Harmadik paralimpiai aranyát nyerte a korábbi F1-pilóta

2016.09.15. 10:22

Harmadik paralimpiai aranyát, összesen negyedik érmét nyerte szerdán Alex Zanardi, a korábbi F1- és CART-pilóta Rióban, miután ő volt a leggyorsabb a kézzel hajtott kerékpárosok egyéni időfutamában.

A 49 éves olasz Londonban az időfutamban és az országúti versenyben is aranyérmes volt, a váltóban ezüstöt szerzett az olasz csapattal. Rióban ez volt az első érme.

„Hosszú út vezetett ide, ami lényegében a londoni paralimpia után azonnal el is kezdődött, amikor elhatároztam, hogy a riói készülésre fókuszálok a következő években. Nem feküdt nekem a pálya útvonala, úgyhogy még édesebb a siker” – nyilatkozta győzelme után Zanardi, aki még két számban indul majd Rióban.

Zanardi egy nappal a 2001-es balesetének 15. évfordulója előtt szerezte meg negyedik paralimpiai érmét. Az olasz ex-pilóta a lausitzi versenypályán szenvedett olyan súlyos balesetet egy Champ Car-versenyen, hogy mindkét lábát amputálni kellett, hosszú ideig kómában is volt. A műtétek után még évekig indult autóversenyeken, többek között a túraautó-vb-ben is, majd kézzel hajtott kerékpárra váltott.

Az olasz összesen 41 F1-futamon indult, egy pontot szerzett.