Kilencezer kilométer után három perc különbség, az tényleg rémálom

2015.05.07. 22:53
A Volvo Ocean Race földkerülő vitorlásverseny hatodik szakasza is nagyon szoros befutót hozott. A brazíliai Itajai és az Egyesült Államokb-beli Newport közötti 5010 tengeri mérföldes (9278,5 kilométer) etap végén az első és második hajó között csak 3 perc 25 másodperc volt a különbség.

A szakaszgyőzelmet a kínai Dongfeng hajója szerezte meg, másodikként a minden futamon nagyon stabil teljesítményt nyújtó Abu Dhabi Ocean Racing futott be. A harmadik a Team Brunel lett. Az összetettben az Abu Dhabi vezet hat szakasz után 11 helyezési számmal, a Dongfeng 17-tel második. Nagyon úgy néz ki, hogy az ötödik szakaszon eltört árbocuk miatt az összetett győzelmet is elbukhatják.

A több mint 17 napig tartó hatodik futam nem mindennapi körülmények között kezdődött. A Dongfeng az ötödik szakaszon történ árboctörés után újra nehéz helyzetbe került. Még 48 órája sem voltak vízen, amikor kiderült, hogy az édesvizet előállító gépük megsérült. Charles Caudrelier kormányosnak mérlegelnie kellett, hogy kikötnek-e egy új gépért. Ez esetben a szabályok szerint legalább 12 órát el kell tölteniük egy kikötőben, mielőtt továbbhaladnának, vagy kockáztat, és a kézi, ugyanakkor nem túl hatékony édevízkészítőre hagyatkozva mennek tovább. Kockáztatott, mikor az utóbbi mellett döntött, de bejött. Egy nappal később sikerült megjavítaniuk a gépüket, így nem kellett energiákat pazarolni a vízellátásra.

A hatodik napon már az élen állt a Dongfeng, de komoly előnyt nem tudott szerezni, ahogy más hajó sem. A verseny elején olykor veszélyesen közel mentek egymáshoz a vitorláshoz, a ködös időben szinte nem láttak semmit, minden manővert jól meg kellett fontolniuk a navigátoroknak és kormányosoknak.

Az utolsó napok is nagyon változatos körülményeket hoztak az amerikai partoknál. A hőség és a hideg válttakozott, a gyenge szembeszelet pedig 30 csomós bőszél váltotta fel, amikor a Golf-áramlatot keresztezték. A hajrában már látszott, hogy az etap megint az Abu Dhabi és a Dongfeng párharcáról szólt. Kíméletlenül üldözték egymást, volt, amikor csak pár hajóhossznyi választotta el egymástól a két vitorlást.

Ilyen szoros és hosszantartó versenyben érthető, ha mindenki feszült és kimerült, a gyakori szélváltozások miatt állandóan figyelni kellett, volt, aki szinte alvás nélkül teljesített az utolsó napokat. Elég volt egyetlen apró hiba, hogy veszítsenek vagy győzzenek. A gyenge szél nehéz feladat elé állította mindkét hajót. „Az utolsó 24 óra olyan lesz, mint egy rémálom. Nagyon nehéz lesz a többi hajó előtt maradni” – mondta Caudrelier a hajrá előtt.

„Nagyon nehéz szakasz volt, párszor nagy előnyünk volt sebességben, de nem volt mindig könnyű meghozni a taktikai döntéseket. Lassan összegyűjtöttünk némi előnyt, de a többiek mindig újra feljöttek ránk. Az Abu Dhabi nagyon jól vitorlázott, pár éjszakával ezelőtt hibáztunk, tíz mérfölddel vezettünk, de újra feljöttek ránk, sokat veszítettünk. Aztán előttünk is voltak még két-három órával ezelőtt. Eléggé őrültetes, de szép küzdelmünk volt velük” – mondta a Dongfeng-kormányos.

A mezőnyre még három szakasz vár, a következőn Newportból Lisszabonig hajóznak.