Bertalan
14 °C
27 °C

Elkapták az első motorral csaló kerékpárversenyzőt?

2016.01.31. 00:40

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) megerősítette, hogy a zolderi ciklokrossz világbajnokságon lefoglaltak egy kerékpárt további átvizsgálásra, mert abban feltehetőleg rejtett motor van. Ez lehet az első eset, hogy valaki mechanikai doppinggal bukik meg.

A belgiumi vb ellenőrei a depóból vitték el a belga Femke van den Driessche kerékpárját, aki az U23-as női futamon indult, de nem fejezte be a versenyt. A Sporzának nyilatkozó egyik ellenőr azt mondta, egyből gyanús volt a kerékpár, és a nemrég fejlesztett új technológiájukkal sikerült rábukkanni.

Egy másik cikkében arról ír a belga sportlap, hogy amikor eltávolították a nyeregcsövet, elektromos kábeleket találtak az üléscsőben, a középcsapágyat pedig csak nehézségek árán tudták kiszedni, mert beragadt a vázba a rejtett elektromotor miatt.

"Az UCI mechanikai csalásra bukkant, és megerősítjük, a kerékpár Femke van den Driessche-é. Az UCI később közöl több részletet" – mondta Jos Smet, a belga szövetség sportigazgatója.

A versenyző apja cáfolja a vádakat a belga Sport Wereldnek: "Ez nem Femke kerékpárja. Valakié, aki vele szokott olykor edzeni, ő tolta be ezt a bringát a depóba. Femke sosem akart azzal tekerni. Ez a férfi közben már ezerszer elnézést kért. Femke tényleg nem akart azzal menni. Femkét teljesen lesújtotta az ügy."

A csalás büntetési tétele elég súlyos, a versenyből való kizárás automatikus, ahogy a legalább hat hónapos eltiltás is. Emellett 20 és 200 ezer svájci frank közötti pénzbírságot is kaphat a csaló kerékpáros.

Arról már évek óta pletykálnak, hogy az országúti kerékpárban mechanikai doppingot használnak a versenyzők. Először Fabian Cancellarát vádolták meg,majd Ryder Hesjedal földön pörgő kereke is erősítette a feltételezéseket. Az UCI sem tartotta kizártnak ennek lehetőségét, ezért néhány éve rejtett motorokat is keres a kerékpárvázakban a nagyobb versenyeken, de korábban nem bukott meg senki. A belga kerékpáros lehet az első, akit elkapnak.

A motoros technika létezik,a magyar Varjas István fejlesztette ki, de a versenyen való használhatóságának legfontosabb kérdése az, lehet-e észrevétlenné tenni a motorokat.

Frissítés: Az UCI elnöke, Brian Cookson is megerősítette, hogy mechanikai doppingot, motort találtak a belga versenyző kerékpárjában.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!