Még az ellenfelek is sajnálták, hogy nem jött be a sokkoló taktika

2017.08.05. 22:38

A világversenyeken a legtöbb futószámban kivárásos taktika dönt, ezért is jó látni, ha valaki meglepi a mezőnyt. A világbajnokság női 1500 méteres elődöntőjében a német Konstanze Klosterhalfen húzott váratlant. Nem tudta véghez vinni a tervét, de még az ellenfelek is megsajnálták, hogy kiesett.

Az 1500-asok általában az utolsó 3-400 méteren döntik el a helyezéseket, de Klosterhalfen nem erre játszott. Hétszáz méter után előre állt, egy ritmusváltással pillanatok alatt több méter előnyt szerzett, amit 1200-ig huszonötre növelt. Ekkor már a mezőny is észbe kapott, üldözni kezdték a németet. 

Először Sifan Hassan és Meraf Bahta érte utol, de úgy tűnt, hogy a harmadik hely még összejöhet neki. Az utolsó száz méterre azonban teljesen szétesett a mozgása, sokan megfogták, végül a nyolcadik helyen ért célba. Csak az első öt döntőzhetett.

A befutó után a futamgyőztes Sifan Hassan oda is ment Klosterhalfenhez, és sajnálkozva vette tudomásul, hogy a német nem jutott tovább. Volt, hogy már működött ez a taktika, két éve az orosz Tatjana Tomasova így került döntőbe.

„Az volt a tervem, hogy egy lassú pillanatban előre megyek, és meglepem őket. Legalább megpróbáltam. Elégedetlen vagyok, hogy nem vagyok a döntőben, de az elődöntő így is előrelépés nekem. Sok tapasztalatot gyűjtöttem, de majd meg kell kérdeznem az edzőmet, hogy türelmetlen voltam-e, amikor előre mentem." – nyilatkozta a 20 éves futónő, aki idén U23-as Európa-bajnok lett a távon.