Kihajította a világból a gerelyt, Kenya újra sokkolt

2015.08.26. 14:53

Már az is meglepetés volt, hogy Nicholas Bett sprintszámot nyert a pekingi atlétikai világbajnokságon, de hogy Kenya már dobószámban is a csúcsra ért, az néhány éve még senki sem gondolta volna. Julius Yego gerelyhajításban sokkolóan nagy dobással szerezte meg az aranyérmet.

Kenyában nincs igazán hagyománya a dobószámoknak, Yego is olyan klasszisok Youtube-felvételeiből tanult, mint Jan Zelezny vagy Andreas Thorkildsen. Otthon is ugrásszerűen fejlődött, de a fordulópont a 2011-es Afrika Játékok megnyerése jelentette. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség ösztöndíjat ajánlott neki, így Finnországban készülhetett.

Az edzőtábora annyira jól sikerült, hogy ki is jutott a 2012-es londoni olimpiára. Ott országos rekordot dobott, és a döntőbe is bejutott, 12. lett.

Fejlődése folyamatos volt, 2013-ban ő lett az első olyan kenyai atléta, aki nem futószámban harcolta ki döntőt. Az érem akkor még nem jött össze neki, a negyedik helyen végzett. 2014-ben megnyerte a Nemzetközösségi Játékokat, idén pedig tovább javította csúcsait. Birminghamben 91,39 métert dobott - igaz sokat vitáztak a kísérlet érvényességéről - , ezzel vezette a világranglistát.

Már az is akkora dobás volt, amit kilenc éve nem látott a világ atlétikája, de a vb-n még ezt is megjavította. A harmadik sorozatban 92,72-et dobott mindenkit sokkolva. Ez minden idők harmadik legjobb eredménye, Szergej Makarovot előzte meg, aki 2002-ben jutott 92,61-ig. Yego sikerét még értékesebbé teszi, hogy nagyon erős döntőben érte el csúcsát, soha ilyen nem volt még, de öt atléta is 87 méter felett dobott.

Yego az óriási dobása után nem is nagyon erőlködött, a negyedik és az ötödik sorozatot kihagyta, az utolsó már örömjáték volt számára, dobott még, de nem mérette le.

Az ezüstérmet az egyiptomi Abdelrahman el-Szajed szerezte meg 88,99-es egyéni csúccsal, a harmadik a finn Tero Pitkämäki lett 87,64-gyel.