta meg. A fehéroroszt a lövészete is megkülönbözteti a többi biatlonostól. Szinte mindig a középső korongra céloz először, és aztán a bal oldalról kezdve lő a többire.

A sikerért persze sokat dolgozott, de a sportot a fehérorosz kormány is kiemelt ágazatnak tartja, így elég sokat beleölnek. A biatlonválogatottat is a sportágat kitaláló és a szakmát meghatározó német edzők készítették fel szinte egész éves külföldi edzőtáborozásokon. Domracseva aztán a világbajnok francia Raphaël Poirée-val is együtt dolgozott. A biatloncsapatnál az egyik legjobb norvég vaxmester, Ivar Michal Ulekleiv dolgozik, aki évi több százezer euróért kezeli a léceket, de ez éppen az olimpián tűnt nagyon kifizetődőnek.

Domracseva az eredményei miatt is sztár, de közvetlenségével is megnyeri magának az embereket. Rendszeresen posztol képeket és videókat magáról, így például lehet látni bikinben táncolni a hegyek között, vagy féktelen bulizás közben is. A vancouveri olimpia előtt végigvideózta a felkészülést is, végül az 500 órányi nyersanyagból egy 50 perces filmet vágott össze.

Egy kis tánc az edzőtáborban

A magánéletéről keveset tudni, a férfiak érthetően odáig vannak érte, és időről időre írnak arról, hogy összejött a biatlon álompár, és Domracseva a tizenkét olimpiai érmet nyerő norvég Ole Einer Björndalennel van együtt, de ezt eddig mindig tagadták a felek. Domracseva azt mondta, csak akkor beszél a magánéletéről, ha megházasodik.