Örökre eltiltották az orosz doppingbotrány kulcsszereplőit

2016.01.07. 14:22

Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) korrupció miatt örökös eltiltással sújtotta Papa Massata Diackot, a korábbi IAAF-elnök fiát, Valentyin Balahnyicsevet, az orosz szövetség tavaly februárban lemondott elnökét és Alekszej Melnyikovot, az orosz atléták korábbi szövetségi kapitányát, írja az MTI.

Az IAAF etikai bizottsága tudatta, hogy mellettük Gabrielle Dolle-t, az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját is megbüntették, ő ötéves eltiltást kapott.

A bizottság hangsúlyozta: mind a négyükesetében beigazolódott, hogy többször megszegték a doppingellenes szabályokat és érintettek a doppingesetek eltitkolásában.

Az etikai testület most még nem döntött az IAAF-et 1999 és 2015 augusztusa között irányító Lamine Diackról, aki a botrány központi figurája. A 82 éves szenegáli sportvezető ellen a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanúja miatt nyomoznak.

A francia gazdasági ügyészség gyanúja szerint Diack megvesztegette Dolle-t, hogy késleltetve számoljon be az orosz sportolók doppingvétségeiről. A nyomozók további részleteket nem közöltek, a Le Monde című francia napilap viszont december közepén azt írta, hogy Diack másfél millió eurót (471,4 millió forint) kért az Orosz Atlétikai Szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius - köztük a fia - a gyanú szerint egymillió eurót (312 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

Diack óvadék ellenében szabadlábon védekezik.

Az IAAF korábbi vezetőinek korrupciós botránya az elmúlt évek legnagyobb doppingbotrányával áll összefüggésben. Kiderült ugyanis, hogy az orosz atlétikában központilag irányított doppingolás zajlott.