Második paralimpiai aranyát nyerte az F1-es

2012.09.08. 13:59
Alessandro Zanardi második aranyérmét nyerte a paralimpián. Az egykori Forma-1-es versenyző a kézzel hajtott tricikli 64 kilométeres számában is győzött a H4-es kategóriában.

A kenti, Brands Hatch-i autó- és motorversenypályán rendezett verseny nagyon szoros volt, két órányi hajtás után Zanardi egy másodperccel verte a hajrában a dél-afrikai Ernst van Dykot, de még a nyolcadik helyezett is csak három másodpercet kapott tőle.

Zanardi még autóversenyzőként ismerte meg a pályát, 21 évvel ezelőtt F3000-es pilótaként ment rajta először, később WTCC-futamon is indult itt, de sohasem sikerült nyernie. És nemcsak ez volt a különbség, a célbaérkezés után mondta, autóversenyzőként fel sem tűnt neki, hogy ennyire dimbes-dombos a pálya. A kézzel hajtott gépekkel megszenvedték a sok kanyart és az emelkedőket.

Zanardi öt évvel ezelőtt kezdett a kézzel hajtott triciklizéssel foglalkozni, akkoriban még csak azért edzett, hogy fitt maradjon. Két évvel később azonban elhatározta, hogy a paralimpián is sikeres lesz.

A 45 éves olasz versenyző első aranyérmét a 15,5 kilométeres időfutamon szerezte Londonban, ott 27 másodpercet vert a második helyezettre.

A korábban több autóverseny-sorozatban is részt vevő pilóta egy 2001-es balesetben veszítette el mindkét lábát. A németországi Lausitzringen egy Champ Car futamon a boxutcából kijőve egy másik versenyző, Alex Tagliani belerohant az autójába, kettészelve mind a kocsit, mind Zanardit. Csaknem elvérzett, csoda, hogy túlélte.