Kiderült, hogy működött az atlétika hazugsággyára

2015.12.22. 12:10

Az oroszok doppingbotránya után Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) új elnöke megtisztulást ígért, de egyre nehezebb helyzetben van, egy kiszivárgott emailből kiderült, hogy egyik bizalmasa is tudott arról, hogy eltussolnak doppingügyeket.

Az IAAF több tisztégviselője ellen etikai vizsgálat vagy rendőrségi vizsgálat folyik dopping- és korrupciós ügyekben. A előző elnököt, Lamine Diackot, a marketingjogokat felügyelő fiát, Pappa Massa Diackot és a doppingellenes testület korábbi vezetőjét is megvádolták már. A botrány kipattanása után már Coe-t is megkérdezték, hogy lehet az, hogy alelnökként nem tudott semmiről. Bizonyíték eddig nem szólt ellene, de a most kiszivárgott levél is erősíti a gyanút, a felsővezetésből sokan tudhattak az oroszok elkent ügyeiről.

A Le Monde lehozott egy olyan levelet, amit Nick Davies, az IAAF főtitkárhelyettese írt Pappa Massa Diacknak nem sokkal a 2013-as, moszkvai világbajnokság előtt. Davies ebben arról ír, hogy Coe politikai befolyását és a Chime Sports Mediat (CSM) felhasználva nem hivatalos pr-kampánnyal leállíthatnák az oroszokat folyamatosan támadó brit médiát.

Davies arról is írt, hogy az IAAF-nek már sokkal korábban le kellett volna lepleznie az orosz doppingoló sportolókat, „de most okosnak kell lenniük."

Ügyes tervelt eszelt ki. „Ha a bűnösök nem versenyeznek, akkor várhatunk addig, míg vége van a vb-nek, hogy nyilvánosságra hozzuk a neveket. Vagy akkor hirdetünk ki egyet-kettőt közülük, amikor más ország atlétáit is.  Készíthetünk egy olyan speciális dokumentumot is az IAAF-ellenőrzésről, ami megindokolja, hogy ezek az atléták azért buktak meg, mert az oroszok sok tesztet végeztek."

A tervet minden jel szerint végrehajtották, mert a 2013-as vb után kerültek elő az orosz doppingesetek, 16 sportolójuk bukott meg az azt követő négy hónapban.

Lamine Diackot aktív korrupcióval vádolják

A párizsi gazdasági ügyészség egyik munkatársának közlése szerint a 82 éves szenegáli sportvezetőt passzív helyett immár aktív korrupcióval vádolják. A gyanú szerint Diack megvesztegette Gabriel Dolle-t, az IAAF doppingellenes részlegének korábbi vezetőjét, aki ellen azért zajlik vizsgálat, mert állítólag késleltetve számolt be az orosz sportolók doppingvétségeiről.
A Le Monde azt írta, hogy Diack másfél millió eurót (471,4 millió forint) kért az Orosz Atlétikai Szövetségtől 2012-ben.  (MTI)

 Davies az augusztusi IAAF-elnökválasztás után Sebastian Coe irodavezetője lett. Egy közleményt adott ki, amelyben állítja, semmi rosszat nem tett, csak arról elmélkedett, hogyan lehetne a vb imázsát megóvni.

A kiszivárgott levélre Sebastian Coe nem kívánt reagálni, mert semmi köze hozzá, üzente sajtófőnökén keresztül a Guardiannek.