Cadel Evans vasárnap megnyeri a Tourt

2011.07.23. 18:11

A Tour utolsó előtti etapján, a 42,5 kilométeres időfutamon Cadel Evans nagyot ment, a harmadik helyről az élre ugrott. Andy Schlecknek kevés volt az 57 másodperces előny, a szakaszt Tony Martin nyerte.

A Tour 20. szakaszának kérdése az volt, elég lesz-e Andy Schlecknek 57 másodperc előny Cadel Evansszel szemben. Utóbbi időfutammenő, de Schleck az utóbbi két évben sokat fejlődött,.az is kedvezőnek ígérkezett számára, hogy dombos terepen rendezték a szombati versenyt.

"A motivációm nagyszerű, a lábaim szuperek, így állíthatom, meg tudom őrizni a trikót Párizsig. Az 57 másodperc elég sok, és ha nálad van a sárga trikó, szárnyakat kapsz tőle" - nyilatkozta Andy Schleck a rajtnál.

Evans az etap előtt ismertette pofonegyszerű taktikáját: "Ez egy időfutam. Olyan gyorsan kell kezdeni, ahogy tudsz, és olyan gyorsan kell a végén is menni. Remélem, elég gyors leszek".

Az ausztrál ennek megfelőlen cselekedett, nagyon keményen bekezdett, az emelkedőkön is nehéz áttételeket hajtott. A mögötte hat perccel rajtoló A. Schlecknek nem sok esélye volt. Hét-nyolc kilométer alatt közel fél percet ledolgozott Evans. A tendencia később sem változott, Evans egy pillanatra sem ingott meg, mint a gép ment az emelkedőkön. Schleck nem találta a ritmust, nagyjából féltávnál egyformán álltak. Miután Evans virtuálisan átvette a vezetést, a sárga trikós lelkileg is megtörhetett, hirtelen növekedni kezdett a különbség közöttük.

Evans az utolsó pillanatig sem engedett ki, végül hét másodperccel Tony Martin mögött a második helyet szerezte meg a szakaszon. A harmadik hely a most is bizonyítani akaró Contadoré lett, de ő is több mint egy percet kapott.

Schleck végül 17. lett 2:38-cal, az összetettben a második helyre csúszott, a harmadik hely pedig bátyjáé, Fränk Schlecké.

A sárga trikóban Evans tekerhet Párizsba, egy feladata van, célba kell érnie. Az íratlan szabályok szerint az utolsó szakaszon már nem támadják egymást a favoritok, a terep teljesen sík, Evans másfél perces előnye abszolút megnyugtató.

Ausztrál még sohasem nyert Tour de France-ot, a versenyt óriási érdeklődés övezi Ausztráliában. Egy parlamenti képviselő már indítványozta is, hétfőn rendeljenek el munkaszüneti napot, hogy az egész ország ünnepelhesse Evanst.

A zöld trikóért még Cavendish és Rojas nagyot fog küzdeni, bár a 15 pont előnyt Cavendish valószínűleg könnyen megvédi.

Eredmények:

20. szakasz, Grenoble 42,5 km időfutam
1. Tony Martin (Ger) HTC-Highroad 0:55:33
2. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team +00:07
3. Alberto Contador (Spa) Saxo Bank Sungard +1:05
4. Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team +1:28
5. Richie Porte (Aus) Saxo Bank Sungard +1:30
6. Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R  +1:32
7. Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel-Euskadi +1:37
8. Fabian Cancellara (Swi) Leopard Trek +1:42
9. Rein Taaramae (Est) Cofidis, Le Credit En Ligne +2:02
10. Peter Velits (Svk) HTC-Highroad +2:03
...
17. Andy Schleck (Lux) Leopard Trek +2:38
20. Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek +2:41

összetett:
1. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team
2. Andy Schleck (Lux) Leopard Trek +1:34
3. Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek +2:30
4. Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar +3:20
5. Alberto Contador (Spa) Saxo Bank Sungard +3:57
6. Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel-Euskadi +4:55
7. Damiano Cunego (Ita) Lampre - ISD +6:05
8. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale +7:23
9. Thomas Danielson (USA) Team Garmin-Cervelo +8:15
10. Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale +10:11